Riihimäen perinteiset Joulukahvit Laurellilla – Ihanaa tunnelmaa joulua kohden

Blogi, lauantaina 17.12.2022

Tänään järjestimme Timon Tiimini kanssa perinteiset Joulukahvit Riihimäellä. Vuotuinen joulukiertueeni on tavan mukaan päättynyt aina näihin kahveihin tai glögeihin Riihimäelle ja niin tälläkin kertaa. Laurellilla oli herkut valmiina ja väkeä kivasti liikkeellä. Monen monta mukavaa kohtaamista – juttutuokiota, tsemppiä, kiitos ja kannustusta ja kättenpuristusta ja halaustakin. Lämmittivät mieltä.

Joulukiertueeni on pitkästä aikaa voitu jälleen järjestää lähes aiemmassa laajuudessa koronan helpotettua otettaan. Tilaisuuksia on ollut ympäri Hämettä ja keskustelun aiheita on riittänyt. On ollut mukava myös huomata miten uusia tukijoita ja tekijöitäkin on kampanjatiimiimme tullut ja tuli tänäänkin. Talkooavusta ja tuesta ei voi kuin olla nöyrän kiitollinen ja hämmentynytkin.

Tänään Laurellilla puhutti jo enemmän joulu ja joulun valmistelut. Monet paikalla piipahtaneet olivatkin viimeisiä lahjoja hakemassa ja osa jo herkkuja oli ollut ostamassa. Vähän politiikkakin tänään puhutti ja esillä oli nyt ennen muuta tämä katastrofaaliseksi menevä sähkötilanne. Näyttää siltä, että Marinin hallitus saa tässäkin riidan aikaiseksi eikä apuja saada ennen joulua kodeille sähkönhinnan kanssa. Eilen jo demarit peruuttelivat hintakattopuheidensa kanssa ja näytti selvältä, että keskusta ei 20 sentin sähkönhintakatto ole ainakaan ilmaiseksi suostumassa. Saas nähdä koplataanko tähän vielä muutama satamiljoonaa muita menoja ja siltarumpurahoja? Mutta se on fakta, että tavalliset perheet ja myöskään yritykset eivät tule tästä talvesta ja näistä sähkönhinnoista selviämään. Olkoot katto sitten Kokkolan 16 senttiä tai pääministerin lupaama 20 senttiä tai jotain sellaista, niin se tarvitaan, sillä 60-80 sentin kilowattihinnoista ei ihmiset selviä.

Me olemme Kokoomuksessa nostaneet esille ns. Viron sähkötukimallin ja myös perussuomalaisten Wilhelm Junnilan tekemä aloite sähkön hinnan alentamiseksi Puolan mallin mukaisesti on mielenkiintoinen. Itse allekirjoitin myös Junnilan tekemän ehdotuksen.

Virossa siis kotitalouksilla on mahdollisuus ostaa sähköä valtion sopimalla kattohinnalla. ”Puolan mallissa sähkön hinnan yläraja jäädytetään ensimmäisen 2 000 kWh osalta ja 2 600 kWh kulutustasoa sovelletaan, jos perheessä on kolme tai useampi lapsi tai vammaisia henkilöitä. Jälkimmäistä sovelletaan myös alkutuotantoa harjoittaviin perheisiin.”

Junnila kertoi mallista kyselytunnilla 8.12.2022, että ”Ylimenevältä osalta hinta Puolassa on kuluttajille noin 142 euroa megawattituntia kohden ja 164 euroa megawattituntia kohden kunnille, mikroyrityksille, pienille ja keskisuurille yrityksille sekä julkisille rakennuksille, kuten kouluille, yliopistoille, kirkoille ja sairaaloille. Suomessa tulee toteuttaa vastaava malli suhteuttaen se todellisiin energiantuotannon kustannuksiin ja ottaen huomioon yhteispohjoismaisten markkinoiden asettamat vaatimukset”.

Malleja on siis olemassa säätää kestävä ja toimiva sähkönhintakatto. Nyt on vain kyse siitä onko pääministeri Marinilla hallituksensa kanssa puheiden lisäksi ihan aito halu säätää hintakattoa.

Ja kun on pelätty, että hintakatto sitten voisi viedä halun säästää sähköä. No ei se ainakaan Kokkolassa ja Jyväskylässä ole näin toiminut. Ja pitää muistaa, että totuttuun 4 senttiä kWh hintaan 20 senttiä kilowatilta on vielä ihan törkeä korkea hinta sekin. Kyllä siinä kannustetta on säästää senkin jälkeen.

Laurellilla puhutti myös taiteen perusopetus ja Lopen päätös tukea myös taiteen perusopetusta antavia toimijoita musiikin lisäksi myös tanssitaiteen puolella. Vastaavaa on nyt toivottu myös muissa kunnissa. Myös eilinen BKT-keskipiste asia puhutti ja Kanta-Hämeen ja Riihimäen seudun vetovoima. Aiheesta siis enemmän täällä eilisessä blogissani. Ja myös pääradan tilanne oli parissakin keskustelussa esillä ja kaikille toistin esitykseni ja vaatimukseni, että hankeyhtiöitä voidaan rahoittaa ja pääomittaa, mutta sen ehtona tulee olla se, että metsäratalinjaukset pyyhitään pois kartoilta ja keskitytään kehittämään ja parantamaan nyt päärataa nykyisessä Helsinki-Riihimäki-Hämeenlinna-Tampere -raidekäytävässä ja lentorataa Keravalta Helsinki-Vantaalle -lähtien. Näin se palvelee myös Lahden oikorataakin lentokenttäyhteytenä.

Yksi mukava keskustelu myös urheilusta ja siinähän mentiin sitten kovaa Qatarin viheriöiltä aina Tunturirallin SM-rallikauden avaukseen. Ja myös SM-liigan tilanne puhutti ja autioituneen Hartwall Areenan alati huononeva tilanne. Yhtenä juttuna esillä muuten liikuntarakentamisen puolella oli myös vanhojen liikuntasalien ja muiden turvallisuuskartoitukset. Lupasin tätä mallia viedä eteenpäin Ruotsin toimintamallin mukaan. Parempi tehdä säännölliset tarkastukset köysiin ja puolapuihin nyt kuin vasta sitten, kun taas jotain sattuu.

Kiitos kampanjatiimi päivän järjestelyistä ja iso kiitos kaikille jotka tänään mukaan ehditte ja myös teille, jotka viestejä laitoitte. Nyt hetki kotona ja sitten illalla 20. Lopen Metsäkirkkoon Eräsavulle Ilkka-papin ja kumppaneiden kanssa. Julistetaan metsän eläimille joulurauha.

….

20. Lopen Metsäkirkko keräsi jälleen Hatakan metsään paljon väkeä.

Lämmin kiitos Ilkka-papille upeasta perinteestä. Iso kiitos myös Kormu-Launosten Metsäveikoille puheenjohtaja Reijo Oravan ja sihteeri Lauri Forsmanin johdolla. Ja myös baritonitorven kanssa kirkkoon osallistuneelle JP Ruuskaselle ja evankeliumin lukijalle Erkki Holmalle. Ja kiitos myös kuorosiskoille ja -veljille ja kaikille mukana olleille!

Ja iso kiitos myös Lopen Martoille ja Santamäen Palokärjille hyvistä herkuista metsästysmajalla.

Kommentit