8. Oikea Suunta -seminaari täynnä – Haglund, Salonius-Pasternak ja Jalonen puhujina

Blogi, maanantaina 23.02.2015

Tänään järjestin jo 8. kerran Oikea Suunta -seminaarin. Tällä kertaa teemana oli ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja sen pohjalta etsin seminaarilleni myös aiheeseen sopivan paikan. Varuskuntaa mietin ja jotain yritystä Hämeestä mikä toimii kyseisellä sektorilla. Useampi vaihtoehto siis oli mielessä ja lopulta paikaksi valikoitui Sako. Kiitos siis vielä Sakolle ja Raimo Karjalaiselle ja Kari Kupariselle seminaaritilan saamisesta. Miljöö oli hieno ja sopi aiheeseemme hyvin.

10370957_10153129971026670_4528856176189565289_n

8. Oikea Suunta -seminaari alkoi Sakolla puolustusministeri Carl Haglundin puheenvuorolla ja Sakon tuotekehitysjohtaja Kari Kuparisen esittelypuheenvuorolla. 82 lippua on ennätys ja kertoo siitä, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka kiinnostaa.

Seminaari alkoi avaussanojeni jälkeen lyhyellä Sakon historian ja nykytilan läpikäynnillä. Sakon tuotekehitysjohtaja Kari Kuparinen kertoi mielenkiintoiseksi yrityksen historiaa ja sen eri vaiheita mm. sitä kuinka asetehdas tuli Suomen Punaisenristin omistukseen ja miten aikanaan päätyi Riihimäelle jne. Ja myös sen miten yritys on italialaisen perheyrityksen Berettan omistuksessa kasvanut vuosi toisensa jälkeen Riihimäellä. Ulkomaalainen omistaja on siis panostanut yritykseen ja nyt viimeksi tehnyt merkittävän 5 miljoonan euron investointi/saneerauspäätöksen Riihimäelle. Vanha tehdasrakennus siis peruskorjataan toimisto ja myös ehkä Sakon historiaa taltioivaksi museoksi. Hieno juttu.

Itse olen edelleen huolissani siitä, että Berettan suku tekee kuitenkin pian ratkaisun tarkkuuskiväärien tuotannon siirtämisestä muualle. Syynä tullee olemaan Suomen muista EU-maista poikkeava vientilupapolitiikka. Konserni on hävinnyt lukuisia kilpailuja sen takia, että kaupan pieni osuus mikä tulisi Sakolta ei ole saanut Italiassa tehtävien rynnäkkökiväärien yms rinnalla vientilupaa. Tämä asia on nyt ollut valtioneuvostossa jumissa niin pitkään, että tietojeni mukaan Beretta on pyytänyt jo Sakolta valmistelua TRG:n tuotannon tai sen osien siirtämisen pois Suomesta. Pahimmassa tapauksessa saamme tästä uutisia jo ensi viikolla. Nyt todella toivon, että olen tässä väärässä ja Berettan suvulla pitkämielisyyttä riittää. Vaikka ymmärrän senkin, että jos meidän maamme politiikka on tällaista niin heidän on tehtävä omat ratkaisunsa.

Seminaarini oli ensimmäistä kertaa ns. loppunmyyty. Ja väki oli enemmän kuin tyytyväistä kuulemaansa. Puolustusministeri Carl Haglund piti ensin tunnin esitelmän turvallisuuspolitiikan ajankohtaisesta tilanteesta ja siitä miten Puolustusvoimamme etenevät tästä kun pv-uudistus on saatu valmiiksi. Ministerillä erinomainen puheenvuoro ja alustus ja lukuisia kysymyksiä ja vilkasta keskustelua sen jälkeen. Seminaari poiki myös kaksi uutistakin. Verkkouutisissa: Puolustusministeri Carl Haglund: Venäjä ei tule päästämään irti Ukrainast ja ”Julminta mitä koskaan maailmassa tapahtunut” – suomalaisministeri menetti yöunensa luettuaan ISIS-raportin. Kurkatkaapa nuo niin näette mistä mm. ministeri seminaarissani puhui.

10991175_10153130119266670_3242373347292208014_n

Ulkopoliittisen Instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Oikea Suunta -seminaarini kolmas puhuja ja äärimmäisen mielenkiintoinen tutkijan puheenvuoro ulkopolitiikan tilanteeseen.

Ulkopoliittisen insituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak puhui seminaarissa tutkijan silmin maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Otsikko oli puhutteleva eli mitä ei uskalleta
Suomessa sanoa ääneen. Salonius-Pasternak uskaltaa ja olen varma, että seminaarin osallistujat saivat pohdittavaa ja ajattelemisen aihetta. Itse olen aina arvostanut sitä, että tutkijat tekevät omaa työtään ja antavat meille poliitikoillekin arvioita. Sen pohjalta sitten voimme tehdä poliittisiakin päätöksiä jos sellaisia tarvitaan. Mutta tutkijoiden ajatuksia kannattaa ehdottomasti kuunnella ja kuulemaansa pohdiskella.

Jääkiekkovalmentaja ja maailmanmestari Jukka Jalonen piti sitten seminaarin ”sen toisenlaisen puheenvuoron”. Jukka puhui joukkuepelaamisesta ja siitä miten yhteispelillä päästää menestykseen. Itse en aiemmin ole tällaista Jukan puheenvuoroa kuullut ja nyt voin sanoa, että suosittelen. Ja suosittelen vaikka kaikille yrityksille niin johtajille kuin henkilökunnallekin. Kannattaa kysyä jos kiireisen miehen puhujaksi saatte. Ainakin minun seminaarini kuulijat saivat ainakin minun mielestäni erinomaisen ”jutun” ja kokemuksen kotiinviemisikseen.

10646803_10153130061771670_398720315234191088_n

Maailmanmestari ja jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen oli myös äänessä seminaarissani ja aiheena joukkuepeli ja luottamus.

Seminaari päättyi vielä tutustumiseen Sakon tehtaaseen ja neljän tunnin mielenkiintoinen kokonaisuus sai hienon lopun. Kiitos vielä Sakolle, että sain tulla ja tuoda seminaarin tiloihinne. Katsotaan missä sitten 9. seminaari pidetään ja sitten kymmenes. No ei mennä asioiden edelle. Ne tulevat aikanaa.

Nyt kunnantalolle ja Lopen kunnan puheenjohtajisto ja sitten kokoomuksen ryhmäkokous ja ilta kunnanhallituksen pöydän ympärillä.

Lopen kokoukset takana. Illan kunnanhallitus hyvässä hengessä jälleen läpi ja ilman äänestyksiä. Toki hyvää keskustelua useammastakin asiasta ja niin pitääkin olla. En tällä kertaa mene illan asialistaan. Se löytyy kunnan kotisivuilta www.loppi.fi ja mielelläni vastaan kysymyksiin jos sellaisia siitä ilmenee.

Huomenna aamusta yhdelle rakennustyömaalle tutustumaan Suomen energiatehokkaimpaan taloon ja sitten eduskunnassa pitkä päivä. Ja yksi haastattelu tv-kameroidenkin edessä.

 

 

Kommentit