Kotimaisen puhtaan ruuan arvon oppii parhaiten ulkomailla

Blogi, tiistaina 12.08.2014

Oma ruuantuotanto on tärkeä osa maamme huoltovarmuuttakin. Ruoka kuuluu jokaiseen päivään, mutta harvoin sitä tulee sen enempää ajatelleeksi mitä suuhunsa laittaa. Minun oma ruokaherääminen tapahtui vajaa kymmenen vuotta sitten. Työkaverini Tiina Seppälä sai minut ajattelemaan ruokaa aivan toisella tavalla ja myöhemmin ystäväni Liisa ja Pekka Salmela ovat arjessa kertoneet mitä ruuantuotanto Suomessa on. Heillä on Hunsalassa Portaankorvan Maitotila ja se nykyään myös minun virallinen MTK:n Kummimaatila. Ja jo ennen sitä heidän navetassaan oli ja on edelleen oma kummilehmäni Huippukin.

Parina keväänä olen järjestänyt kotimaisen ruuan kampanjan, jossa olemme keskittyneet kaksi viikkoa syömään vain suomalaista ruokaa. Kampanja on kerännyt vuosittain tuhansia suomalaisia mukaan ja nostanut hyvin suomalaisen ruuan esille ja myös osaltaan senkin miten vaikea kaikesta ruuasta on tietää alkuperää ja miten osa jopa haluaa pimittää ruuan alkuperän. Ja pahimpina tietenkin Euroopan lihahuijaukset missä paketeissa on myyty aivan muuta liha kuin päällä on kerrottu. Kaiken turvallisuudestakaan ei ole ollut täyttä varmuutta.

Tällaiset tapahtumat nostavat entisestään suomalaisen oman ruuantuotannon arvoa ja tärkeyttä. Ja samoin tekee nyt vakava ruokasota Ukrainan kriisin pakotteiden kautta. Se osaltaan on houkutellut jo mukaan kotimaisen ruoan tukikampanjaan yli 40 000 suomalaista. Olemme siis yhdessä ”syömässä ja juomassa pakotteita pois”.

En osannut edes kuvitella kun kampanjaa ideoin ja Jaana Pelkosen ja Heikki Auton mukaan pyysin, että tästä tulee tällainen ilmiö. Voi jo puhua kansanliikkeestä ja Suomi-talkoista. Ja ryhmä kasvaa koko ajan ja hieno saada aivan vierailta ihmisiltä viestejä ja sähköposteja ja kiitoksia tästä. No me vain tämän laitoimme alulle, mutta nyt tämä on jo meidän kaikkien yhteinen juttu ja kampanja. Ilman rajoja ja ennakkoasenteita. Hyvän suomalaisen ruuan pelastusrengas!

Hyvää suomalaista ruokaa minä kaipaan ensimmäisenä ulkomaillakin. Vaikka tykkäänkin maistella rohkeastikin aina sitä paikallista mitä missäkin tarjotaan. Mutta pian se alkaa jo mies kaivata suomalaista ruisleipää perheensä rinnalla. Näin se ainakin minulla menee.

Eli lähde sinäkin mukaan. Puolustamaan ja tukemaan hyvää suomalaista ruuantuotantoa vaikeassakin tilanteessa. Pelkkä nettitykkäys ei riitä vaan tehdään kaupassa niitä oikeita ostopäätöksiä.

Kommentit