”100% Xylitol ja kivennäisvedet veron ulkopuolelle” Timo Heinonen: Makeisveroa kannattaisi pohtia sokeriveron suuntaan

Uutiset, keskiviikkona 18.08.2010

Kansanedustaja Timo Heinonen miettisi vielä kertaalleen nyt esitetyn makeisveron korotuksen korvaamista sokeriverolla. Heinonen pitää makeis- ja virvoitusjuomaveroa hankala mm. Xylitol-tuotteiden ja kivennäisvesien näkökulmasta. Myös samojen tuotteiden erilaisen pakkaamisen vaikutus veroon voisi vääristää tilannetta.

– Itse jättäisin korotetun veron ulkopuolelle ehdottomasti esimerkiksi 100% xylitol-tuotteet sekä kivennäisvedet. Niissä ei ole sokeria lainkaan. Ja on toki hankalaa jos veronkorotuksen jälkeen makeisveron myötä sama suklaavohveli joutuisi eri verotuksen piiriin riippuen siitä onko se pakattu keksipakkaukseen tai karkkikääreeseen, pohti Timo Heinonen puhtaan karkiveron ongelmia.

Nyt esitetyllä makeisverolla on tarkoitus kerätä vuosittain noin 120 miljoonan euron tulot valtiolle verottamalla mm. makeisia, jäätelöä ja virvoitusjuomia. Lakiesityksen ulkopuolelle on nyt jäämässä muut sokeriset elintarvikkeet. Uudistuksella tavoitellaan myös maltillisempaa makeisten syöntiä ja virvoitusjuomien juontia.

– Itse uskoisin, että sokeripitoisuus olisi parempi verotuksen kohde. Se olisi oikeudenmukaisempi ja ohjaisi minusta paremmin kulutusta terveellisempien tuotteiden suuntaan. Sokerivero kohtelisi kaikkia sokeria sisältäviä tuotteita tasa-arvoisesti.

Viime kädessä makeisverosta päätetään seuraavassa budjettiriihessä. Veron on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2011 alusta.

Kommentit