Uudenvuodenlupaus ja ympäristöystävälliset valinnat

Vierailija, perjantaina 12.02.2016

VafaMuradli

Olen ympäristöpolitiikan maisteriopiskelija Helsingin yliopistolta. Pidän vaikuttamistyöstä. Eritoten minua kiinnostaa ympäristönsuojelu ja kansainväliset suhteet. Rakastan purjehtimista ja unelmani on päästä purjehtimaan Atlantilla, kunhan opin solmut ensin. :)

Joulukuussa pidetty ja kauan jännitetty Pariisin ilmastokokous on takana, sopimus saatiin aikaiseksi mutta toteutus on vielä edessä. Ilmastokriisin hillitsemisen eteen sopimukseen kirjattiin monia tavoitteita, joista suurimmat koskevat fossiilisten polttoaineiden käytön rajoittamista ja siirtymistä uusiutuviin energialähteisiin. Mietin kokouksen edetessä sen todellista vaikutusta ihmisiin — tavalliseen kansaan ja heidän arkeen. Tuntui siltä, että ilmastopäätökset tehtiin jossain kaukana, eikä se välttämättä koskenut minua täällä Suomessa. Ja niin koki varmasti moni muukin.

Muistan kun aloitin Helsingin yliopistolla ympäristöpolitiikan opintoja. Ensimmäiset kaksi vuotta olin todella huolestunut maapallon ympäristön tilasta ja ympäristömuutoksen aiheuttamista haasteista. Olin vaipua syvään epätoivoon ympäristökriisejä käsittelevillä luennoilla. Jokainen ympäristöalaa tunteva tietää sen tunteen, kun osaa nähdä ympäristössä tapahtuvia muutoksia sekä niiden mahdollisia katastrofaalisia seurauksia. Meillä on laitoksella jopa oma sana tälle epätoivoiselle tunteelle — ”ympäristöraivo”. 😀  Ajan mukaan opin elämään asian kanssa. Huoli ympäristön tilasta ei ole hävinnyt, vaan sen rinnalle on tullut tietoisuus siitä, että yksin ympäristöä en voi pelastaa, mutta pystyn tekemään paljon yksilönä. Omilla valinnoillamme voimme vaikuttaa mm. siihen kuinka paljon Suomessa ajetaan matkoja pyörillä ja julkisilla kulkuvälineillä yksityisautoilun sijaan tai miten paljon lähikauppasi tarjoaa luomuruokaa valikoimassaan. Pitää muistaa, että tarjonta kohdistuu usein kysynnän mukaan.

Uskon, että omilla valinnoillamme voimme tehdä paljon. Sain Ilmastoinfon uutiskirjeen Joulun alla aineettomien lahjojen antamisesta, mikä herätti mielenkiintoni ja mukana tullut kuvaoli niin hieno, että se tempaisi mukaan. Päätin Uutena vuotena tehdä lupauksen veden säästämisestä ja antaa jatkossa enemmän aineettomia lahjoja, kuten mm. konserttilippuja, spa-hoitoja, tanssitunteja jne.

Kokosin alas aiheittain hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla voit tehdä ympäristöystävällisiä valintoja.  Itse olen oppinut ympäristöystävälliseksi ajan mittaan ja toivon että olisin tiennyt osan alla olevista asioista  aiemmin, niinpä halusin jakaa ne kanssanne täällä. Toivottavasti niistä on apua arjen valinnoissa.

Ruoka

 • suosi lähiruokaa
 • tee lista aineksista, joita hankit aina luomuna
 • suunnittele viikon ruoat ja käy ostoksilla sen mukaan; näin vältät ruokahävikkiä ja säästät rahaa, kun turhat ostokset jäävät pois
 • syö kausiruokaa, ne ovat sekä herkullisempia että ravinteikkaampia
 • korvaa osan lihasta herkullisilla proteiinia sisältävillä kasviksilla

Vaatteet

Muutama vuosi sitten löysin suomalaisen nettisivun (http://www.vihreatvaatteet.com), minne on koottu ohjeita ympäristöystävällisemmistä materiaaleista ja paljon hyödyllistä tietoa vaateteollisuudesta. Sen jälkeen olen ollut vielä huolellisempi tehdessäni vaateostoksia.

 • Vältä akryllistä tehtyjä vaatteita, sillä ne eivät hajoa luonnossa, eivätkä kestä käyttöä
 • Valitse vastuullisten merkkien vaatteita
 • Suosi luonnonmateriaaleja, jotka käytön päädyttyä hajoavat luonnossa
 • Kiinnitä huomiota vaatteiden eettisyyteen

Hygieniatuotteet

Hyvin monilla kaapeissaan on sellaisia hygieniatuotteita, joita ei välttämättä käytä. Seuraa muutaman viikon ajan hygieniatuotteiden käyttöä kotona ja tee hankinnat jatkossa sen mukaan. Lupaan, että kylpyhuoneen kaappisi tyhjenee, sillä moni tuote tulee jäämään pois — säästät sekä luontoa että rahaa.

 • Valitse parabeenittomia tuotteita
 • Suosi reilunkaupan toppseja, niissä ei ole käytetty muovia ja tuotanto on vastuullista
 • Osta hygieniatuotteet mahdollisimman isoissa pakkauksissa
 • Tutustu ympäristöystävällisiin merkkeihin, jotka valmistavat luonnollisempia vaihtoehtoja. Ne ovat parempia terveydellesi ja kuormittavat ympäristöä vähemmän

Jätteet

Ihanne tilanne olisi se ettei puhuttaisi jätteistä vaan resursseista. Mitä paremmin kierrätämme materiaaleja sen paremmin ne pystytään uusiokäyttämään. Viime Jouluna valitsin lahjapaperiksi sellaisen, minkä pystyy kierrättämään. Usein lahjapaperit ovat niin voimakkaasti värjättyjä, ettei niitä pysty kierrättämään. Pari joulua sitten pakkasinkin lahjat silitettyyn sanomalehteen ja koristelin ne punaisella kangasnauhalla, jonka moni tutuistani uusiokäytti. Pakkaukset näyttivät trendikkäiltä ja niitä pystyi kierrättämään.

 • lajittele jätteet tarkasti
 • ennaltaehkäise jätteen syntyä
 • huolehdi tavaroista, jotta ne eivät hajoa herkästi
 • korjaa ja lainaa tavaroita

Hyödyllisiä linkkejä:

WWF:n ruokaopas antaa ytimekkään koosteen miten ja millaisia valintoja teet elintarvikeostoksilla.

http://wwf.fi/ruokaopas

Ruokatieto.fi:n sivuilla taas löydät tyhjentävästi ruokaan liittyvää olennaista tietoa.

http://www.ruokatieto.fi

HSY:llä on eriomaiset nettisivut, josta löydät tietoa mm. ekoasumisesta

https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/hillitse-ilmastonmuutosta/vinkkipolku-ekoasumiseen/Sivut/default.aspx

P.S muista osallistua Timon houstaamaan Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -kampanjaan, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta suomalaisesta ruoasta.

Aurinkoisin terveisin,

Vafa

 

Kommentit