Ujuni Ahmed: Suomalainen ja somalialainen – Ja kummastakin helvetin ylpeä.

Vierailija, perjantaina 15.01.2016

Ujuni Ahmed

Ujuni Ahmed on Somaliassa syntynyt helsinkiläinen nuoriso-ohjaaja Helsingin kaupungin nuorisoasiankeskuksella. Myös kansalaisaktivisti, jota kiinnostaa erityisesti sekä naisten että nuorten aseman parantaminen yhteiskunnassamme.

”Uudenvuoden aattona töissä olleena, keskustelin nuortemme kanssa kivasta ohjaajasta. Kysyin, miten he määrittelevät kivan ohjaajan. Vaikka arvasinkin oikein heidän vastauksensa, jäin pitkään miettimään näiden nuorten luettelemia sekä nuoriso-ohjaajalle että keneltä tahansa välittävän ja turvallisen kasvattajalle tyypillisiä luonteenpiirteitä. Kuitenkin korvaani kolahti eniten se kuinka nuoret toisti tiedostavansa kuinka nuoriso-ohjaajat myös ovat vain ihmisiä ja kaikkihan tekevät virheitä. Kaikesta huolimatta tärkeintä oli luottamus, ohjaajalle jolle voi rehellisesti avautua, joka kuuntelee eikä ole ”feikki” oli tässä tapauksessa kiva ohjaaja.

Syy miksi otin esimerkiksi keskusteluni nuorten kanssa kivasta ohjaajasta on simppeli ja selkeä. Nuorissa on tulevaisuus ja he tietävät maailmanmenosta. Jotkut nuoret tarvitsevat enemmän tukea ja huomiota kun toiset haluavat itse tehdä ja näyttää esimerkkiä muille. Oli kyse sitten minkälaisesta nuoresta tahansa, koen että roolini on mahdollistaa nuorelle mahdollisuuden löytää paikansa yhteiskunnastamme ottaen huomioon hänen vahvuudet ja heikkoudet. Fakta on että, itse emme ehkä ihan heti tiedä näiden nuoren taustoja ja minkälaisten asioiden kanssa he kampailevat mutta tarkoitus on että heillä on myös mahdollisuus välittävään ja kannustavaan aikuiseen. Ja tässä me erotaan muista tahoista jotka tekevät (yhtään heidän työtään aliarvioimatta) nuorten kanssa töitä; me mahdollistaan heille vapaa-ajan toimintaa heidän tarpeitaan huomioon ottaen mikä on heille täysin VAPAAEHTOISTA.

Mennyt vuosi on ollut itselleni kasvattavin sekä ihmisenä että nuorten ohjaajana. On ollut hienoa ja voimaannuttavaa huomata taloudellisista lähtökohdista, taustoista ja asemista huolimatta asioita mitkä yhdistää myös näiden nuorten vanhempia. Huoli lapsistaan ja tarve varmistaa että nuoret tekevät ”oikeat” valinnat jota pärjäävät tässä yhteiskunnassa myöhemmin . On ollut myös raskasta ja surullista seurata sivusta lähinnä somesta kuinka jotkut vanhemmat ja poliitikot ovat huolissaan erityisesti omien lasten turvallisuudesta yhtään ottamatta huomioon että myös he joihin he kohdistavat pelkonsa ovat myös vanhempia, ehkä jopa nuoria siinä missä heidän lastensakin.  Jos nämä vanhemmat itse kohtaisivat toisiaan vanhempina niin uskoisin että aika helposti ja nopeasti siinä unohtuisi erilaisuudet ja keskittyisimme oleelliseen: halu näyttää hyvää esimerkkiä ja pelkkää hyvää nuorisollemme.

Alla oleva Helsingin Kaupungin Nuorisoasiainkeskuksen toiminta-ajatus on minulle äärimmäisen tärkeä monesta henkilökohtaisesta syystä:

  • Tarjoaa nuorille valtaa ja vastuuta.
  • Vahvistaa luottamusta omaan ja ympäristön tulevaisuuteen.
  • Tuottaa ja käyttää tietoa helsinkiläisten nuorten elämästä.
  • Auttaa nuoria käyttämään ja muuttamaan Helsinkiä.
  • Tekee enemmän siellä ja niiden kanssa, jotka tarvitsevat enemmän.
  • Parantaa asuinalueita yhdessä muiden kanssa.

Minulle vahvasti nousee yksi sana yli muiden kun luen toiminta-ajatusta ja se on Yhteisöllisyys. Muistan itse nuorempana kuinka vihasin kun piti selittää menemistään ja tulevaisuuden suunnitelmistaan naapureille ja äitini ystäville.  Kuinka kun mokasin jonkun puolitutun silmien edessä tiesin, että minua odotti kotona selittämistä. Silloin en ymmärtänyt yhteisöllisyyttä mikä on äärimmäisen tärkeää vanhemmilleni ja somaliyhteisössä. Nyt aikuisena itse työskentelevänä nuorten kanssa ymmärrän sen kun alueemme yrittäjät tulevat keskustelemaan nuoristamme meille ja uskon että kyse on välittämisestä ja huolenpidosta nuorisostamme joka ei katso ikää, taustaa eikä ammattia. Eikä tarvitse mennä kauas taaksepäin kuin Suomessakin ollut sama meininki.

Yli ammattirajojen, kaikki jotka tekee työtä nuorten kanssa sekä muiden yhteistyökyvyllisyys mahdollistaa juuri yhteisöllisyyden. Siksi pyrin itse parhaani mukaan mahdollistamaan jokaisen nuoren jonka tapaan erilaisuudesta huolimatta auttaa häntä löytämään paikansa yhteiskunnastamme. Tässä aion käyttää oljenkorttina ymmärrystä suomalaisuudesta ja somalilaisuudesta joista molemmista olen helvetin ylpeä.

Hyvää alkanutta vuotta 2016.
Ujuni Ahmed

………….

Kansanedustaja Timo Heinosen Vierailija-sivun kirjoitukset ovat kirjoittajien omia mielipiteitä eivätkä ne välttämättä edusta Heinosen omia ajatuksia.

Kommentit