Venäjä menettänyt pian jo 500 000 nuorta miestään? – Uskaltavatko äidit enää nousta vastarintaan?

Blogi, maanantaina 08.01.2024

Kolmekymmentä vuotta sitten, kun Venäjä hyökkäsi Tšetšeniaan sotilaiden äidit nousivat vastarintaan. Vuonna 1989 perustettu Sotilaiden äidit, venäjäksi Союз комитетов солдатских матерей России, Sojuz komitetov soldatskih materej Rossii, teki selväksi, että Kaukasuksen ongelmia ei ratkaista sotimalla. 2000-luvun alussa äitien järjestö leimattiin terrorismin kannattajaksi. Vuonna 2014 Venäjän oikeusministeriö lisäsi Sotilaiden äidit vuoden 2012 lain mukaisten ulkomaisten agenttien listalle. Venäjän aina vaiennettu kansalaisyhteiskunta tukahdutettiin entistä rajummin ja tänä päivä ei tällaisesta toiminnasta voi Venäjällä enää edes puhua.

Tässä siis tosiasiallinen syy miksi äidit ovat nyt hiljaa. Heidät on hiljennetty. Kukaan ei Venäjällä enää uskalla toimia. Esimerkiksi nyt vuodenvaihteessa, kun Ukraina iski Venäjän valloittamalle Krimille niin Venäjän miehityshallinnon jäsen Oleg Krjutškov muistutti Telegramissa, että videoiden ja kuvien levittäminen iskujen tuhoista johtaa rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin.

Krjutškov vaimensi kritiikin toteamalla, että ”Tämä ei todellakaan ole syy hypätä parvekkeillesi shortseissa, kuvata videota ja julkaista se verkkoon. Siten työskentelet vihollisen hyväksi, teet heidän älykästä työtä – objektiivista valvontaa”.

Venäjä siis määrätietoisesti jopa lainsäädäntöään muuttamalla tukahdutti kansalaisyhteiskunnan. Tilanne on siis nyt aivan toisenlainen kuin Tšetšenian sodan aikaan. Esimerkiksi vuonna 2012 säädettiin uusi laki, jonka mukaan ulkomaista rahoitusta saavat ja poliittista toimintaa harjoittavat kansalaisjärjestöt voitiin määritellä ”ulkomaisiksi agenteiksi”. Venäjän toiminta sai kansalaisjärjestöt pelosta vaikenemaan.

Ja tämä pelonilmapiiri nyt mahdollistaa sen, että diktaattori Vladimir Putin voi hallintonsa kanssa lähes ilman julkista kritiikkiä tapattaa satoja nuoria omia miehiään Ukrainassa joka päivä. Iso-Britannian puolustusministeriö arvioi vuodenvaiheessa, että kaatuneiden ja haavoittuneiden venäläissotilaiden määrä oli päivittäin lähes 300 miestä. Puolustuministeriön arvion mukaan kaatuneiden ja haavoittuneiden määrä ylittää puolen miljoonan rajan alkaneen vuoden aikana. Siinä on moni koti jäänyt ilman poikaa ja moni perhe ilman isää. Ja aiemmin täälläkin kirjoitin siitä miten perheet tai haavoittuneet eivät edes saa korvauksiaan, vaan rampoja nuorukaisia palautetaan takaisin rintamalle.

Näyttää olevan kannattavampaa tapattaa omat sotainvalidit eturintamalla kuin kantaa heistä huolta kotirintamalla.

Nuorten miesten ja myös osittain naistenkin joukkotapattaminen ei saa aikaan näkyvää vastarintaa Venäjällä. Äidit – ei kukaan mukaan – uskalla.

Näin Venäjä on ennenkin toiminut – toimi myös Neuvostoliittona – ja toimi muuten myös jo sitäkin ennen. Epäinhimillinen ja tunteeton tappionsietokyky on ollut Venäjälle tyypillistä kautta historian ja se on myös erottanut heidät länsimaiden sodankäynnin opeista. Muualla on aina mietitty miten miehistön tappiot voidaan minimoida ja mitä voidaan vaikeimmassa tilanteessa kestää ja sietää, mutta Venäjällä eturintamalle on työnnetty uusia – usein lähes kouluttamattomia ja huonosti varustettuja – miehiä lisää. Taistelumoraali on olematon. Me tiedämme mitä Raatteentiellä tapahtui. Täysin motitettu 44. divisioona tuhottiin lähes kokonaan. Kaatuneita oli jopa yli 12 000. Samoja virheitä Venäjä tekee nyt Ukrainassa.

Ukrainalaiset tietävät miksi he sotivat. Venäläisnuorukaisilla ei ole syytä taistella. Se on vain pakko.

Nyt tuoreimmat tiedot kertovat, että myös ruokatuotteet ovat loppumassa Venäjän kaupoista. Jo viime vuonna kerrottiin miten kananmunien hinta räjähti ja nyt kauppojen hyllyt ovat tyhjentyneet myös kananlihasta. Tietoa tyhjistä markettien hyllyistä on kerrottu ainakin Samarasta, Jekaterinburgista, Uljanovskista ja Tšeljabinskista. Moscow Timesin haastattelevat ihmiset kertovat miten kaikkea ruokaa ei enää kaupoista saa. Miten tähän reagoivat perheiden äidit? Pitääkö pelko heidät hiljaa edelleenkin vai saako alkanut vuosi Venäjällä aikaan muutoksen?

Jokainen Ukrainassa kaatunut ukrainalaislaisnuori, mutta myös venäläisnuori menettää henkensä täysin turhaan. Vain Putinin hulluuden tähden.

 

 

Kommentit