Vastine Hämeen Sanomiin: ” Sähköhintakatto ei aiheuttaisi sähkökatkoja kulutushuippujenkaan aikana”

Kynästä, maanantaina 02.01.2023

Vastine Hämeen Sanomiin:

Tomi S. Mäkinen pyysi Hämeen Sanomissa kommenttiani siihen miten esittämällämme sähkön hintakattomallilla vaikutettaisiib ulkomaisiin sähköyhtiöihin? Ja väitteeseensä, että malli aiheuttaisi sähkökatkoja kulutushuippujen aikaan.

Ratkaisulla ei olisi mitään vaikutusta sähkön tuontiin: Vähittäismarkkinan eli kuluttajille ja pk-yrityksille myytävän sähkön hintakatto koskisi siis vain kotimaisia sähkön tuottaja- ja/tai myyjäyhtiöitä. Tukkumarkkinoilla eli sähköpörssissä kauppaa tehtäisiin rajan yli kuten nytkin. Näin tapahtuu Virossakin, jossa on jo sähkön yleispalvelun hintakatto määrätty kuluttajille ja pk-yrityksille.

Toimitusvelvollisuussähkön hintakatto määrättäisiin siis nimenomaan toimitusvelvollisille sähkönmyyjäyhtiöille. Jos myyjä tekisi tämän johdosta tappiota, valtio korvaisi tappiot. Tämä osuus olisi mallissa siis ainoa mikä voisi langeta valtion kontolle. Malli ei siis aiheuttaisi miljardien laskua veronmaksajille.

Ja haluan nyt vielä korostaa myös sitä, että jo nykyisellään toimitusvelvollisen sähkön myyjän hinnoittelulta vaaditaan kohtuullisuutta. Tämä kohtuullisuuden määrittely pitäisi siis tehdä tarkemmin laissa.

Ja on myös hyvä huomata vielä sekin, että kaikki kuluttajat tuskin siirtyisivät toimitusvelvollisuussähkön piiriin: Virossakin osa, käytännössä ne, jotka pystyvät kulutustaan joustamaan, ovat pysyneet pörssisähkössä.

Kiitos siis hyvistä kysymyksistä ja toivottavasti myös pääministeri Sanna Marinin hallitus ryhtyy etsimään aitoja ratkaisuja kohtuuttomiin sähkölaskuihin. Ratkaisuja on siis olemassa ja ilman miljardilaskua veronmaksajille, kuten 30.12.2022 Hämeen Sanomissa kirjoitin.

Timo Heinonen
kansanedustaja (kok)
Valtiovarainvaliokunnan jäsen

Kommentit