Vanha lasikaupunki herää henkiin… Lasitaiteilijat Marja Hepo-aho ja Kari Alakoski puhaltavat Wanhaan Lasitehtaaseen uutta tuulta

Uutiset, lauantaina 09.11.2013

Maamme tunnetuin lasikaupunki Riihimäki heräilee jälleen henkiin, kun kaupungissa jo toimineiden lasistudioiden rinnalle avattiin lasitaiteilijoiden Marja Hepo-ahon ja Kari Alakosken taidelasigalleria Galleria Mafka&Alakoski Wanhalle Lasitehtaalle. ArtHäme juhlaviikon aikana avattu paikka on jopa ainutlaatuinen koko Suomessa. Galleriassa yhdistyy korkeatasoinen taidelasinäyttely ja lasinpuhaltajien työtila.

– Paikka on kerta kaikkisen upea. Lasiuunit luovat sinne lämpimän ja ajoittain kuumankin tunnelman. Ja näyttelytilassa teokset tulevat upeasti esille valon ja vanhan tiilen keskellä. Ja Wanha Lasitehdas on puhallettu näin uudelleen henkiin, kommentoi avajaisiin osallistunut kansanedustaja Timo Heinonen kokemaansa.

Hepo-aho ja Alakoski työskentelevät Osuuskunta Verstakon tiloissa. Oma galleria on lisäksi täynnä taidelasia. Hyllyiltä löytyy myös lahjatavaraa ja käyttölasiakin. Ja lasitaitelijat tekevät myös tilaustöitä ja järjestävät lasinpuhalluskursseja ja elämysiltoja tiloissaan.

– Itse ihastuin Marja Hepo-ahon Mafkan kiven päälle puhallettuun lasimaljaan. Upea lahja jonka voi puhalluttaa vaikka kotipihalta löytyneen kiven päälle tai vaikkapa Karjalasta suvun syntysijoilta tuodulle kivelle. Kastemaljana tai syntymäpäivälahjana aivan mahtava, ihasteli Heinonen.

Galleria Mafka & Alakoski on omistettu lasityölle: siellä voi tutustua lamppuhelmien valmistukseen, lasin kultaukseen ja maalaukseen, sekä kaiverrukseen. Mafkan lasihelmikurssitkin on tarkoitus järjestää jatkossa
samassa paikassa.

– Olisihan se upea päästä puhaltamaan jotain itsekin. Sellaiseenkin paikassa on mahdollisuus, kertoi Heinonen unelmastaan ja hämmästeli lasinpuhaltajien taitoja.

– On upeaa, että tämä perinteinen ja korkeaa osaamista vaativa lasinpuhaltajan taito pysyy kaupungissa jatkossakin. Wanhasta Lasitehtaasta kehittyy hyvää vauhtia lasitaiteen ja kulttuurin keskus.

ArtHämeen mukaan Hepo-ahon ja Alakosken tavoitteena on tuoda esille uutta suupuhallettua ja kylmätyöstömenetelmin pitkälle jalostettua taidelasia ja nostaa sen arvostusta. Kävijöille avataan taidelasin valmistusprosessia, niin galleriassa kuin viereisessä puhaltimossakin.

Galleria Mafka & Alakosken avajaisissa nähtiin lasipuhaltamisen lisäksi myös kuvataidetta ja kuultiin miljööseen sopivaa musiikkia. Taidemaalari Ryönänkoski ikuisti lasinpuhaltajat työnsä ääressä ja musiikista vastasivat Renata ja Anton Solonen. Galleria on palvelee Wanhassa Lasitehtaassa osoitteessa Lasitehtaanaukio 2.

Lisätietoa lasitaiteilijoista: www.karialakoski.com ja www.mafka.fi.

Kommentit