Mikä ihmeen Poronpolku?
Tämä kysymys esitetään minulle säännöllisesti ja usein. Ihmiset ihmettelevät, että miksi Etelä-Suomessa vain vajaan tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta järjestetään massiivinen luonto- ja retkeilytapahtuma, minkä nimi on Poronpolku. Ihan hyvä kysymys, sillä olemmehan me aika kaukana joulupukin alueista.
Poronpolku ja sen upea reitti ovat saaneet nimensä Etelä-Hämeessä Lopella 1960-luvulla Hankkijan koeruokinnassa olleiden kymmenen poron mukaan. Koeruokinta sitten päättyi 1970-luvulla ja porot lähtivät, mutta polun nimi jäi elämään.
Joka vuosi syyskuun viimeisenä sunnuntaina Lopella samoillaan siis edelleen Poronpolku. Poronpolun reitti esittelee alueemme upeaa ja monessa mielessä ainutlaatuistakin harjuluontoamme upeimmillaan.
Ensimmäinen Poronpolku samoiltiin 29.10.1967. Osallistujia oli silloin noin 300 ja lähtöpaikkoina toimivat ravintola Laakasalo ja Riihisalo Kaartajärven rannalla. Ensimmäisen kerran Poronpolun historiassa ylitettiin 1000 osallistujan raja vuonna 1979 ja viime vuosina osallistujamäärä on ollut noin 2500. Merkittävimpiä kasvutekijöitä ovat olleet 1990-luvun alkupuolella käynnistynyt Pirunlinnan peikkoluolatoiminta sekä vuonna 2000 käyttöön otettu kapulalossi Vorsmanni. Myös reitistöä on kehitetty jatkuvasti pysyvällä viitoituksella, portaiden, pitkospuiden ja siltojen rakentamisella. Vuonna 2018 reitit merkittiin eri väreillä ja alueella on myös nykyisin käytettävissä upeat maastopyöräreititkin. Itseasiassa eilen Poronpolun Polkaisulla niitä kiersi jälleen iso määrä pyöräilijöitä. Poronpolun Polkaisu oli jälleen loppuunmyyty – 600 fillaristia nautti harjuista ja hurjista laskuista.
Ja reittihän on siis kierrettävissä nyt isolta osin (poislukien mm. Punelian salmen ylitys Marskin Majalle) myös ympäri vuoden ja reitit saavatkin liikkeelle väkeä nykyisin ympäri vuoden. Olemme Lopen Samoojien ja Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa hyvässä yhteistyössä Lopen kunnan kanssa panostaneetkin valtavasti viime vuosina luontoreitteihimme. Pari vuotta sitten avasimme myös ensimmäisen esteettömän luontokohteen ja reitin Luutalammille Komion alueelle. Ja myös laavuja ja nuotiopaikkoja on kehitetty ja parannettu sekä lisätty kymmeniä penkkejä ja laajennettu myös parkkialueita.
Talvisin Komion alueella ja sen ympäristössä kulkee myös Lopen Samoojien ylläpitämät Samon ladut. Latujen kohtalo oli tässä viime talven jälkeen vaakalaudalla, mutta nyt sekin ratkesi, kun Metsähallituksen Luontopalvelut ilmoittivat, että alueen teitä, joilla talvisin ladut osaltaan kulkevat, ei saa aurata talvisin, vaan alue tulee rauhoittaa moottoriliikenteeltä talvikaudeksi ja myös suojata näin alueen herkkiä teitä kevään routavaurioilta. Samoojat siis tulevat tulevanakin talvena – lumitilanteen sen salliessa – tekemään alueelle perinteiset ja laajalta alueelta väkeä liikuttavat Samon ladut. Laduilla on mahdollista hiihtää perinteisellä hiihtotyylillä ja kun kyse on aidoista vanhanajan metsäladuista niin niillä ei tietenkään ole valaistusta, kuin hetki päivällä päivänvaloa ja ehkä illalla kuutamon kumoa.
Lopelle on toivottu myös esteetöntä ja perheille sopivaa talvistakin luontokohdetta. Tällaista on nyt esitetty ja suunniteltu Iso-Korkeen ja Loppijärven alueelle. Katsotaan jos sinne saataisiin kiva perhelatu ja myös esteetön paikka tulla nuotiolle ja erätulille ympäri vuoden. Tuon hankkeen suunnittelu on lähtenyt liikkeelle ja katsotaan miten etenee.
Tänään en siis itse ollut Poronpolulla kuuluttajana ja juontelijana, vaan tällä kertaa pääsin itsekin kiertämään tapahtuman upeita paikkoja. Kaiken kaikkiaan vajaa kaksituhatta retkeilijää lähti tänään reitille ja eilen siis tuo kuusisataa
maastopyöräilijää. Poronpolun suosio on siis kova, vaikka nyt koronan ja kahden välivuoden jälkeen ei ihan ennätyslukuihin päästykään. Mutta uskon, että ensi vuonna taas enemmän tulijoita ja onneksi luontomme liikuttaa huomenna ja ympäri vuodenkin.
Iso kiitos siis jälleen Poronpolku ry:lle Pirjo Huhdan johdolla. Poronpolku-yhdistyksen jäseniähän ovat siis Lopen kunta, Lopen Samoojat, Pirjetan Partio ja Salonkylän Sisu. Kiitos näiden kaikkien poronpolkulaisille! Iso kiitos kaikille muillekin talkoolaisille ja myös lukuisilla buffetti- ja muillakin pisteillä talkoita tehneille.
Lopen luonto on upea! Ja se liikuttaa!
……
Ps. Avasin tälle päivälle myös toisen blogin aamulle. Siellä hieman tarinaa ja tunnelmia vielä viikonlopulta Hämeenlinnastakin.