Torstai, 26.07.2007

Blogi, torstaina 26.07.2007

Keskustelu ns. Rozenholz-aineiston ympärillä kiihtyy ja saa yhä erikoisempia piirteitä. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Supo on nyt julkisuudessa olevan tiedon valossa antanut hallituksemme ministereille eri tietoa aineistosta ja sen olemassaolosta ja eri tietoa oikeudelle. Kesäkuussahan Supo totesi mm. ulkoministerille ja sisäministerille, ettei sen hallussa olevilla Stasi-aineistoilla ole mitään tekemistä Rosenholzin materiaalin kanssa. Mutta kuitenkin Alpo Rusin oikeudenkäynnin yhteydessä todettiin valtion toimesta, että Rosenholz-aineisto on Supolla.

No sitten kun vielä soppaan lisätään maamme hallituksen tekemä päätös vuodelta 2000 on soppa valmis. Silloin valtiojohdon toimesta aineisto todettiin avoimeksi, mutta jostain syystä materiaalia pimitetään siis edelleen?

Kyse on siis Itä-Saksan tiedustelupalvelun Stasin arkistoista, jonka tässä osassa on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan 186 nimeä, joista osa on mahdollisesti ja todennäköisesti suomalaisia. 1990 Supo sai parinkymmenen nimen listan suomalaisista. Heillä saattoi olla yhteyksiä Stasiin. 2000 USA:sta saatu Rosenholz-aineisto sisältää Stasin laatimia henkilökortteja myös suomalaisista.

Iltalehti kertoi 23.7., että mm. Niinistö ja Esko Aho kannattavat materiaalin julkistamista ja historian selvittämistä. Itse olen samalla linjalla. Minusta on aika selvittää suomalaisten yhteydet Itä-Saksan tiedustelupalveluun Stasiin. On aika selvittää tämäkin historian aikajakso. Itse kannatan vuoden 2000 linjausta ja olisin valmis avaamaan arkistot historian tutkijoille. Salaamisella ja pimittämisellä ei voiteta mitään. Lietsotaan vain huhuja ja ehkä mielipahaakin.

Tänään myös Tasavallan presidentti otti asiaan kantaa. Halonen toivoi asian selvittämistä ja totesi, että aineisto tulisi avata ainakin siinä määrin, ettei voida väittää aineistoa salattavan. Presidentin mukaan oikeusvaltiossa on kyettävä selvittämään vakoilutietoihin liittyvät mahdolliset rikossyytteet ja historialliset seikat. Näin on. On aika ottaa uusi askel.

….

Tänään suuntasin Seinäjoelle. Seinäjoen Vauhtiajot kokoaa ratapuolen SM-luokat Kapernaumin radalle ja tämä yksi sellainen kesän moottoriurheilun kohokohta NesteRallyn jälkeen. Pakko olla mukana. Samalla saan matkaan yhdistettyä myös hieman työtä ja tapaamisia eli kärpäsiä yhdellä iskulla – työtä ja lomaa.

Tänään aamulla kävimme myös avustajani kanssa läpi jälleen tulevien viikkojen asioita, töitä ja tapaamisia. Tilaisuuksia tasaisesti kalenterissa ja uusia jonossa. Hyvä niin. Myös muutama tuore lehtihaastattelu tulossa lähiaikoina ulos. Ainakin Aamupostin kesäjuttu ja Biken -erikoishaastattelu odottavat ja mahdollisesti muutama tv-puolenkin juttu.

Kommentit