Timo Heinonen tyytyväinen Suvi Lindenin oikeaan ratkaisuun – Kiistellystä Yle-maksusta luovutaan

Uutiset, torstaina 11.03.2010

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) antaa täyden tuen viestintäministeri Suvi Lindénin ratkaisulla olla viemättä eteenpäin suunniteltua mediamaksua. Linden ilmoitti torstaina, että hän ei aio viedä Yleisradion rahoitus- ja hallintouudistusta eteenpäin ja näin uudistus siirtyy tulevaisuuteen. Heinonen kiittää Lindeniä rohkeusta tehdä oikeaksi todettu päätös.

– Yhtälö ei vain toiminut. Suunniteltu mediamaksu koettiin liian korkeaksi, joustamattomaksi ja ongelmallista oli myös se, että se olisi ollut kaikille pakollinen käyttää sitten Ylen palveluita lainkaan tai edes koko tv:tä. Myös kaikille pakollinen ja samansuuruinen mediamaksu koettiin varsin epäoikeudenmukaiseksi. Se ei olisi ottanut lainkaan huomioon ihmisten erilaisia elämäntilanteita, taloudellista asemaa ja olihan esitys varsin huono yritystenkin näkökulmasta, totesi kansanedustaja Timo Heinonen.

Linden perusteli, että mediamaksun peruuttamisen syynä olikin nimenomaan se, että maksun kompensaatiota pohtinut sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ei löytänyt sellaista mallia, jolla oltaisiin voitu turvata sosiaalinen oikeudenmukaisuus eikä hallinnon uudistaminenkaan saanut eduskunnasta riittävää tukea taakseen.

– Oli hienoa, että Lindeniltä löytyi rohkeutta tehdä tämä ratkaisu ja todeta, että esitetty Lintilän työryhmän malli ei vain toiminut vaikka sitä työstikin laaja-alainen parlamentaarinen työryhmä, kiitteli Heinonen ja painotti, että nyt on tärkeää käydä avoin keskustelu siitä mikä Ylen tehtävä tulevaisuudessa on ja miten se rahoitetaan.

– Nyt tyrmätyn mediamaksun piti alkuu olla 175 euroa. Nyt puhuttiin jo sitten hieman alle 200 eurosta, mutta olen varma, että se ei olisi kauaa riittänyt. Ja tämä keskustelu pitää nyt käydä. Kauanko pullataikinaa on hyvä nostattaa, pohti Heinonen hieman kritisoidenkin Ylen kovaa kasvua.

Heinonen totesi, että Lindeninkin esille nostama Ylen rahoittaminen valtion budjetista olisi varmasti sosiaalisesti oikeudenmukaisin malli.

– Jonkin aikaa voimme edetä nykyisellä tv-lupamaksulla, mutta muutoksia tarvitaan. Itse kannatan tulevaisuudessa selkeästi terävöitettyyn julkisen palvelun tehtäväänsä keskittyvän Ylen rahoittamista valtion budjetista. Uskon, että se olisi ehdottomasti sosiaalisesti oikeudenmukaisin ratkaisu. Siinä näkyisi oikealla tavalla yhteisvastuullisuus mm. erityisryhmien ohjelmatarjonnan turvaamisesta.

Heinosen mukaan Ylen valtion budjettirahoitteisuus ottaisi myös parhaalla tavalla huomioon ihmisten erilaiset elämäntilanteet.

– Kyllä Ylen tulevaisuuden rahoituksen tulee ottaa huomioon se, että miten paljon kukin tienaa ja miten tuota yhteisvastuullisuutta voi kantaa. Pitää muistaa, että esimerkiksi työttömällä tai opiskelijalla on erilainen mahdollisuus maksaa kuin työssä käyvillä.

Ensi vuonna Yle kerää TV-maksuista hieman enemmän kuin tänä vuonna eli noin 450 miljoonaa euroa.

Kommentit