Timo Heinonen: Pelkän tahtotilan sijaan oikeita toimia vuokra-asuntorakentamiseen

Uutiset, sunnuntaina 03.02.2013

Kokoomuksen kansanedustaja ja ympäristövaliokuntaryhmän puheenjohtaja Timo Heinonen yhtyy asuntoministeri Krista Kiurun huoleen vuokra-asuntotuotannon romahtamisesta. Muutos on dramaattinen verrattaessa edellistä ja nyt kuluvaa hallituskautta. Heinonen odottaakin asuntoministeriltä konkreettisia esityksiä ja toimenpiteitä tilanteesta. Pelkkä tahtotila ei Heinosen mukaan tilannetta ratkaise.

– Edellisen asuntoministeri Jan Vapaavuoren aikana otettiin käyttöön ns. välimallin eli kymmenen vuoden korkotukilainoitus. Se oli aito ja konkreettinen toimenpide, jolla saatiin aikaan lähes 7500 uutta vuokra-asuntoa. Näitä välimallin vuokra-asuntoja rakensivat mm. työeläke- ja vakuutusyhtiöt, jotka eivät perinteiseen ARA-tuotantoon investoi, toteaa Timo Heinonen.

– Samoina vuosina käynnistyi lisäksi normaaleja ARA-vuokra-asuntoja yhteensä 5 700. Vapaavuoren aikana kahtena vuotena markkinoille valmistui vuokra-asuntoja enemmän kuin pitkään aikaan. Kahdessa vuodessa yli 13 000 vuokra-asuntoa. Nyt tarvittaa samanlaisia toimia ja ainoa joka voi tässä toimia on asuntoministeri.

Suurin syy valtion tukemien vuokra-asuntojen vähäiseen rakentamiseen on asiantuntijoiden mukaan nykyisessä korkotukijärjestelmässä. Heinonen vaatiikiin hallitus ottamaan uudelleen käyttöön ns. välimallin rakentamisen. Heinonen ihmettelee, että mistä syystä asuntoministeri Krista Kiuru ei ole käyttänyt myös Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen suosittelemaan välimallia vaan valtiontuki on ohjattu omavastuukoron puolittamiseen. Ratkaisu on osoittautunut täydellisen vääräksi ja kahden viime vuoden aikana vuokra-asuntorakentaminen on romahtanut.

– Vuokra-asuntorakentamisessa tämä välimalli toisi nyt nopeasti uusia vuokra-asuntoja ihmisille ja toisi työtä rakennusalalle. Malli myös tuottaa yhteiskunnalle verotuloja moninkertaisesti tukeen nähden. Tästä vuokra-asuntojen rakentamisen välimallista pitää tehdä ratkaisu viimeistään hallituksen puolivälin tarkastelussa, vaatii Heinonen ja on Harjurinteen esityksen mukaisesti valmis myös helpottamaan tiukkoja rakentamismääräyksiä mm. uusien talojen autopaikkojen määrissä ja väestönsuojien osalta.

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on pahentunut rajusti viime vuoden lopulla. Yksin Helsingissä asuntoa hakee peräti 27 000 ruokakuntaa ja heistä kiireellisessä asunnontarpeessa on yli 13 000 ihmistä. Kiireellisessä asuntojonossa on lapsia ja alle 25-vuotiaita nuoria yli 8 000.

– Tilanne tulee pahenemaan pääkaupunkiseudulla entisestään. Lähivuosina reilusti yli 20 000 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa häviää, koska valtion rajoitukset lakkaavat. Nyt tarvitaan siis aitoja ja tehokkaita toimia, toteaa Timo Heinonen.

Kommentit