Timo Heinonen ei usko pikaista ratkaisua löytyvän – Esitetty tasasuuri ja pakollinen mediamaksu ei tule menemään läpi

Uutiset, keskiviikkona 17.03.2010

Kansanedustaja Timo Heinonen ei usko, että tulevan torstain eduskuntaryhmien keskustelut toisivat helppoa ratkaisua mediamaksukiistaan. Heinonen tukee edelleen vahvasti viestintäministeri Suvi Lindenin tekemään ratkaisua kuopata esitetty mediamaksu perustavaa laatua olevien erimielisyyksien takia.

– En usko, että ratkaisua löytyy näin helpolla. Tasasuuri ja kaikille pakollinen lähes tai jopa yli 200 euron mediamaksu ei kelpaa meistä monellekaan ja myös hallinnon uudistaminen näyttää kohtaavan ylitsepääsemätöntä arvostelua, pohti Timo Heinonen.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat tapasivat tänään keskiviikkona yhdessä viestintäministeri Suvi Lindenin kanssa aiheen tiimoilta ja kysymys siirrettiin nyt huomisiin eduskuntaryhmien kokouksiin. Linden lupasi asian etenevän jos esitykselle rahoituksesta ja hallintomallista löytyy ryhmistä yksimielinen tuki.

– Meitä on paljon jotka emme voi hyväksyä mediamaksua ilman sitä, että se ottaa huomioon Ylen käytön, mutta ennen muuta ihmisten erilaisen maksukyvyn. Ei sellainen esitys mene läpi, että opiskelijat ja muut pienituloiset pakotetaan maksamaan sama mediamaksu kuin pariskunnan tai perheen käyttävät he sitten Yleä paljon tai ei yhtään, totesi Heinonen.

Hallintouudistuksen Heinonen uskoo taasen kaatuvan SDP:n vastustukseen. Keskiviikon Demarissa SDP:n Eero Heinäluoma ilmoitti vastustavansa hallintouudistusta.

– Tähän se sitten kaatuu. Yle tarvitsee julkisen palvelun neuvoston mitä mm. liikenneministeri Suvi Linden on esittänyt samalla kun hän antoi tukensa Ylen budjettirahoitteisuudelle. En todellakaan usko, että huomenna asia ratkeaisi.

Uuden Ylelain myötä on ollut tarkoitus korvata nykyinen tv-lupamaksu ns. Ylemaksulla tai mediaverolla, joka tulisi käyttöön 2012. Huomisten eduskuntaryhmien kokousten jälkeen selviää eteneekö uudistus nyt vai jatketaan jatkovalmistelua ensi hallituskaudelle.

– Itse kannatan, että nyt edetään maltilla ja määrätietoisesti eteenpäin. Tällaista asiaa ei voi ratkaista väkisin vääntämällä vaan kansanradiolla ja tv:n pitää olla sellainen, että se nauttii suomalaisten luottamusta ja kannatusta niin ohjelmistoltaan kuin maksuiltaankin, painotti Heinonen.

– Talolla on erittäin vahvaa tukea sille, että Yleisradion toiminta rahoitetaan suoraan valtion budjetista. Tämä olisi ehdottomasti oikeudenmukaisin tapa toimia.

Kommentit