Suomelle valitaan 13. presidentti – ”Tänään on hyvä päivä äänestää”

Blogi, sunnuntaina 28.01.2024

Valitsemme Suomelle maamme 13. presidentin.

Tänään Tammisunnuntaina 28.1.2024 käydään vaalien ensimmäinen kierros. Tässä vaiheessa on jo selvää, että vaaleissa nähdään kaksi kierrosta. Kukaan ehdokkaista ei ole saamassa ensimmäisellä kierroksella yli puolia annetuista äänistä ja näin ollen ratkaisevalle toiselle kierrokselle menisi kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta

Edelliskerrallahan Tasavallan presidentti Sauli Niinistö uusi paikkansa historiallisesti jo ensimmäisellä kierroksella. Niinistö astui virkaansa 1. maaliskuuta 2012, ja hänet valittiin uudelleen presidentiksi vaalin ensimmäisellä kierroksella vuonna 2018. Niinistö tulee näin hallitsemaan maatamme täydet kaksi presidenttikautta. Hän siirtyy Tasavallan presidentistä presidentiksi siis ns. täysin palvelleena, kun uusi tasavallan presidentti on valittu.

Kampanjat on nyt avauskierroksen osalta tehty. Haluankin kiittää kaikkia ehdokkaita upeista kampanjoista ja myös hyvästä ja varsin reilusta kampanjoinnista. Valtaosa ehdokkaista hoiti kampanjan tyylikkäästi ja arvokkaasti maaliin. Nähtiin toki hieman muutakin, mutta pääosin minusta nämä vaalit ovat menneet hyvin.

Erityisen iloinen ja tyytyväinen olen siihen, että oma ehdokkaamme Alexander Stubb on käynyt kampanjaa positiivisuuden ja yhdessä tekemisen kautta. Hän on hämmästyttävän upealla tavalla kannustanut myös kanssaehdokkaitaan vaalikampanjan aikana. Tukenut ja tsempannut. Sitä täytyy todellakin arvostaa sillä monet pienemmät vaalit läpi käyneenä osaan ehkä kuvitella miten kova ja rajukin tällainen valtakunnallinen presidentinvaalikampanja on. Se rasittaa henkisesti, mutta on myös kova suoritus fyysisestikin. Kaikki ehdokkaat ansaitsevat kyllä arvostusta ja kunnioitusta.

Itse kävin jo ennakkoäänestyksen viimeisenä päivänä antamassa ääneni Alexander Stubbille. Hän on ehdokasjoukosta kokenein ja kovimmissa paikoissa koeteltu. Stubb on toiminut maamme pääministerinä ja ulkoministerinä ja näin ollen ollut mukana ulko- ja turvallisuuspolitiikan tärkeimmässä presidentin johtamassa ns. TP-Utvassa. TP-Utva on siis tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan ministereiden yhteinen toimielin ja tästä pöydästä työnsä aloittavalla uudella presidentillä on hyvä olla kokemusta. Stubb on toiminut TP-Utvassa niin Tarja Halosen kuin Sauli Niinistönkin kanssa ja myös pääministerinä itse kuin myös muiden pääministereiden rinnalla.

Stubbilla on kokemusta myös ulkomaankauppa- ja Eurooppaministerin tärkeästä tehtävästä ja pitkä ura myös Euroopan Parlamentissä. Ja lisäksi kattava työelämäura ja nyt viimeksi kv-uraa yliopistossa Euroopassa. Olen vakuuttunut, että nämä erittäin vaativat ja kovatkin paikat ovat hioneet Alexista maallemme hyvän seuraavan presidentin.

Kannustan kaikkia äänestämään. Alexia voin hyvin suositella teille kaikille.

Vaalisunnuntaita nyt teille kaikille. Annetaan äänemme kuulua!

Kampanjointi on nyt siis päättynyt ja tänään on äänestäjien vuoro toimia. Katsotaan sitten illalla keiden kampanjat jatkuvat.

….

Kello 23.41.

Kiitos tästä päivästä. Ilta tänään sitten Helsingissä Pikkufinlandiassa ja hieno se ilta olikin. Nyt äänet saatu ympäri maan laskettua ja kakkoskierrokselle jatkavat Alexander Stubb ja Pekka Haavisto.

Stubb 27,2 % ja Haavisto 25,8 %

Kisasta kakkoskierroksella tulee mielenkiintoinen. Ja lopulta se tulevat ratkaisemaan nyt kaikki he joiden ensimmäisen kierroksen ehdokas ei toiselle kierrokselle päässyt. Siksi olikin jo mukava saada useampikin tekstiviesti ja myös puheluita mm. keskustalaisilta ja perussuomalaisilta ystäviltä ympäri Suomen, että nyt sitten lähdetään mukaan Alexin kampanjaan.

Tässä vaiheessa on jo syytä kyllä kiittää kaikkia ehdokkaita tukiryhmineen. Kampanja oli minusta erinomaisen hyvä ja reilu ja asioihin keskittynyt. Siitä iso kiitos jokaiselle ehdokkaalle ja myös ehdokkaiden tiimeille.

Nyt unille. Huomenna kakkoskierroksen kampanja alkaa.

 

Kommentit