Sunnuntai, 16.04.2006

Blogi, sunnuntaina 16.04.2006

Sunnuntai ensimmäinen pääsiäispäivä. Tänään ainakin vielä näin aamusta hieman pilvisempää kuin eilen, mutta toivotaan, että ulkoilukeli sieltä vielä päivän mittaan löytyy.

Aamulla Alenin Markku soitti. Kertoi poikansa Anttonin ralliuran etenemisestä ja ilmoittautui mukaan tukemaan. Markku ei itse ajaa enää aktiivisesti rallia, vaikka osallistuikin vuoden vaihteessa Paris-Dakar -ralliin Ivecon -protoautolla. Nyt Markku keskittyy poikaansa ja toimii Anttonin apuna ralleissa. Anton ajaa N-ryhmässä rallia SM-sarjassa ja nyt uutena juttuna Italiassa Tommi Mäkisen tallin Subarulla. Ralliratojen lisäksi Markku tekee rengastehtaiden testejä ja toimii liukkaan kelin ajon kouluttajana.

Markun olen oppinut tuntemaan monessa eri tapahtumassa ja hänen mukaan lähtemisensä oli upea juttu. Tuolta liukkaankelin opetuksen ja liikenteen puolelta hänellä on paljon annettavaa tieto-taidon puolella. Eli näin nämä rallitähdet tekevät arvokasta liikennekasvatus- ja liikenneturvallisuustyötä. Sillä saralla on paljon tehtävää.

Tänään vapaapäivä. Ajattelin tässä hieman ystäviä nähdä ja vietellä vaan rentouttavaa lomaa ennen ensi viikkoa jolloin taas työt alkavat.

….

Aamun Hesarista päivän nostoksi haluan nostaa ehdottomasti uutiset valtiovarainministeri Eero Heinäluoman veromallin aiheuttamasta kohusta. Kunta-alan ammattiliitot suhtautuvat Helsingin Sanomien (16.4.2006) mukaan varauksella valtiovarainministeri Heinäluoman esitykseen kuntien nykyistä laajemmasta verotusoikeudesta, vaikka Heinäluoman mukaan sen tarkoitus onkin vahvistaa kuntien asemaa.

Liitot katsovat, että verotuksen siirtäminen enemmän kunnille vaikeuttaa muutoinkin hankalan kuntauudistuksen toteuttamista. Verojärjestelmän muuttaminen heikentäisi myös köyhimpien kuntien asemaa.

Meidän opettajien ”pomo” Erkki Kangasniemi mm. toteaa, että ensin kuntien ja valtion väliset pelisäännöt tulisi saada selvemmiksi, jotta kunnat voisivat suunnitella toimintaansa pidemmällä aikavälillä. Valtio tuo edelleen vain lisää velvoitteita, mutta ei rahoitusta.

Kangasniemen toteamus on minusta totta ja kunnille kovaa arkipäivä. Uusia velvoitteita, vaikkakin usein hyviä ja kannatettavia, on kunnille saneltu ahkerasti, mutta suurin ongelma on se, että niihin ei ole osoitettu juurikaan rahoitusta. Kuntien on ollut pakko tulla toimeen kutakuinkin vanhalla rahoituspohjalla. Tämä on osaltaan kiristänyt kuntien taloutta ja asia vaatii ratkaisuja.

Itse tuohon Heinäluoman esitykseen on hieman vaikea ottaa kantaa vielä. Heinäluoman esityksen sisältö on jäänyt hieman epäselväksi. Superin keskustalainen puheenjohtaja Juhani Palomäki arvelee tämän aamun Helsingin Sanomissa, että sama rahamäärä pysyy riippumatta siitä miten sitä siirrellään. Niinpä niinhän se varmasti on…

Toisaalta minusta on hyvä, että erilaisia ja uusiakin ehdotuksia tuodaan esille. Mitään ei tapahdu, jos ei kukaan uskalla mitään ehdottaa. Ideoita varmasti kaivataan tässä kuin monessa muussakin asiassa jatkossakin.

Tänään päivällä Hämeenlinnasta sain lisää tukijoita. Marika Nevalainen liittyi tukijoukkoon ja hänen avomiehensä HPK:n ykköskentän hyökkääjä Janne Lahti. Janne tuo mukavaa lisäväriä tuohon koko ajan kasvavaa urheilijoiden joukkoon. Riihimäeltä lähtöisin oleva 25-vuotias Janne Lahti on pelannut HPK:ssä nyt jo viisi kautta ja kuluva kausi on ollut miehen todellinen läpimurto. Janne on yksi HPK:n runkopelaajista kun joukkue taistelee nyt Ässiä vastaan jääkiekon Suomen mestaruudesta. Tällä kaudella runkosarjassa 51 pelaamassaan ottelussa Janne teki tehot 9+12 ja nyt Playoffs-peleissä on tilille kertynyt tehot 2+2. ”Isokokoinen, liukkaasti liikkuva ja älykäs hyökkääjä. Taklaa kovaa ja paljon sille päälle sattuessaan. Myös kädet käyvät ajoittain tuhoisasti.” Näin miestä on kuvailtu ja pitää paikkansa. Hämeessä juhlitaan pian Suomenmestaruutta. Tehoja vaan Janne lisää.

Jannen ja Marikan kanssa samaan aikaan sain myös viestiä Espanjasta. Enduron 7-kertainen maailmanmestari Kari Tiainen ilmoittautui perheensä kanssa tukijoukkoihin. Kariin olen tutustunut yhteisten perhetuttujen kautta jo vuosia sitten ja nyt viime vuosina myös työkuvioiden kautta. Kari siis asuu nyt talvet Espanjassa perheensä kanssa – ajaa enduroa edelleen kilpaa, vetää endurosafareita ja enduromatkoja ja sen semmoista. Tulevana kesänä Kari jälleen nähdään myös Riihimäen alueella, kun miehen mopokoulu pyörähtää käyntiin Kahvakoplan järjestämänä. Lisäksi safaritoiminta tuo miestä Suomeen jälleen kesäaikaan.

Riihimäeltä sain myös muutaman puhelinsoiton tukijoukoilta. Vaalityötä on tehty ahkerasti myös pääsiäisviikonloppuna. Kiitokset kaikille puuhaajille. Toivotaan, että saamme mieleisemme tuloksen.

Nyt sitten aurinkokin näyttäytyy. Taidan minäkin hetkeksi lähteä ulos nauttimaan kevätpäivästä. Yritän löytää sinivuokkoja ja leskenlehtiä. Onko joku jo nähnyt?

Sinivuokkoja ei vielä näkynyt. Itse asiassa aika kylmää tuo maa vielä oli vaikka hieman sellaisia etelärinteitä samoilinkin. Muurahaiset Karhumäessäkin pesänkorjauspuuhissa ja järveltä kuului joutsenten huutoa. Kylmä viima kuitenkin hieman kävi.

Leskenlehtiäkin yritin ojanpielestä etsiä, mutta laihoin tuloksin eli kukat antavat vielä odottaa.

Muuten oli oikein mukavaa ja rentouttavaa nauttia raittiista ilmasta. Ja se aurikokin hieman helli. Kiva niin.

Nylundin Riitalta tuli juuri viestiä. Poikkeuksellisesti pidämme nyt kunnanhallituksen tiistaina pääsiäisen takia. Sovimme hallitusryhmän kokouksen tiistaille kokousta ennen. Lista on kohtuullisen selkeä, mutta asioita paljon ja muutamat vaativat hieman keskusteluakin.

Tanskassa epäiltiin siis eilen lauantaina lintuinfluenssatartuntaa 25-vuotiaalla miehellä. Epäily osoittautui kuitenkin turhaksi, kun kööpenhaminalaisen sairaalan lääkärit totesivat, että miehen oireet eivät sittenkään viittaa lintuinfluenssaan. Lintuinfluenssaan on kuollut Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yli sata ihmistä pääosin Kaakkois-Aasiassa. Kuolemantapauksia on sattunut myös Turkissa, Egyptissä, Irakissa ja Azerbaidzhanissa.

Hyvä näin. Tartunnan saaneita lintuja Euroopassa siis on tavattu jo paljon ja nyt on vain ajankysymys koska Suomessa ensimmäinen tartunnan saanut lintu löydetään. Tilanteeseen on minusta syytä varautua oikeanlaisella vakavuudella, mutta hysteriaan ei varmastikaan ole syytä.

Kävimme juuri Sadun kanssa myös moikkaamassa kummityttö Elisaa. Santeri (Nousiainen) oli ystävänsä kanssa lapsenlikkana, kun Maisa ja Tero olivat vanhempien poikien kanssa jääkiekkopeleissä ja harjoituksissa. Kahvit kummitytöllä kuitenkin saimme ja iltavelli syötiin. Nyt kello jo yli kahdeksan ja kotona. Mukava päivä jälleen takana. Huomenna vielä vapaata pääasiassa. Muutaman työhomman ajattelin tehdä, mutta sitten tiistaina vasta taas tiukempaan aikatauluun.

Kommentit