Sunnuntai, 13.12.2009

Blogi, sunnuntaina 13.12.2009

Hyvää Lucian päivää kaikille blogini lukijoille ja seuraajille. Täällä Lopella on kertakaikkisen kaunista, kun hieman edes lunta maassa ja puut ja oksat huurteesta valkoisina. Kauniin valoisaan näin muuten pimeään aikaan. Valoa tähän aikaan tuo myös siis tänään kruunattava Lucia neito valkoisessa puvussaan ja kynttiläkruunussaan. Meidän alueella Hämeessä Lucia perinne ei ole kovinkaan pitkä eikä kauhean vahvakaan, mutta nykyisin meillä Lopellakin lukiolaiset ovat päivää juhlistaneet. Itseasiassa googletin tuossa hieman aihetta ja sen historiaa ja Uuden Suomen sivuilta löysin mielenkiintoisen uutisen. Siinä kerrottiin Lucia perinteestä ja ohjattiin Ev.lut.kirkon sivuille.

Evankelis-Luterilaisen kirkon sivuilla kerrotaan:

”Pyhästä Luciasta on useita legendoja. Hänen kerrotaan olleen kotoisin Syrakusasta ja kärsineen marttyyrikuoleman 13.12. Rooman keisari Diocletianuksen hallituskauden lopulla noin vuonna 304. Pyhä Lucia on katolisen kirkon kanonisoima pyhimys.

Pyhän Lucian päivä 13.12. ajoittuu samaan hetkeen esikristillisen keskitalven valon juhlan kanssa. Lucia tulee latinankielisestä valoa merkitsevästä sanasta lux. Valkoiseen mekkoon pukeutuvan Lucian kynttiläkruunua pidetään enkelin sädekehän symbolina. Toisaalta kynttilöiden liekit symboloivat rovion tulta, joka ei vahingoittanut tätä uskossaan vahvaa marttyyria. Lucian kantama punainen vyö viittaa marttyyrikuolemaan ja vereen. Lucia on sokeiden ja näkövammaisten pyhimys.

Ensimmäisen Lucia-kulkueen järjesti Ruotsissa Stockholms Dagblad 1928. Suomessa kulkue toteutettiin ensimmäisen kerran pari vuotta myöhemmin

Maamme ensimmäinen Lucia-neito kruunattiin Vaasassa 1936. Helsingissä Lucia on valittu yleisöäänestyksellä vuosittain marraskuusta 1950 lähtien. Siitä asti Helsingin Lucia ollut maamme virallinen Lucia.”

Uusi Suomi oli koonnut uutiseensa Luciaan liittyviä legendoja jotka ovat varsin hurjia. Uuden Suomen mukaan ”yhden tarinan mukaan Lucia oli kristitty neito, jonka sulhanen kavalsi roomalaisille kristittyjen vainojen aikaan. Luciaa yritettiin pakottaa prostituoiduksi ja surmata polttamalla, mutta kuin ihmeen kautta kumpikaan ei onnistunut. Lopulta pyöveli surmasi Lucian miekalla”.

”Toinen legenda kertoo, että nuori mies rakastui Lucian kauniisiin silmiin, mutta Lucia ei miestä huolinut, koska tämä ei ollut kristitty. Legendan mukaan Lucia repi silmät päästään ja lähetti ne miehelle, joka järkyttyi ja kääntyi kristityksi.”

Mielenkiintoisa legendoja ja tänä vuonna Suomen Lucian neidoksi kynttiläkruunulla kruunataan Helsingin Tuomiokirkossa vantaalainen Ellen Husberg.

Mutta meidän päivä tänään siis alkuun Lopella ja tarkoitus tästä suuntaan nyt ulos mökille ja iltapäivällä sitten Hyvinkäälle.

…..

Mukava päivä takana. Hieman joulutunnelmaa ja hieman töitäkin. Mutta sellaisella sopivalla tahdilla näin sunnuntaina. Aamusta ensin töiden parissa ja sitten pikku hetki ulkona ja mökillä ja sen perään Hyvinkäälle. Hyvinkäällä mielenkiintoisia aiheita esillä mm. talousalueemme kysymyksistä aina eri kuntien omiin ratkaisuihin ja mm. Hyvinkään ja Riihimäen keskustojen kehittämiseen. Riihimäellähän tuo suuri liikepaikkarakentaminen on jo ehditty tehdä ja nyt myös tyhjät liiketilat hyvin täyttymässä ja pääkadun varsikin elävöitymässä jälleen. Näin uskoinkin käyvän vaikka sen tiesi, että aina uuden liiketilan rakentaminen tulee aiheuttamaan hetkeksi ylitarjontaan ja siirtymävaiheen tyhjiä tiloja, mutta tällaisilla kasvunalueilla mitä mekin edustamme ei minusta ole huolta siitä, että tilat jäisivät tyhjilleen ns. lopullisesti. No nyt Hyvinkäällä starttaamassa samat suurrakennushankkeet ja liiketilaa tulossa valtavasti lisää ja kauppakeskukseen kaiken kaikkiaan 120 liiketilaa. Se on valtavan kokoinen liikekeskus. Jos oikein jostain jäi mieleeni niin jo 2012 joulumarkkinoilla uuden paikan pitäisi olla käytössä. Isoja hankkeita ja projekteja.

Nyt jo ilta ja aika vain rentoutua ja nauttia vapaasta. Huomenna alkaa tiukka eduskuntaviikko satojen äänestyksien kanssa ja myös Lopella tiukka päivä edessä mm. budjettivaltuuston kanssa.

Kommentit