Siden vanha parlamenttitalo – Askelia demokratian suuntaan ensimmäisinä ja nyt taas takapakkia

Blogi, sunnuntaina 05.08.2018

Turkkia on vaivannut viime vuosina presidentti Recep Tayyip Erdoganin itsevaltaiset otteet. Jatkokausi presidenttinä lisäsi hänen yksinvaltaansa ja myös virkamiesten vaino ja joukkoerottamiset ovat jatkuneet. Jos vielä muutamia vuosia sitten edes jotkut ajattelivat, että Turkki voisi oikeasti joskus edetä kohti EU:ta niin kyllä nyt sellaiset puheet ovat loppuneet täysin. Maa on ottanut länsimaisen demokratian näkökulmasta huolestuttavia askelia taakse päin ja näyttää siltä, että maan kumppanit löytyvät nyt toisenlaisenhallinnon maista.

Siden muinaisen parlamentin rauniot. Toivottavasti nyky-Turkin demokratiaa ei enää enempää raunioiteta.

Muinainen Pamphylia eli nykyinen Side on Turkin tunnetuimpia historiallisia kaupunkeja. Roomalaiset rakensivat Siden kaupunkiin hohdokkaita ja valtavia rakennuksia; teattereita, kylpylöitä ja temppeleitä. Edelleen tänäkin päivänä kaupungin vanhat esiin kaivetut kivitiet ja pylväskadut hämmentävät. Mitähän kaikkea täällä onkaan ennen tapahtunut ja ketkä kaikki näitä katuja kulkeneet. Paikallinen mies vei meidät erään mäen laelle. Halusi näyttää paikan panoraamanäkymänä. Repäisi matkalla pensaasta lehtiä ja käski haistamaan – ”Caesar”. Laakerilehtiä siis.

Mies istui kohdatessamme kuin sattumoisin vanhan parlamentin raunioilla. Vai halusiko viestittää paikkanvalinnalla jotain? Ei voinut olla tulematta mieleen viime vuosien Turkin tapahtumat. Demokratia on murentunut. Jos jo tässä muinaisessa kaupungissa toimi parlamentti ja demokratia jo esiasteilla niin olisi suonut positiivisen kehityksen jatkua myös 2010-luvullakin. Ehkä nyt otetut askeleet kuitenkin ja toivottavasti väliaikaisia ja suuri maa löytäisi vakaan tien jälleen tulevaisuudessa.

Side oli aikanaan myös tärkeä satamakapaupunki. Jos parlamentti toi mieleen myönteisiä piirteitä niin vanhat orjakauppapaikat sitten jotain aivan muuta. Sidellä on harteillaan demokratian lisäksi myös satamapaikkana oma synkkä historiansa orjakaupan keskuksena.

Tänään Side on ihastuttava ja viehättävä pieni kaupunki missä yhdistyy historia ja tämä päivä. Vanhaa tutkitaan koko ajan ja historia jätetään näkyviin myös uuden alle lasilattioiden suojiin.

Kauneimmalla paikalla niemen nokassa loistaa valkoisena Athenan ja Apollon temppelien rauniot. Pääportin nymfeumi eli suihkulähde oli myös aikanaan valtava monumentti. Ja läheisestä roomalaisesta kylpylästä on tehty Siden museo arvokkainmille arkeologisille kokoelmille. Ja kaiken tämän keskellä katseen vangitsee 2000 vuotta vanha Siden amfiteatteri. Se eroaa rakennusteknisesti monista muista Turkin amfiteattereista pylväiden ja holvien myötä. Siden valtava 17 000 paikkainen amfiteatteri on nimittäin rakennettu vuorten rinteiden sijaan nimenomaan pylväiden ja holvien varaan. Mykistä näky sekin.

Me kävimme eilen Antiikin Sidessä jo toista kertaa ja kannatti jälleen. Ja laskeva aurinko ja upeat maisemat antoivat hienot puitteet illan viimeisille lasillisille. Nopeasti pimenevässä illassa paikka antoi jälleen lisää.

Nyt jo uusi aamu ja kuuma aurinko noussut ylös. Hieman pilviharsoa, mutta se ei hellettä pidättele. Hedelmiä aamupalaksi ja taidan ottaa lounaaksikin. Loma saa jatkua.

 

 

Kommentit