SDP on tämän hallituskauden ajan vastustanut jokaista hallituksen sopeutustoimea. Mikään toimi ei ole SDP:lle käynyt. Nyt puheenjohtaja Antti Lindtmanin (sd.) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppuraisen (sd.) johdolla julkaistussa vaihtoehtobudjetissaan SDP kuittaakin lähes kaikki hallituksen työttömyys- ja sosiaaliturvaan tehtävät uudistukset. Nyt Lindtmanin SDP toteuttaisinkin aikuiskoulutustuen lakkautuksen ja työttömyysturvaan tehtävät leikkaukset kuten lapsikorotuksen lakkauttamisen, suojaosasta luopumisen, ansioturvan porrastamisen ja myös työssäoloehdon pidentämisen.
SDP:n talouspolitiikka näyttääkin olevan ainoastaan opportunistista kikkailua.
Suomen asioita ei kyllä voi hoitaa noin, että puolen vuoden välein linja heittelee sopivan tuulen mukaisesti. Tästä tuuliviiripolitiikasta voisi esimerkkinä mainita sen, että aiemmin SDP kertoi vastustavansa mm. yleisen arvonlisäveron korotusta 25,5 %:iin. Mutta nyt demarit kannattavatkin tätä alv:n korotusta. Toinen erikoinen juttu oli se, että vielä keväällä SDP esitti kotitalousvähennyksen leikkausta -100 miljoonalla eurolla, mutta nyt taas demarit ovatkin esittämässä kotitalousvähennyksen kasvattamista.
Eihän SDP:n linjasta ota enää mitään tolkkua. Pitää kysyä puheenjohtaja Lindtmanilta, että kannattaako hän ja hänen puolue hallituksen uudistuksia vai ei? SDP:n talouspolitiikka näyttää olevan kuin myrskyssä pyörivä tuuliviiri.
Yritin tätä SDP:n talouslinjaa tutkia. Ja kun kaikki SDP:n tällä vaalikaudella ehdottamat paperit ynnäili yhteen, niin oli kyllä mahdotonta sanoa mikä on SDP:n talouspolitiikan linja. Ainoa looginen johtopäätös on, että Lindtmanin johtamalla SDP:llä ei ole yhtenäistä ja uskottavaa talouspolitiikan linjaa.
Silmiin pistävää on ollutkin, että vielä viime vaalikaudella keskeisessä roolissa SDP:n talous- ja veropolitiikassa ollut Matias Mäkynen (sd.) on loistanut poissaolollaan demareiden talouskeskustelusta. Nytkin viikolla vaihtoehtobudjettikeskustelussa Mäkynen lähti salista pois heti. Syystä tai toisesta.
Niin ja yksi mielenkiintoinen huomio demarien talouspolitiikasta on se, että heidän tekemä esitys ajaisi yli 9 000 uutta yli 65-vuotiasta pienituloisuuteen.
Keskustan sumuttaa hyvinvointialueilla
Yhden huomion nostan keskustan vaihtoehtobudjetista. Keskusta on arvostellut nykyistä hallitusta heidän sanoin ”miljardileikkauksista soteen”. Mutta mitä ihmettä keskusta ei lisäisikään näitä miljardeja hyvinvointialueille? Keskustan lisäys hyvinvointialueille olisi vain 165,7 miljoonaa euroa. Iso kuva ei siis muuttuisi ja puheet lähipalveluiden pelastamisesta ja sote-keskuksesta jokaiseen kuntaa on tupailtapuhetta.
Ja toisaalta kaikkihan tietävät, että tämä nyt käytössä oleva sote-malli on se mitä keskusta halusi ja mikä keskustan johdolla tähän maahan luotiin ja millä lainsäädännöllä on nyt hetki sotea hoidettu. Ja myös tuo rahoituslaki on keskustan käsityötä, kuten myös hyvinvointialueille säädetty alijäämien kattamisvelvollisuus.
Rehellisen vaihtoehtobudjeteista oli kyllä vasemmistoliiton esitys. He aidosti tekisivät sen mitä ovat puhuneet. Se toki tarkoittaisi velalla elämisen pysyvää jatkumista ja velkaantumisen rajua kasvua jo valmiiksi suurista luvuista.
Tänään eduskunnassa meillä tavoite saada Vav:n nelikon kanssa neuvottelutulos eduskunnan budjettiin tekemistä muutoksista. Vielä vähän neuvoteltavaa ja väännettävää. Mutta kyllä se ratkaisu sieltä aikataulussa saadaan.