Riihimäen Seudun Nuorisoasunnot ry – Riihimäelle myönnettiin NAL-laatuleima

Uutiset, perjantaina 12.03.2010

Riihimäen seudun nuorisoasunnot ry:stä tuli kolmas NAL-laatuleiman saanut Nuorisoasuntoliiton paikallisyhdistys. Liiton laatutyöryhmä myönsi leiman kokouksessaan 25.1.2010 ja se ojennettiin riihimäkeläisille perjantaina 12.3. samaan aikaan kun vietettiin yhdistyksen nimiäisiä. Yöjalan tuki muuttui virallisesti Riihimäen Seudun Nuorisoasunnot ry:ksi.

– Itse muista miten toiminta alkoi 90-luvulla. Ja muista hyvin miten sille oli todellakin tarvetta. Omassa nuoruudessani Hämeenkatu ylös alas oli se suosituin nuorisotila, kertoi kansanedustaja Timo Heinonen, joka oli aikanaan itse 17-vuotiaana käynnistämässä Lopella pitkän tauon jälkeen nuorisotilatoimintaan yhdessä kavereiden kanssa Sisko Keskitalon tuella ja opastuksella.

– Etsivälle nuorisotyölle on edelleen työtä vaikka toimintamallit muuttuvatkin ja elävät. Niin pitääkin olla. Itseasiassa vasta juuri teimme lainsäädännön jolla etsivä nuorisotyö tuodaan kaikkiin kuntiin. Lainsäädännön päätavoitteena on parantaa nuorten mahdollisuuksia saada tarvitsemaansa tukea, ja myös tehdä avun hakeminen mahdollisimman helpoksi. Ei riitä, että tarjoamme palveluita, vaan nuorten täytyy ne löytää. Itse asiassa niitä pitää tarjota ja jopa positiivisesti tyrkyttää, totesi Heinonen.

Nyt säädetyllä nuorisolain muutoksella luodaan siis jokaiseen kuntaan nuorten ohjaus- ja palveluverkosto, joka kokoaa tietoa nuorten saamista ja tarvitsemista palveluista. Verkoston tavoitteena olisi sovittaa yhteen eri viranomaisten tarjoamat palvelut niin, että nuoret löytävät palvelun helposti, ja saavat tarvitsemansa avun joustavasti. Tällaisen verkon jäseniä voivat olla kunnasta tai alueesta riippuen esimerkiksi opetus-, sosiaali-, terveys- ja esimerkiksi poliisiviranomaiset.

– Eli samaa työtä mitä Riihimäellä tehtiin jo 1990-luvun puolivälissä. Työlle on siis edelleen tarvetta ja nyt sitä pitää tehdä katujen lisäksi myös netissä ja kouluissa ja oppilaitoksissa.

Riihimäen Seudun Nuorisoasunnot ry osoitti nyt täyttävänsä NAL-laatujärjestelmän kriteerit ja työskentelevänsä aktiivisesti nuorisoasumisen laadun kehittämiseksi niin paikkakunnalla kuin valtakunnallisestikin.

Toiminta alkoi aikanaan Yöjalan nimellä ja toiminnan painopiste oli aluksi tietynlaisessa etsivässä nuorisötyöstä. Alkuajoista nimiäisissä ja palkitsemistilaisuudessa kertoi toiminnan yksi käynnistäjä Soile Kero. Yhdistyksen toimintamuotoina olivat katupäivystys, päihteetön nuorisokahvila Toffeli sekä nuorten rikos- ja riita-asioiden sovittelu. Myöhemmin vuosien aikana toiminta muuttui ja keskittyi nuorisoasumiseen ja yhdistys koki luontevaksi muuttaa myös nimensä paremmin toimintaa kuvaavaksi. Edelleen yhdistys jatkaa kuitenkin myös erilaisten tapahtumien järjestämistä ja tukemista nuorille ja heidän vanhemmilleen. Aiemmin Nuorisoasuntoliiton laatuleima on myönnetty Hämeenlinnan ja Tampereen Seudun Nuorisoasunnoille.

Riihimäen Seudun Nuorisoasunnot ry liittyi Nuorisoasuntoliiton jäseneksi vuonna 2000. Siitä asti yhdistys on toteuttanut nuorisoasumista Riihimäellä yhdessä Nuorisoasuntoliiton kanssa. Tarkoituksena on nuorten asuinolojen parantaminen. Vuosina 2002-2006 yhdistys toteutti tuettua asumista alle 25-vuotiaille nuorille Oma tupa-projektissa ja vuoden 2007 alusta toiminta vakinaistui Oma tupa-toiminnaksi, jota rahoittavat Raha-automaattiyhdistys ja Riihimäen kaupunki yhdessä. Vuosina 2008-2010 toteutetaan tuetun asumisen projekti myös Hausjärvellä ja Lopella.

Yhdistyksessä työskentelee kolme asumisohjaajaa, joista kaksi työskentelee Riihimäellä ja yksi Hausjärvellä ja Lopella.

Kommentit