Riihimäen nuorisovaltuuston ex-puheenjohtaja – kevään abiturientti Laura Tonteri tähtää Riihimäen valtuustoon

Uutiset, torstaina 17.04.2008

Riihimäen Nuorisovaltuuston edellinen puheenjohtaja tämän kevään abiturientti Laura Tonteri tähtää syksyn kunnallisvaaleissa Riihimäen kaupunginvaltuustoon. 19-vuotias Tonteri tunnetaan Riihimäellä aktiivisena tekijänä niin harrastusten piirissä kuin Riihimäen lukiollakin. Nyt Tonteri haluaa ottaa tekemisessä seuraavan askeleen.

-Nuorisovaltuustossa kiinnostus politiikkaan syttyi kunnolla. Sen jälkeen oli aika löytää jokin toinen vaikuttamiskeino ja tapa päästä mukaan oman kaupungin politiikkaan. Kunnallisvaalit tuntui nyt hyvältä vaihtoehdolta, kertoi Laura Tonteri.

-En ole ruikuttajatyyppiä. Mieluummin yritän vaikuttaa asioihin kuin vain valitan kun mitään ei tapahdu.

Kaksi valtuustokautta Riihimäen nuorisovaltuustossa vaikuttanut ja toisen kauden puhettakin johtanut Laura Tonteri on harmissaa ettei politiikka tahdo kiinnostaa nuoria. Hänen milestä Suomessa on aivan liian vähän nuoria päättäjiä.

– Asiat joista nyt päätetään vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Meidän on otettava tulevaisuudessa itse suurempi vastuu, pohtii Tonteri ja hänen silmistä näkee, että hänellä on unelma.

-Jos emme nyt itse tartu toimeen niin tulevaisuus ei välttämättä ole meidän etujen mukainen.

Kokoomus lähellä sydäntä

Nuorisovaltuustossa Tonteri toimi puolueisiin sitoutumattomana, mutta sen jälkeen kiinnostus myös puolueita kohtaan vahvistui.

-Kokoomuksen ajatusmaailma on lähellä omia ajatuksiani. Koen olevani yhtä ajatasmaailman kanssa ja se on tärkeää päätöksiä tehtäessä. Kokoomuksesta on jäänyt hyvä kuva ja uskon kokoomuslaisten kanssa ajavani parhaiten tärkeäksi katsomiani asioita.

Laura Tonteri on asunut elämästään yli puolet Riihimäellä ja näin rautatien risteyskaupunki tuntuu enemmän kuin omalta. Koko pienen ikänsä hän on toiminut aktiivisesti ja nuorisovaltuuston lisäksi Tonterin sormien jälki on näkynyt vahvasti myös oppilaskuntatoiminnasta.

Mitä Riihimäellä sitten muuttaisit?

– Nuorten asemaa tulee entisestään parantaa. Nuorisovaltuusto on ehdottomasti saatava entistä enemmän esille ja oppilaskunnat kouluissa toimimaan jotta nuoret saadaan mukaan päätöksentekoon, listaa Laura Tonteri hetkeäkään miettimättä, mutta nuorella naisella on myös selkeä kuva siitä miten kaupunkia tulisi muutenkin kehittää.

– Keskustan ”ongelmat” on ratkaistava. Loputtomiin ei voida surra tyhjiä liikehuoneistoja ja kauppakeskuksen kaukaista sijaintia. Nyt olisi tärkeää heti ensimmäisenä kesänä saada käyttöön non-stop bussiyyhteys keskustan ja Atomin ja asemanseudun välille.

– Myös Voimalan muuttaminen teatteriksi tulisi saada toteutettua. Se maksaa, mutta minusta kaupungin on pystyttävä katsomaan pidemmälle tulevaisuuteen ja mietittävä vaikutuksia pidemmälle.

Nuoresta iästään huolimatta Tonterilla on mielipiteitä ja ajatuksia myös vanhustenhuollosta ja yleisesti hän haluaisia kaupunkilaisten mielipiteen paremmin näkyviin päätöksenteossa. Ennakkoluulottomuudesta kertoo Tonterin ajatukset myös kaupunkia laajemmasta alueesta. Harva nuori ajattelee kotikaupungin rinnalla myös talousaluetta tai seutukuntaa.

– Kyllä meidän on saatava julkinenliikenne on toimimaan. Koulujen ja oppilaitosten kanssa tulisi katsoa aikatauluja ja miettiä miten homma toimisi joustavasti ilman turhia odotteluja ja niin että eri koulutusmahdollisuudet olisivat myös loppilaisten ja hausjärveläisten saavutettavissa. Aluettamme tulee kehittää yhdessä.

Eduskunta tuttu paikka

Laura Tonterille Suomen eduskunta on tuttu paikka. Taloon on tutustuttu mitä erilaisempien ryhmien kanssa ja myös kokous ja auditoriotilat ovat tulleet tutuksi. Nuorisopolitiikka on vienyt Tonteri myös Eurooppaan.

– Päivä oli erilainen kun edelliset vierailuni eduskunnassa. Oli kiva päästä näkemään muutakin kun istuntosali ja samat käytävät jotka näkyvät televisiossa. Uusi puoli oli varsinkin hieno kokemus. Oli myös kiva tavata ihmisiä, varsinkin Ben Zyskowiczin tapaaminen oli hulppea kokemus, kertoi Laura Tonteri vierailustaan.

Eduskuntavierailun aikana Tonteri kertoi omasta tulevasta kunnallisvaalikampanjastaan ja sai ideoita ja vinkkejä useammaltakin kansanedustajalta.

– Itse olen luvannut antaa aikaa nuorille ehdokkaillemme. Uskon, että Laura on yksi vahva menestyjä ensi syksyn vaaleissa Riihimäellä ja katsotaan jos vaikka jotain vaalijuttuja vielä yhdessäkin teemme, kertoi vierailusta vastannut kansanedustaja Timo Heinonen.

– Kutsu ja lupaus antaa aikaa nuorille on voimassa kaikille kokoomuslaisille nuorille. Etsitään kalenterista sopiva aika eli ei muuta kuin yhteyksiä ottamaan, kannustaa Heinonen nuoria kunnallisvaaleihin tähtääviä tai vain ehdokkuutta vasta suunnittelevia.

Lisätietoa Laura Tonterista löytyy netistä www.lauratonteri.info ja myös Facebookiin on avattu oma kannatussivu Tonterin kunnallisvaalikampanjaa varten.

Kommentit