Puhe Mafka & Alakosken uuden Lasitaidegallerian avajaisissa Helsingissä 27.2.2016

Kynästä, torstaina 03.03.2016

Hyvä Marja ja Kari – Mafka ja Alakoski. (muutokset puhuttaessa mahdollisia)

On ilo saada olla mukana tässä juhlapäivässä. Te olette puhaltaneet uutta tuulta Lasikaupunkiimme Riihimälle. Riihimäen Lasin perinteet ovat merkittävät ja te olette juuri oikea kaksikko niitä osaltanne jatkamaan.

Lasitaide on ollut Suomessa aina arvossaan. Sarpanevaa, Wirkkalaa, Franckia, Okkoliniä, Nanny Stilliä ja Gunnel Nymania. Tekijöitä on paljon. Mestareita. Te olette jatkaneet  tätä mestareiden työtä ja Kari olet ollut osa myös mm. Wirkkalan ja Sarpaneva uraa, mutta ennen muuta te haluatte luoda uutta lasitaidetta.

Tekonne avata uuden lasitaiteen galleria tänne Helsinkiin on kunnioitettava teko. Ainutlaatuinenkin jopa Euroopankin mittapuussa.

Karin ura on lasinen. Toinen lasipaikkakunta Iittala kasvatti tehtaan kupeessa synteneestä pikkupojasta Mestarilasinpuhaltajan. Äidin ja isän työpaikasta tuli tuttu jo pikkupoikana ja ensimmäiset työt Kari puhalsi Iittalalle jo 15 vuotiaana. Sen jälkeen Kari on saanut puhaltaa Wirkkalan Kanttarellejä ja Sarpanevan Orkideaa ja myös Aalto-maljakkoja. Yhteensä reilu 20 vuotta Iittalassa teki lasinpuhaltajasta mestarilasinpuhaltajan.

Itse entisenä opettajana arvostan paljon sitä, että omasta osaamisesta ei pidä eikä kannata olla mustasukkainen. Arvostan sitä, että olet halunnut laittaa osaamisesi myös kiertoon lasinpuhaltamisen opettajana. Ja haluan uskoa niin että nuorten opiskelijoiden kanssa myös mestari on saanut oppia uutta ja kehittyä.

Karia on kuvattu taiteilijana mm. seuraavasti. ”Kari Alakosken taiteilijaluonnetta kuvastaa kokeilevuus – hänen jokaisesta teoksestaan löytyy jotakin, joka rikkoo tavanomaisuuden ja tekee siitä persoonallisen. Alakoski tekee teoksensa usein vapaasti suupuhaltaen. Hänen teoksensa ovat uniikkeja ja signeerattuja. Kari Alakosken lasitaiteessa on nähtävissä värien ja muotojen vuorovaikutteista leikkiä, joka on ainutlaatuista jokaisella katselukerralla.”

Tähän on helppo yhtyä.

Ja sinä Marja toisena – tai ensimmäisenä – olet tuonut Mafka & Alakosken tekemiseen paljon uutta.

Esineissäsi yhdistyy upeasti perinteinen lasintekeminen ja moderni muotoilu. Teokset ovat taidetta, mutta myös usein käyttöesineitä. Halusi tuoda uniikit käsityöesineet arkipäivään on kunnioitettavaa.

Marjasta tekijänä ja osaajana kertoo paljon se, että vuonna  2012 hänet valittiin Vuoden nuoreksi kädentaitajaksi. Mutta myös se, että Marjan töitä on jo nyt Suomen Lasimuseon kokoelmissa.

Myös meidän mökkiä Pekkalaa koristaa Marjan uniikki teos käyttöesineenä. Rakkaan edesmenneen enoni Pekan koivun juurelle aikanaan 1960-luvulla asetteleman kivirenkaan yhden kiven päälle Marja teki teoksen Viimeinkin yhtä. Rakkaan paikan kivi on nyt osa ruokapöytämme.

Arvostan teitä suuresti taiteilijoina ja ystävinä.

Arvostan myös rohkeuttanne perustaa tämän oman gallerian.

Marja totesi mediassa, että uuden oman gallerian kautta he voivat olla itse myymässä ja luomassa taustaa näille esineille. Marjan sanoin: ”Ne eivät ole irrallisia tekijästä, vaan taustalla on iso käsityöosaaminen ja kiehtova suunnitteluprosessi.”

Tämä upea Lasitaidegalleria avautuu nyt Marjan ja Karin – Mafkan ja Alakosken – omien töiden näyttelyllä.

Syksystä lähtien galleriassa tulee olemaan muiden lasitaiteilijoiden ja -muotoilijoiden vaihtuvia näyttelyitä. Hepo-aho ja Alakoski tekevät yhteistyötä monien lasitaiteilijoiden ja -muoilijoiden kanssa ja gallerian konseptia on hiottu yhdessä heidän kanssaan.

Kaksikko totesi, että ”Uskomme, että jos lasitaiteilijoiden yhteisö menestyy, niin luulisi että meille puhaltajillekin olisi lisää töitä. Ja toivottavasti tämän myötä kaikki pärjäävät vähän paremmin.”

Ehdotan, että nostamme LASIN ilmaan ja huulillemme.

Onnea Marja ja Kari ja menestystä uudelle Lasitaidegallerialle.

Kommentit