Kaksi kertaa jo ehdolla ja kolmansiin ennakkosuosikkina.
Tällaisista asemista Vihreiden Pekka Haavisto lähtee tammikuun 2024 presidentinvaaleihin. Vihreiden ehdokkaaksi Haavisto on syytä merkitä, vaikka hetken taustajoukot yrittivätkin vihreyttä sinivalkopestä niinistöläisen kansanliikkeen kautta. Vihreät malttoivat antaa kansanliikkeelle työrauhan vain muutamaksi päiväksi ja viikonloppuna puoluekokouksessaan Vihreät huusivat Pekan takaisin omakseen. Mielenkiintoista nähdäkin miten kaksilla rattailla ajo onnistuu? Haavistolle ei nimittäin riitä yksin nykyvihreiden vaatiman alle 10 prosentin kannattajajoukko, vaan hän tarvitsee joka tapauksessa yli 50 prosentin äänisaaliseen muidenkin puolueiden kannattajien tukea? Jopa yksin 20 000 kannattajakortin kerääminen voi osoittautua kovaksi urakaksi yksin vihreiden voimin?
Haaviston pitäisi saada ainakin toisella kierrokselle – sinne ensin päästyään – tukea vihervasemmistolta laajemminkin? Löytyisikö sitä SDP:ltä, jos puolueen oma ehdokas ei ole kaksinkamppailussa mukana? Vasemmistoliitolta löytynee varmasti ja uskoisin, että myös RKP:ltä? Ehkä joitain ääniä myös muiden puolueiden kannattajilta sillä edellytyksellä, että äänestäjät olisivat ilman ”omaa ehdokasta” toisella kierroksella?
Ilta-Sanomien tuore gallup toisesta kierroksesta on mielenkiintoinen. Siinä Haavisto voittaisi vielä kaikki vastaehdokkaansa. Ainoastaan Mika Aaltola (sit) näyttäisi luvuilta pystymään pitämään Haaviston kannatuksen alle vaadittavan 50 prosentin. No, se ei toki tietenkään ole tässä vaalissa totuus sillä annetut äänet vain lasketaan ja jompikumpi toisella kierroksella joka tapauksessa kerää äänistä yli puolet. Nyt IS:n gallupissa toisella kierroksella Haavisto keräisi 49% äänistä ja Aaltola 35%. Tässä gallupissa mukana, kun oli vielä kohta EOS eli Ei osaa sanoa ja sille tässä 16 prosentin kannatus, niin Haavistonkin luku jää nipinnapin valintarajan alle. Tosiasia kuitenkin on se, että tässäkin parissa tämän gallupin mukaan valituksi tulisi todennäköisesti siis Haavisto.
Keskustan Olli Rehniä vastaan Haavisto pärjää hiuksen hienosti paremmin ja tässä parissa Haaviston taakse löytyy riittävä 51 prosentin kannatus. Kantaansa arpovien tukea ei siis tässä parissa Haaviston tarvitsisi taakseen enää yhtään saada, mutta saisi varmasti tässäkin.
Kokoomuksen Alexander Stubb häviäisi Haavistolle toisella kierroksella luvuin 52%-30%, SDP:n Sanna Marin 52%-24%, SDP:n Juttu Urpilainen 55%-21%, PS:n Jussi Halla-aho 63%-25% jne.
Nostan vielä meiltä esille Antti Häkkäsen ja Elina Valtosen. Haavisto olisi ensimmäisessä niskan päällä nyt luvuin 58%-28% ja jälkimmäisessä 57%-27%.
Mielenkiintoinen tilanne. Kaksi kierrosta tulee. Se nyt on kai ollut alun perinkin selvää. Ketä ykköskierroksella on mukana voi muuten jonkun verran vaikuttaa myös siihen, ketkä kaksi nappaavat paikat ratkaisukierrokselle? Mika Aaltola kansanliikkeen ehdokkaana voisi hyvin hajottaa keskusta-oikeistolaisesti ajattelevien äänestäjien joukkoa ja keräisi aivan varmasti myös ääniä keskustasta vasemmallekin päin? Tällaisessa tilanteessa ja muutenkin kakkoskierrokselle voisi hyvin paikkansa raivatakin PS:n Jussi Halla-aho? Keräisi omansa pois, muiden äänien hajotessa useammalle ehdokkaalle.
Ennakkosuosikin paikka ei välttämättä ole se paras. Liian pitkä ykkösenä oleminen voi vetää maitohapoille ja takaa tullaan ohi. Näinkin on nähty käyvän ennenkin gallupien kärjille Elisabeth Rehnistä Riitta Uosukaiseen. Niin…
Ja jos joku vielä kysyy häntä, jota ei vielä ole kukaan kysynytkään?
Mielenkiintoiseksi menee.
Taloustutkimus haastatteli Ilta-Sanomien toimeksiannosta 1 06 henkilöä 9.6.–12.6.2023. Kysely tehtiin internetpaneelissa. Otos edustaa Suomen 18–79-vuotiasta väestöä. Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on suurimmillaan noin 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Aamusta tänään Loppijärven rannasta Säätytalolle. Hallitusneuvotteluissa nyt haetaan viimeisiä ratkaisun palasia. Katsotaan josko sinivalkoinen sauhu nousisi pian.