Presidentilinnassa aamutapaaminen Tasavallan presidentin kanssa – Jos liittoudumme niin kenen kanssa se kannattaa tehdä?

Blogi, perjantaina 20.02.2015

Perjantai alkoi jälleen aamukahveilla Presidentinlinnassa. Itselleni näitä Tasavallan presidentin tapaamisia tulee paljon ja syynä siihen se, että sekä ulkoasiainvaliokunta että myös puolustusvaliokunta käyvät säännöllisesti presidentin kanssa keskusteluja. Tänään istuimme pöytään puolustusvaliokunnan väen kanssa ja keskusteluissa luonnollisesti puolustusvoimiemme tilanne ja myös PV:n kansainvälinen harjoitustoiminta ja yhteistyökin.

10498364_10153123007536670_5632687842616740935_o

Presidentinlinnassa aloitimme perjantain puolustusvaliokunnan kanssa tapaamalla Tasavallan presidentin Sauli Niinistön. Aiheina mm. Ukraina, Suomi-Ruotsi-puolustusyhteistyö ja Venäjä-suhteetkin.

11001596_10153123007386670_8330296770189404885_o 10989033_10153123007656670_8864259310157945922_oYhteistyöstä ja jopa liittoutumisesta Ruotsin kanssa on keskusteltu viime aikoina paljon. Jopa sellaiset poliitikot jotka ovat aina vannoneet liittoutumattomuuden nimeen ja jopa puhuvat edelleen EU-aikanakin puolueettomattomuudesta ovat kovin valmiina etenemään kohti sotilasliittoa Ruotsin kanssa. Minusta on järkevää pohtia sitäkin, että jos olemme valmiita luopumaan liittoutumattomuudesta niin teemmekö sen niin että siitä on hyötyjen lisäksi myös aitoa turvaa maallemme. Silloin pitää miettiä sitä, että jos liittoudumme joka tapauksessa niin kannattaako se tehdä Ruotsin vain lähes kaikkien länsimaiden kanssa? Itse olen sitä mieltä, että jos Suomen kansa on valmis sotilasliittoon niin se on järkevämpää tehdä Naton kanssa kuin yksin Ruotsin kanssa.

Tämä ei tarkoita sitä, että minusta meidän ei kannattaisi edetä yhteistyössä Ruotsin kanssa. Ehdottomasti. Meidän kannattaa nyt alkuun raivata pois lainsäädännön esteet antaa ja ottaa vastaa erillisellä päätöksellä apua sitä toisen tarvitessa. Esimerkkinä ja hyvänä lähtökohtana voisi olla vaikka Ruotsissa nähty vedenalaisen toiminnan eli sukellusveneiden etsintä. Miksi ei myös ilmavalvonnan yhteistyö jne.

Tukholmassa siis julkistettiin Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön tiivistämisedellytyksiä käsittelevä raportti Folk&Försvarin ja Suomen instituutin (Finlandsinstitutet) järjestämässä tilaisuudessa. Paikalla olivat molempien maiden puolustusministerit. Raportin ovat laatineet molempien maiden puolustusministeriöt ja puolustusvoimat yhdessä.

Raportti on kokonaisuudessaan luettavissa täältä: Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittäminen.

Selvityksessä on keskitytty rauhan ajan yhteistyöhön ja tarkasteltu yhteistyömahdollisuuksia niin maalla, merellä kuin ilmassa. Asiantuntijat ovat myös selvittäneet, voitaisiinko esimerkiksi samanlaisia helikoptereita tai panssarivaunuja huoltaa yhdessä sen sijaan, että ne huollettaisiin yksin. Tämä tuntuu enemmän kuin järkevältä. Lisäksi on pohdittu, voitaisiinko tulevaisuudessa tehdä isompia hankintoja yhdessä. Tämäkin minusta järkevää, kunhan se ei tarkoita sitä, että valinnan täytyisi osua esimerkiksi hävittäjissä automaattisesti ruotsalaiseen vaihtoehtoon. Meidän tulee tehdä valinnan hankinnoissa kuitenkin itsenäisesti.

Muutamia johtopäätäksiä raportissa:

1) Yksi ensimmäisistä kuntoon laitettavista asioita on Suomen ja Ruotsin väliset suojatut viestiyhteydet. Tämä muodostaa syvemmän yhteistyön edellytyksen. Viestiyhteyksien tulisi olla kunnossa kaikilla tasoilla, niin puolustusministeriöiden kuin puolustusvoimienkin välillä, eli Pääesikuntien, maavoimien joukkojen sekä merivoimien ja ilmavoimien tukikohtien ja alusten tasalla.

2) Toinen merkittävä yhteistyön muoto on koulutus ja harjoittelu. Jo lähiaikoina voisi olla mahdollisuus kouluttaa ja harjoittaa sotilaitamme enemmän yhdessä sekä nykyistä tehokkaammin käyttää esimerkiksi toistemme harjoitusalueita. Myös lentokoneemme ja laivamme voisivat nykyistä joustavammin tarvittaessa tukeutua toistensa tukikohtiin ja satamiin.

3) Maa-, meri- ja ilmavoimissa tulisi muodostaa nimettyjä joukkoja, jotka voisivat kouluttaa ja harjoitella yhdessä. Tämä ei tarkoita sitä, että yhdistäisimme esimerkiksi merivoimamme tai ilmavoimamme. Mutta muodostamalla yhteisiä joukkoja (maavoimissa esimerkiksi yhteisen prikaatin tai merivoimissa yhteisen laivasto-osaston) voisimme säännöllisesti harjoitella arkipäivän toimintoja ja oppia toisiltamme.

4) Pidemmällä aikavälillä yhteistyötä maittemme merialueiden ja ilmatilojen valvonnassa voisi kehittää entisestään. Jo nyt tehdään tiivistä yhteistyötä merivalvonnassa ja tulevaisuudessa vastaavaa yhteistyötä voisi tehdä myös ilmavalvonnan saralla.

Raportissa todetaan myös, että Suomen ja Ruotsin välisen yhteistyön tiivistäminen tulee edellyttämään lisätöitä ja paljon aikaa. Seuraavassa vaiheessa puolustusministeriöt tulevat tarkastelemaan raportin ehdotuksia, jonka jälkeen poliittinen johto molemmissa maissa linjaa, kuinka yhteistyötä kehitetään.

Puolustusministeriön tiedotteessa korostetaan, että ”emme ole Ruotsin kanssa muodostamassa puolustusliittoa tai sopimassa keskinäisistä turvatakuista. Pitää myös muistaa, että Ruotsin kanssa tehtävä yhteistyö ei korvaa muuta kansainvälistä yhteistyötämme, se täydentää sitä. Kansainvälinen yhteistyö tukee jatkossa yhä enemmän omaa puolustustamme ja Ruotsin kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeä osa tätä kokonaisuutta.”

….

Kello 22.32 ja Mikkelissä.

Tänään siis eduskunnasta ajoin suoraan Mikkeliin ja täällä ralliviikonloppu. Mikkelin SM-Vaakunaralli on minun pitkäaikaisen työkeikkani Suomen MM-rallin rinnalla ja tänne joka vuosi haluan tulla kun kerran kutsu käy. Tänäänkin jo illansuussa sitten kravatti naulaan ja toppahousut päälle ja raviradalle selostustöihin. Hieman leuto sää nyt rallia kiusaa ja tänään jouduimme jättämään toisen erikoiskokeen ajamatta, mutta siitä huolimatta raviradalla ennätysmäärä yleisöä ja tunnelma sen mukainen. Huomenna aamusta aikainen herätys ja pitkä rallipäivä edessä ja joten nyt luovutan näin ajoissa.

Niin sen verran myönteisiä uutisia, että sain tuossa tietoa, että ELY on nyt taipumassa ja älyttömästä soravaateesta ollaan luopumassa rallien teiden kunnossapitosopimuksissa. Huomasivat sen, että jos me jäämme valtionteiltä kokonaan rallien kanssa pois niin niitä teitä ei enää kukaan hoida kuntoon. Nythän nimittäin teiden perussorastus ja huolto on monessa paikassa jo valtionteiden osalta jo rallien jälkikunnostuksen varassa. Ja ei tässä ahneuteen valtiollakaan ole varaa kun jo nyt aina palautamme tiet vähintään siihen kuntoon kuin ne rallien alkaessa oli ja yleensä aina parempaankin. Ja tämä on fakta. Mutta kiitos kaikille jotka lähditte mukaan kun asian esille ja julkiseen keskusteluun nostin. Meissä on siis yhdessä voimaa siis tässä moottoriurheilupuolueessaamme 🙂

Huomenna jatketaan aamusta.

 

Kommentit