Ping-pong-diplomatiaa twitter-ärhäköinnin sijaan

Blogi, tiistaina 07.08.2018

Täällä Turkissa paikallinen valuutta liira on syöksynyt lomaviikkomme aikana historiallisen alas. USA:n aja Turkin kauppavihottelu näkyy ja jos näin jatkuu niin alkaa myös tuntua Turkin arjessa. Mielenkiintoista nähdä mitä se tarkoittaa maan presidentti Recep Tayyip Erdoğanille. Erdoğan on ottanut myös maan keskuspankin hallintaansa ja pankin itsenäisyyden menettäminen luo epävarmuutta kansainvälisesti. Erdoğanin määräyksestä keskuspankki ei ole voinut tehdä tarvittavia korkomuutoksia.

Liiran arvo oli 5,17 suhteessa USA:n dollariin, mikä on alhaisin lukema valuutan historiassa ja arvo laski myös 6,0 suhteessa euroon ensi kertaa.

Mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea Trumpin päätökset vielä täällä ja maailmalla saavat aikaan. Nyt ainakin tuntuu siltä, että epävarmuus kasvaa ja päätökset muistuttavat enemmän pomppivaa pingispalloa kuin suunnitelmallista ja vakaata yhteiseloa ja kauppapolitiikkaa. Ehkä sille perinteiselle ping-pong-diplomatialle olisi nyt käyttöä Trumpinkin toimintatavoissa lukuisten twitter-uhitteluiden ja tölväisyjen sijaan. Toki neuvottelupöydissä pitäisi nyt jo saada myös kuvien ja some-päivitysten sijaan myös todellisia päätöksiä ja läpimurtojakin niin Turkin kuin ennen muuta Kiinan, Venäjän ja Pohjois-Koreankin kanssa.

Ja toki oman huolensa ajatuksiin laittaa myös se, että jos Turkin vakaus kärsii niin mitä tapahtuu pakolaisvirralle maasta eteenpäin.

Vuoden 1971 henkeä siis kaivattaisiin nyt monessa. Tällaista pingispöydän ääressä lomalla pohdin.

 

Kommentit