Perjantai, 30.12.2011

Blogi, perjantaina 30.12.2011

Huomenta. Edelleen Lopella noin 600 taloa ilman sähköä. Olemme päättäneet siis jatkaa vedenjakelua edelleen läpi viikonlopun ja myös hätämajoitusmahdollisuutta. Tilapäismajoitusta tarvitsevia vanhuksia tai heidän omaisiaan pyydetään ottamaan yhteyttä käytännön järjestelyistä vanhustenhuollonjohtaja Sisko Haapaseen, puh. 040 330 6150. Ja tilapäismajoitusta tarvitsevia perheitä tai muita aktiiviväestöön kuuluvia pyydetään ottamaan yhteyttä perusturvajohtaja Riitta Lehtiseen, puh. 040 330 6055.

Puhdasta talousvettä Lopella voi siis edelleen hakea Kirkonkylältä, kunnan varikolta (Ojajoenkaari 94) ja Läyliäisten koululta (Koulutie 3) sekä Räyskälän leirikeskukselta (Räyskäläntie 670). 
Vettä voi hakea edellä mainituista pisteistä läpi viikonlopun, ympäri vuorokauden maksutta. Vettä haettaessa tulee mukaan varata omat vesiastiat.

Muuta apua tarvittaessa yhteyttä voi ottaa pelastusviranomaiseen tai Lopen kuntaan.

Saamani tiedon mukaan eilen saatiin sähköjakelun piiriin paljon lisää koteja ja se helpotti mm. hätämajoitustarvetta. Kiitokset siis sähköjohtoja raivaaville ja muille tekijöille. Edelleen kuitenkin varsin paljon sähköttömiä koteja ja toivotaan, että saamme tänään asioita jälleen eteenpäin. Huolestunut olen myös useammasta paikasta missä vain muutamia taloja jäänyt sähkönjakelun ulkopuolelle. Osassa ainakin kiusana ns. O-vika ja niistä olen tehnyt myös ilmoituksia Fortumille. Myös eläintiloja on edelleen ilman sähköä ja niissä suurin haaste on juomavedensaanti. 

Toivotaan suotuisaa säätä tänään linjoja korjaaville miehille ja annetaan heille kaikki tuki vaativassa työssä. Autetaan me läheisiä se minkä pystymme. Toivon, että itse kukin voisi nyt käydä kurkkaamassa naapuritalossa, että onko siellä kaikki kunnossa jos sähkökatko on siellä kestänyt jo monta päivää. Eilen nimittäin sain muutaman puhelinsoiton ja osassa taloja apua tarvitaan. Siinä me naapurit voisimme olla kultaakin arvokkaampia. Onnistuisiko?

Nyt päivän töihin. Päivitän edelleen tiistaina avaamaani ”Sähkökatkoblogia” täällä. Eli kelatkaapa sivua alaspäin niin löydätte. Siellä infoa tilanteesta.

Niin se päivä jälleen pakettiin. Aamulla Katajan Janne perheen luona vielä hieman joulun jälkitunnelmissa ja sinne mennessä, siellä ollessa ja sieltä kotiin ajellessa koko ajan puhelin soi ja aiheena Lopen sähkökatkon jatkuminen. Muutamalle perheelle ja paikalle saimme siinäkin hoidettua hätäapua ja muutaman talon saimme myös listalle korjausta odottamaan. Kiitokset siis kaikille jotka puheluihini vastasivat ja lähtivät mukaan auttamaan talkoilla. Erityisesti Lopella metsästysseurat osoittaneet suurta sydäntä monien naapurien tapaan hädän hetkellä ja apua on viety eri taloihin.

Päivä sitten kotona samojen asioiden parissa ja hieman kierrelle katsomassa miten työt etenevät ja jälleen taloja korjaajat saivatkin sähkön piiriin. Heillä aivan valtava urakka ja työtä riittää. Mutta nämä miehet tekevät nyt kyllä uskomatonta työtä ja jos jotakuta tässä haluataan moittia niin moittikaapa meitä poliitikkoja ja sähköfirmoja kun emme ole paremmin varautuneet ja ennaltaehkäisseet tällaisia vahinkoja. On totta, että itsekin heräsin nyt vasta mm. vaatimaan sähköjohtojen siirtoa ilmajohdoista maakaapaleihin eikä sähköyhtiötkään ole tätä ennaltaehkäisevää työtä vapaaehtoisesti ja omaehtoisesti kauhean hyvin hoitaneet. Siksi nyt asiaa viemmekin sitten eteepäin toista tietä – pakon tietä. Kiitokset siis myös elinkeinoministeri Jyri Häkämiehelle joka jo eilen ilmoitti, että lainvalmistelu tienreunojen saamiseksi maakaapelikäyttöön alkaa. Liikenne- ja viestintäministeriö jo yritti tänään dissata Häksyn esitystä, mutta ontuvin perustein. Nyt tilanne on se, että tien ns. sisäreunaa eli ajouralta ojaan laskevaa osaa ei ole saatu Tiehallinnon takia maakaapelikäyttöön ja nyt sen saaminen vaatii toimia valtiovallalta. Tässä Häkämies on siis luvannut olla aloitteellinen. STT siis levitti täydellisen väärää tietoa LVM:n myötävaikutuksella tilanteesta. Kyllä tienpenkkoja voi saada käyttöön mutta ei todellakaan sitä edullisinta ja helpointa osaa eli sisäpenkkaa. Siitä on kyse.

Itse valmistelin jo tänään avustajani kanssa aiheesta esityksiä ja ne etenevät jo ja monta muutakin juttua jo työn alla. Kyllä se siitä, mutta hoidetaan nyt pääpainona kuitenkin tätä akuuttia sähköongelmaa ja ihmisten tilanteita kodeissa. Moni koti ja maatila edelleen ilman sähköä ja nyt tärkeintä saada niihin apua ja sitten hoidetaan ennaltaehkäisevää työtä kuntoon.

Ilta jo nyt. Kello 21.42 ja kotona. Jotenkin raukea olo. Huomenna uusi vuosi, mutta päivällä vielä näitä samoja puuhia. Mutta jos sitten illalla saisimme laskeutua uuden vuoden viettoon. Voi tosin olla se hieman itsekästä nyt kun moni talo edelleen kylmänä ja pimeänä. 

 

 

Kommentit