Patrialla vieraillut puolustusvaliokunnan Timo Heinonen: ”Suomen vahvistettava edelleen huoltovarmuuttaan”

Blogi, tiistaina 16.08.2022

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen vieraili Hämeenlinnassa Patrian tehtaalla. Patrian 6×6-ajoneuvosta on tulossa yrityksen myyntimenestys ja myös Patria AMV herättää varsin suurta mielenkiintoa puolustusmateriaalimarkkinoilla. Heinonen kiittelikin yrityksen hyvää ja tuloksekasta työtä, mutta nosti edelleen puolustusmateriaalinkin huoltovarmuuden keskustelun keskiöön.

-On tärkeää vahvistaa edelleen omaan puolustuksemme huoltovarmuutta. Omatuotanto aina taistelijan henkilökohtaisesta varustuksesta raskaaseen kalustoon pitää olla kunnossa myös huollon osalta. Myös eri komponenttien saatavuus myös kriisitilanteissa pitää varmistaa ja toisaalta myös korvaavien osien mahdollisuudet, totesi Heinonen, joka on toiminut eduskunnan puolustusvaliokunnassa pian jo 12 vuoden ajan ja nykyisin myös rahoituksista päättävän Valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaostossa.

Heinonen sanoi seuranneensa aiemmin huolestuneena kehitystä missä mm. sotilaiden varustuksista tehtiin kilpailutuksia missä esimerkiksi aivan perusmateriaalin kuten kankaiden tuotantoa ollaan oltu siirtämässä ulkomaille. Heinonen toivookin nykytilanteen herättäneen viimeistään kaikki omantuotannon tärkeydestä. Heinonen nostaa esille taistelijoiden vaatteiden rinnalla henkilökohtaiset suojavarusteet, joihin molempiin esimerkiksi Forssasta löytyy maailman korkeinta osaamista.

-Tällaiset yritykset ja osaamiset pitää ottaa nyt täyteen käyttöön. Komposiittikypäriä ja muita suojavarusteita on tärkeä hankkia myös omille joukoillemme lisää ja myös varmistaa, että tuotantoa pystytään ylläpitämään myös vaikeimpina hetkinä, edellytti Heinonen.

Yhtenä akilleen kantapäänä Heinonen nosti esille nallien tuotannon alasajon ja nykyisin puuttumisen Suomesta. Heinonen toivookin, että nallituotanto saataisiin pian Suomessa uudelleen käyntiin. Vihtavuori tuotti aina 1980-luvulle saakka nalleja Suomen tarpeisiin.

-Puolustusvaliokunta tukee voimakkaasti kotimaisen nallituotannon käynnistämistä, johon voisivat olla edellytykset olemassa vuonna 2024.  Nallien saatavuus ja tuottaminen kotimaassa on tärkeä osa huoltovarmuutta, muistuttaa Heinonen.

-Yksi vaihtoehto minusta olisi Sakon osaamisen hyödyntäminen. Sako kuuluu Beretta-konserniin ja hetki sitten samaan konserniin hankittiin sveitsiläinen RUAG Ammotec. RUAG:lla on myös nallituotantoa ja tätä kannattaisi myös selvittää nyt osana Suomen tarvetta. Voisiko esimerkiksi Sakon alaisuuteen tätä kautta saada kehitettyä Pohjois-Euroopan tarpeisiin nallituotantoa?, pohtii Heinonen.

Heinonen vieraili Patrialla ja pääsi myös koeajamaan uutta Patria 6×6 – 2020-luvun ”Pasia”.

-Erittäin hyvä vierailu. Patrialla tulee tietenkin vierailtua todella usein, kun yritys toimii tässä kotinurkillani. Ja on hienoa huomata, että vaikeiden ja hiljaisempienkin aikojen yli kannatti taistella ja pitää yhtiön autotuotanto Suomessa. Nyt tämä Patria Land kukoistaa ja on yksi maailmalla eniten kiinnostusta herättävä yrityksemme, totesi Heinonen.

Patrian vierailu oli osa kansanedustaja Timo Heinosen kesän 2022 yritysvierailujen sarjaa, missä yhtenä pääpainopisteenä on ollut laaja-alainen huoltovarmuus.

 

Kommentit