Päätös on tehty – Emme tule olemaan enää koskaan yksin.

Blogi, maanantaina 16.05.2022

Eduskunta käsittelee tänään TP-Utvan hyväksymän Nato-selonteon. Tämä selonteon täydennys lisätään aiempaan turvallisuusselontekoon ja sen loppupäätelmä on selvä: Suomi jättää Naton jäsenyyshakemuksen. Tänään eduskunta sitten vielä käsittelee asian ja nyt onkin yksin meidän kansanedustajien käsissä se, että pystymmekö pitämään tämän väliajan lyhyenä ja tekemään ratkaisun välittömästi tänään vai pitkittyykö hakuprosessi heti eduskunnankin toimesta puheilla ja uusilla samansisältöisillä puheilla. Päätös on siis täysin meidän kansanedustajien käsissä.

Olenkin itse vedonnut, että keskustelussa pidettäisiin vain eduskuntaryhmien ryhmäpuheenvuorot ja niiden jälkeen kattava debatti-keskustelu ja näin eduskunta voisi äänestää Nato-hakemuksen jättämisestä jo puolen päivän jälkeen. Kaikki on nyt tehty ja toisaalta kaikki olennainen sanottu. Jokainen puheenvuoro tämän jälkeen enää vain pitkittää tilannetta.

Eduskunnalla on ollut erittäin hyvä aika perehtyä Nato-kysymykseen, käydä läpi kaikki eri yksityiskohdat, uhkat ja mahdollisuudet, vaihtoehdotkin maamme parhaiden asiantuntijoiden kanssa läpi. Aikaa on saanut myös Suomen kansa syventyäkseen isoon kysymykseen ja ratkaisuun. Keskustelua on käyty laajasti ja kattavasti – niin julkisuudessa kuin itse Nato-prosessinkin sisällä. Tämä on tasoittanut prosessimme selväksi ja vahvan yhtenäiseksi. Näin yhtenäisenä ja yksituumaisena Nato-jäsenyyden hakeminen on selkeämpää. Jatkossakin maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johdetaan siis laajalla yksituumaisuudella ja konsensuksella, mitä tukee selvä enemmistö Suomen kansasta. Tästä erinomaisen viisaalla tavalla vedetystä Nato-prosessista täytyykin antaa täysi kiitos ja arvostus prosessia vetäneelle ja johtaneelle Tasavallan presidentti Sauli Niinistölle yhdessä pääministeri Sanna Marinin kanssa. Tätä ei olisi voitu tehdä paremmin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nousee tälläkin ratkaisulla maamme merkittävimpien presidenttien joukkoon. Hänen kaksi presidenttikauttansa tulevat jäämään suurina ja merkittävinä historian kirjoihin. Kausina, jolloin ryhdyimme katsomaan tosiasioita silmiin ja lopetimme uskottelun ja sinisilmäisyyden. Ja teimme lopulta ratkaisun, mikä olisi pitänyt tehdä jo 1990-luvun alussa. Mutta parempi myöhään kuin liian myöhään. Nyt selvisimme tänne asti ja tämän päätöksen jälkeen selviämme jatkossakin.

Eduskunta on valmis tekemään päätöksen. Tätä päätöstä ei tule enää yhtään hidastaa ja jarruttaa. Turvallisuus pitää laittaa nyt kaiken edelle. Toivottavasti me siis olemme Naton 21. jäsenmaa.

Emme tule olemaan enää koskaan yksin.

….

Keskustelut jatkuvat. En oikein ymmärrä, että miksi enää. Kello 22.51 Suomen eduskunnassa pidetty 190 puheenvuoroa ja näyttää ettei edes 200 tule riittämään. Näin se meidän hakemuksen jättäminen pitkittyy ja täytyy sanoa, että ihan turhaan. Päätökset on kuitenkin jo tehty. Ja asiat punnittu.

Itse asiassa, kun näitä puheita on kuunnellut ja sitä miten yli puoluerajojen on Natossa nähty niin paljon hyvää, niin ei voi kuin ihmetellä, ettei ole liitytty aiemmin.

Huomenna hakemus onneksi viimein lähtee.

Kommentit