Olympialaiset ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikassa – Rio 2016 kutsuu

Blogi, torstaina 04.08.2016

Itse olen saanut olla mukana suomalaisen urheilun sykkeessä jo kohta kymmenen vuotta Valtion Liikuntaneuvostossa. Aloitimme aikanaan vuonna 2007 Tapio Korjuksen kanssa samaan aikaan VLN:ssä ja nyt olemme toimineet reilun vuoden puheenjohtajakaksikkona niin että Tapsa on puheenjohtaja ja minä varapuheenjohtaja.

Lausuntojemme pohjalta jaetaan vuosittain yli puoli miljardia veikkausvoittovaroja kulttuurille, liikunnalle, tieteelle ja taiteelle. Tämä tarkoittaa yli kymmentä miljoonaa euroa joka viikko. Veikkausvoittovaroilla rahoitamme siis muun muassa liikuntapaikkoja, elokuvia, teattereita, nuorisotyötä ja uimahalleja. Itse olen tehnyt eniten työtä juuri liikuntapaikkarakentamisen parissa ja talouden vaikeista ajoista huolimatta olemme viime vuosinakin pystyneet lisäämään tukia liikuntarakentamiselle ja ohjaamaan sitä kasvavassa määrin myös pienemmille lajeille ja uusillekin lajeille. Nämä linjasimme painopisteiksi kun johdollamme teimme uuden liikuntapaikkarakentamisen Suunta-asiakirjan mitä nyt tämäkin nelivuotiskausi noudatetaan. Painotukset näkyvät siinä, että nyt rakennamme maahamme entistä enemmän lähiliikuntapaikkoja ja myös ratsastusmaneeseja ja moottoriratojakin isomman osan lohkaisevien uimahallien, palloiluhallien ja jäähallien lisäksi. Hankkeista kuitenkin edelleen noin 75 % on perusliikuntapaikkoja, uimahalleja, jäähalleja ja liikuntahalleja, mutta nyt joka vuosi mukana myös skateparkkeja ja uusia nousevienkin lajien harjoitus- ja kilpailupaikkoja. Tämä oli meiltä arvovalinta ja suunnan muutos. Tästä löydätte tuon puheenjohtakaudellani tekemämme Suunta-asiakirja missä valtiontuen painotukset on määritelty.

Nyt maassamme on noin 33 000 liikuntapaikkaa, joista noin 70-80 prosenttia on kuntien rakentamia ja ylläpitämiä. Näistä isoa osaa olemme tukeneen valtiontuella. Avustuksen määrä on harkinnanvarainen ja liikuntapoliittisten ja laillisuusnäkökohtien ohella huomioidaan, ettei rakentamiselle ole esim. rakentamislupiin tai rahoitukseen liittyviä esteitä. Hankkeisiin myönnetään tavallisesti avustusta enintään 30 prosenttia hankkeen kustannusarviosta, ei kuitenkaan enempää kuin 750 000 euroa. Uimahallien avustus voi olla enintään 800 000 – 1 000 000 euroa allastilan monipuolisuudesta riippuen. Avustuksen enimmäismäärä päätetään vuosittain.

Liikuntapaikkojen vuosien 2016 – 2019 rahoitussuunnitelmaa varten on varattu vuotta kohden 25,9 miljoonan euron määräraha, josta 16,5 miljoonaa isommille hankkeille ja 7,6 miljoonaa euroa aluehallinnossa päätettäville pienemmille hankkeille. Esimerkiksi vuonna 2012 avustuksia myönnettiin yhteensä 34 hankkeelle, joista uudisrakennushankkeita on 16 ja peruskorjaushankkeita 18 ja kokonaisumma oli 28 miljoonaa euroa.

Valtion Liikuntaneuvoston puheenjohtajat perinteisesti osallistuvat myös olympialaisiin ja nyt 9 toimintavuoden jälkeen pääsen itse tälle matkalle Korjuksen kanssa. Suomen olympiajoukkueen kokonaisvahvuus on nyt 54 urheilijaa. Joukkueen nuorin jäsen on vasta 18-vuotias seiväshyppääjä Wilma Murto ja vanhin vasta 45-vuotias trap-ampuja ja olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela. Joukkueessa on myös jotain ainutlaatuistakin jos ei jokaista urheilijauraa jo sellaisena voi pitää. Olympialaisiin matkaa nimittäin nyt ensimmäistä kertaa suomalainen osallistuja pöytätennikseen. Pöytäteknisessä maatamme edustaa Riossa Benedek Olah ja myös olympianyrkkeilyssä nähdään ensimmäistä kertaa suomalainen naisnyrkkeilijä kun joukkueeseemme valittiin Mira Potkonen. 54 urheilijastamme 31 on olympialaisissa ensi kertaa ja kokenein olympialaiskävijä on Hanna-Maria Seppälä jolle Rion kisat ovat jo viidennet olympialaiset. Ja jollain tavalla historiallista on sekin, että nyt 112 vuoden tauon jälkeen olympialajiksi palaavassa golfissa nähdään sekä miehissä että naisissa kaksi suomalaisedustajaa.

Viime kerralla Lontoosta Suomi sai kolme mitallia kun Tuuli Petäjä-Siren purjehti hopeaa ja Antti Ruuskanen heitti pronssia ja Silja Lehtinen, Silja Kanerva ja Mikaela Wulff purjehtivat pronssia. 12 vuotta sitten Ateenassa joukkueemme jäi kokonaan ilman olympiamitalia. Se oli muuten ensimmäinen kerta nykyaikaisten olympialaisten historiassa kun näin kävi ja olen varma, että se ei tule nyt Riossa toistumaan.

Itse uskon, että Satu Mäkelä-Nummela palaa mitalikantaan Pekingin olympiakullan seurakseen ja painija Petra Olli tuo myös jalometallia kotiin. Purjehduksesta uskon itse myös mitalikantaan ja miesten keihäästä on pakko saada ainakin yksi mitali. Mahdollisia mitaliehdokkaita ovat varmasti myös Suvi Mikkonen. Suvi oli Lontoossa viimeksi viides ja nyt uskon vielä parempaan ja golfissakin on mahdollisuus nousta palkintopallille kaiken mennessä hyvin. Oma veikkaukseni Riosta on neljä mitalia Suomeen ja nippu hyviä muita suorituksia.

Nyt aamu ja lento Ranskan Pariisiin ja sieltä jatkan Rio De Janeiroon. Lauantaina sitten mukaan avajaisiin joukkueemme kanssa ja aikalailla monipuolinen ohjelma matkalle. Aloitetaan soudulla ja judolla jo avajaispäivänä ja sitten sunnuntaina koripalloa, ammuntaa, nyrkkeilyä jne. Katsotaan mihin kaikkialle sitten ehdin yhdentoista päivän aikana. Yritän tänne blogiinikin tunnelmia hieman saada matkan ajalta ja kuvia sitten Facebookin puolelle. Jos siis yhteydet toimivat.

Nyt kello 6.17 ja kaunista auringonnousua tässä katselen kotona. Mutta nyt matkaan!

Rio de Janeiron kesäolympialaiset kilpaillaan 5.-21.8.2016.

Suomen joukkue Rion kisoihin:

Ammunta:
Satu Mäkelä-Nummela
Vesa Törnroos

Golf:
Mikko Ilonen
Roope Kakko
Ursula Wikström
Noora Tamminen

Jousiammunta:
Samuli Piippo
Taru Kuoppa

Judo:
Juho Reinvall

Nyrkkeily:
Mira Potkonen

Paini:
Tero Välimäki
Rami Hietaniemi
Petra Olli

Painononnosto:
Milko Tokola
Anni Vuohijoki

Purjehdus:
Noora Ruskola & Camilla Cedercreutz
Joonas Lindgren & Niklas Lindgren
Tapio Nirkko
Tuuli Petäjä-Sirén
Kaarle Tapper
Tuula Tenkanen

Pyöräily:
Lotta Lepistö

Pöytätennis:
Benedek Oláh

Ratsastus:
Elmo Jankari

Sulkapallo:
Nanna Vainio

Taekwondo:
Suvi Mikkonen

Uinti:
Matias Koski
Tanja Kylliäinen
Jenna Laukkanen
Mimosa Jallow
Ari-Pekka Liukkonen
Matti Mattsson

Naisten 4×100 metrin sekauintiviestijoukkue:
Jenna Laukkanen
Mimosa Jallow
Emilia Pikkarainen
Hanna-Maria Seppälä

Voimistelu:
Oskar Kirmes
Ekaterina Volkova

Yleisurheilu:
Aku Partanen (miesten 50 km kävely)
Aleksi Ojala (miesten 50 km kävely)
Jarkko Kinnunen (miesten 50 km kävely)

Anne-Mari Hyryläinen (naisten maraton)
Sandra Eriksson (naisten 3000 m ej)
Nooralotta Neziri (100 metrin aitajuoksu)
Sanni Utriainen (naisten keihäänheitto)

David Söderberg (miesten moukarinheitto)
Oskari Mörö (miesten 400 metrin aitajuoksu)

Minna Nikkanen (naisten seiväshyppy)
Wilma Murto (naisten seiväshyppy)

Kristiina Mäkelä (naisten kolmiloikka)
Linda Sandblom (naisten korkeushyppy)

Tero Pitkämäki (miesten keihäänheitto)
Antti Ruuskanen (miesten keihäänheitto)
Ari Mannio (miesten keihäänheitto)

Tagit: Olympialaiset, Rio,

Kommentit