Nyt pitäisi Suomessakin kääriä hihat – Vain pistetty rokote auttaa

Blogi, sunnuntaina 03.01.2021

Suomeen saapui ensimmäinen Pfizerin ja Biontechin rokote-erä 10 000 rokotetta joulunpyhinä, tällä viikolla saapui lisää 40 000 rokoteannosta ja ensi ja seuraavalla viikolla on tulossa lisää 100 000 rokoteannosta.

Mutta miksi jo saapuneilla 50 000 rokotteella on saatu rokotettua vuoden vaihtuessa vasta 1767 suomalaista?

Tämä kysymys on ollut monien mielessä vuodenvaihteen aikana. Samaan aikaan monet maat eri puolilla maailmaa ovat käärineet hihat ja rokottavat kansalaisiaan urakalla. Parhaimpana Israel rokottaa päivittäin 150 000 kansalaistaan ja jo yli 11 prosenttia israelilaisista oli saanut rokotteensa. Iso-Britanniassa on rokotettu jo lähes miljoona brittiä, Saksassa reilu 165 000 saksalaista jne. Kiinassa covid-19 rokotteen on saanut 4,5 miljoonaa kiinalaista, Yhdysvalloissa piikki on annettu 3,5 miljoonalle Yhdysvaltain kansalaiselle jne.

Nyt kysymys kuuluukin, että miksi meillä ei rokoteta?

Helsingin Sanomat kertoi 2.1.2020, että ”Monet ensimmäisistä rokotettavista ovat olleet joululomalla”. Mitä ihmettä? Eikö jonossa mukana ole seuraavia odottamassa rokotetta?

Haluan siis todeta, että minusta ehdottomasti jokainen hoitaja ja lääkäri on lomansa ansainnut raskaan koronavuoden jälkeen. Myös vapaansa ja niin kuin olen aiemmin tukeni antanut myös minusta koronakorvauksensa tai -bonuksensa. Toivon, että ne vielä hoidetaan kuntoon tavalla tai toisella. Mutta sitä en ymmärrä, että jos lomalla ei rokotetta tule hakemaan niin kannattaako silloin rokote jättää laatikkoon odottelemaan? Minusta ei vaan uskoisin, että jonossa olisi muitakin, jotka voisi tässä välissä rokottaa ja palata sitten kyseisiin sote-ammattilaisiin, kun he lomalta tai vapaalta palaavat? Tuntuu aivan hullulta, että rokotteita pidetään lipastonlaatikossa, sillä vain pistetty rokote auttaa.

Ja olihan se kertakaikkisen hullua, että niistä harvoista rokotepurkeista, jotka nyt saatiin auki niin jokaisesta yksi rokoteannos heitettiin alkuun hukkaan. Purkista, kun kansallisen määräyksen mukaan sai ottaa vain neljä rokotetta vaikka purkissa oli rokotetta viiteen pistokseen.

Toinen syy luvattoman hitaseen rokottamiseen on Iltalehden 2.1.2021 uutisen mukaan rokotusrekisterin viiveissä. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi, että syy rokotusrekisterin tiedoissa, joissa voi olla viiveitä. Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa onkin esittänyt, että maahamme luotaisiin digitaalinen rokotuskortti ja -rekisteri näiden ongelmien poistamiseksi. Sari kirjoitti omassa blogissaan, että ”Rokotuskortin perustamisessa tarvitaan hallituksen tahtotila. Kansalaisilla se jo on. Lääketietokeskuksen teettämässä kyselyssä Digitaalista rokotuskorttia kannatti lähes 90 prosenttia suomalaisista.”

Nyt olisikin tärkeää ottaa se kuuluisa digiloikka myös rokoterekisterin kautta. Toivonkin, että peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) laittaa tämän työn liikkeelle ensi töikseen nyt uuden vuoden alkajaisiksi. Se olisi järkevää varautumista myös mahdollisiin tuleviin pandemioihin ja muihin, kunhan tämä korona nyt ensin saadaan näillä rokotteilla nujerrettua.

Jos nyt kaikki lähtisi lopulta liikkeelle hyvin niin maaliskuussa päästäisiin rokottamaan päästäisiin rokottamaan muitakin kuin terveydenhuollon henkilöstöä ja riskiryhmiä. Tämä rokotusaikataulu mahdollistaisi toteutuessaan sen, että meille olisi mahdollista saada kattava immuniteetti kesään mennessä.

Mutta se onnistuu vain käärimällä hihat ja pistämällä!

….

Kello 18.40 ja kiitos todella isosta määrästä viestejä liittyen rokotusten takkuamiseen. Näyttää siis aika montaa muutakin huolettavan tämä tilanne ja se, että tällä tahdilla menee koko alkanut vuosi vielä tämän korona ikeissä. Nyt pitää saada tämä pian toimimaan ja toivottavasti tämä julkinenkin keskustelu nyt laittaa tuulta purjeisiin. Eniten minua ärsyttää ja harmittaa se, että jälleen hallitusta ja pääministeri Sanna Marinia myöten reagoidaan vasta päälle tulleeseen tilanteeseen, kun oltaisiin reagoitu ja toimittu etukäteen. Ei tämä voinut jälleen kerran yllättää??

Hieman hämmentyneenä kuuntelin itse pääministeri Sanna Marinin kommentointia rokotusten takkuamiseen. Luonnollisesti peiliä ei käytetty tässä analyysissä. Entinen kansanedustajakollegani vertasikin henkilökohtaisilla Facebook-sivuillaan tilannetta tällaiseen: ”Pääministeri toivoisi ripeämpää rokotustahtia” on muuten vähän sama kuin että toimitusjohtaja toivoisi yhtiön tuloksen paranevan tai meteorologi toivoisi säiden olevan ennusteiden mukaisia.” Niinpä.

Huomenna arki ja toivottavasti asiat selkiytyvät. Myös huoli yritysten ympärillä kasvaa. Uskomattomia viestejä eri puolilta maata tullut ja palaan niihin. Nämä mm. toiminimiyritykset eivät tule enää selviämään. Tukihakemukset hylätty ja edessä karu alkuvuosi.

 

 

Kommentit