Norjassa saa Valtion Ympäristöpalkinnon – Suomessa virkamiehet vastustaa

Blogi, maanantaina 31.08.2015

Mitä Suomessa Ympäristöministeriö ja virkamiehet vastustavat niin Norjassa siitä valtio palkitsee ympäristöpalkinnolla. Mikä se on?

Hevosenlannanpoltto.

Kyllä, Norjassa palkittiin lähellä Osloa oleva Swebon hevosenlantaa polttavalaitos Norjan Valtion Ympäristöpalkinnolla. Samaan aikaan meillä Suomessa Ypäjän Hevosopiston vastaavan laitoksen lupaprosessi on seissyt paikallaan jo useamman vuoden. Virkamiehiltä ei saada päätöstä ja Ympäristösministeriössäkään ei asia etene.

Maaliskuussa 2013 iloitsimme uudesta jätteenpolttoasetuksesta. Silloin annetun asetuksen mukaan jätteenpolton vaatimuksia ei enää sovelletaisi kaasutus- ja pyrolyysilaitoksiin, jos jätteen lämpökäsittelyssä syntyvä kaasu puhdistetaan niin, ettei sen polttaminen aiheuta suurempia päästöjä kuin maakaasun polttaminen. Tätäkään asetusta ei virkamiehet ole pystyneet täyttämään ja viemään arkeen. Ypäjän lupahakemus on maannut pöydillä.

Kevään hallitusneuvotteluissa päätimme laittaa asiaan lisää vauhtia. Päätimme kirjata hallitusohjelmaan mahdollisimman yksiselitteisesti poliittisen tahdonilmauksen. Hallitusohjelmassa lukee nyt, että hevosen lannan käyttö energiatuotannossa sallitaan.

Valitettavasti en vieläkään usko, että asia ratkeaa. Tai uskon vasta sitten kun ensimmäinen talikollinen hevosenlantabrikettiä saadaan heittää pataan. Nimittäin niin kovaa ja kiivasta on vastustus ympäristöministeriössä ja virkamiehillä.

Ja turha väittää, että lanta ei muualla palaisi. Tässä Hippoliksen mainio juttu hevosenlannanpoltosta ruotsalaisin esimerkein ja Saksasta, Tanskasta, Hollannista ja Virosta löytyy esimerkkejä lisää. Mutta meillä Suomessa kutterinpuruinen hevosenlanta on edelleen talleille lähes ongelmajätettä. Peltoon sitä ei kukaan halua pihkaisen kutterinpurun kanssa ja monelle tallille lanta aiheuttaa tänään jo rehuja suuremman laskun. Hullu-Suomi Sääntely-Suomen rinnalla.

Jätin asiasta ensimmäisen esitykseni hevosenlannan polton sallimiseksi vuonna 2007 toimenpidealoitteen muodossa.  Tuon jälkeen asiasta on jätetty useita esityksiä sekä aloitteita minun ja muutaman muunkin kansanedustajan toimesta. Monessa Euroopan unionin jäsenmaassa, kuten Ruotsissa, Saksassa, Hollannissa sekä Tanskassa, hevosenlannan energiakäyttö polttamalla on sallittua. Suomessakin energiakäytöstä olisivat kiinnostuneet siis suurten hevospitäjien lisäksi pienemmän kokoluokan hevostilatkin. Yhden hevosen päivässä tuottama lanta kuivikkeen kanssa nimittäin vastaa noin kolmen polttoöljylitran polttamista. Vuoden 2014 lopussa Suomessa oli 74.600 Hippokseen rekisteröityä hevosta, joista ratsuja on 19.400, poneja 10.400, suomenhevosia 19.400 ja lämminverisiä ravureita 25.400.  Päivässä siis meillä on varaa jättää käyttämättä 223 800 litraa ”polttoöljyä” ja vuositasolla yli 81 miljoonaa litraa. Hevosenlannalla siis voitaisiin lämmittää yli 35 500 omakotitaloa.

Hevosenlannan hyötykäyttö energiana olisi ympäristöystävällistä sekä taloudellisestikin viisasta. Biotalouden sekä kiertotalouden ollessa hallitusohjelman kantavia voimia  olisi odotettavaa, että hevosenlannan
energiakäyttö mahdollistettaisiin nopealla aikataululla.

En siis tässä periksi annan ennen kuin kietämisen tilasta pääsemme Suomessakin palkitsemisen tilaan hevosenlannan poltossakin.

Tänään eduskunnassa muutostenpäivä.

Annilla tänään toistaiseksi viimeinen työpäivä eduskunnassa. Hieno tekijä ja ahkera puurtaja jatkaa nyt opintojaan loppuun Helsingin Yliopistossa. Onnea matkaan! Ja suuri kiitos!

Annilla tänään toistaiseksi viimeinen työpäivä eduskunnassa. Hieno tekijä ja ahkera puurtaja jatkaa nyt opintojaan loppuun Helsingin Yliopistossa. Onnea matkaan! Ja suuri kiitos!

Kaksi vuotta avustajanani toiminut Anni Puntila nimittäin oli tänään viimeistä päivää töissä ja jatkaa nyt syksyllä opintojaan Helsingin Yliopistossa. Anni on aivan erinomainen avustaja. Itseasiassa minulla on ollut avustajien suhteen kyllä erittäin hyvä onni. Olen saanut tehdä töitä yli 8 vuotta ammattilaisten ja osaavien avustajien kanssa. Anni oli sellainen ja parhaasta päästä.

Iso kiitos siis Annille näistä avustajavuosista eduskunnassa ja myös paljon sitä pidemmästä työstä tiimissäni ja kampanjoissani. Yhteistyö ja tekeminen siis varmasti jatkuu ja toivottavasti Anni myös seuraavissa kuntavaaleissa jälleen kotikaupungissaan Hämeenlinnassa ehdolla ja ehkä joskus sitten eduskuntavaaleissakin. Tekijänaisia.

Ja samalla kun Anni sulki ainakin toistaiseksi eduskunnan oven niin sen ensimmäistä kertaa työntekijänä avasi toinen hämeenlinnalainen eli Kati Kokkonen. Kati opiskelee yliopistossa kauppatieteitä ja tulee nyt töihin avustajakseni eduskuntaan. On hienoa saada nyt Kati mukaan porukkaamme ja jälleen uudenlaista osaamista ja taitoa tiimiimme. Katilla huomenna syyskuun ensimmäisenä päivänä virallisesti ensimmäinen työpäivä ja siitä sitten vuoden pesti alkaa.

Tänään hoidimme eduskunnassa juoksevat asiat kuntoon ja erilaiset kulkuluvat yms. mallilleen. Huomenna sitten uusia tuulia. Niin ja huomenna myös saan vieraakseni tänne Hämeeseen koko eduskuntaryhmämme. Hienoa saada isännöidä Kokoomuksen eduskuntaryhmää täällä Hämeessä pari päivää…

Kokoomus Forssa Hämeenlinna

.

Kommentit