Nato-hakemus jätetty sisään – Kokoomuksen kannatus jatkaa ennätyskorkeissa luvuissa

Blogi, keskiviikkona 18.05.2022

Päivä 18.5.2022 ja kello aika 09.00 jää myös historiaan.

Tänään Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tekemä päätös hakea Nato-jäsenyyttä ojennettiin Naton päämajassa pääsihteeri Jens Stoltenbergille. Maamme Naton hakemuskirjeen toimitti perille Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen. Nimi kannattaa painaa mieleen. Takuuvarma tietokilpailukysymys, missä tietäjät tietää ja muut tarjoavat vastaukseksi Niinistöä tai Haavistoa. Ruotsi jätti Nato-hakemuksensa samaan aikaan Nato-edustuston päällikkö Axel Wernhoffin johdolla

Seuraavaksi hakemuksemme siirtyy Naton neuvoston harkintaan 30 jäsenmaan Nato-suurlähettiläiden johdolla. Tämän jälkeen alkavat jäsenyyskeskustelut, joiden ei uskota vievän kuin hetken. Jäsenyysneuvotteluissa käydään läpi viisi osa-aluetta eli ns. poliittiset kysymykset, oikeudelliset kysymykset, resurssikysymykset, tietoturvallisuuteen liittyvät kysymykset sekä puolustus- ja sotilaalliset kysymykset. Tässä vaiheessa esille nostetaan myös Ahvenanmaan nykyinen demilitarisointitilanne. Me täytämme nämä kaikki heittämällä ja Nato-yhteensopivina voidaan ruksit laittaa jokaisen asiakohdan perään toteamuksella: vaatimukset täyttyvät. Tämän jälkeen sitten Naton neuvosto päättää siirtää prosessin allekirjoitusvaiheeseen. Allekirjoitukset hoitavat Nato-suurlähettiläät Brysselissä. Tämän jälkeen 30 Nato-maan parlamentit saavat liittymissopimuksen ratifioitavaksi ja tämä vienee hieman enemmän aikaa. Mutta homma etenee ja en usko, että Turkkikaan tässä on kuin hetken kauppamiehenä vastahankainen.

Nato-sopimuksen kunniaksi istutin tänään Pekkalaan Amerikanpihlajan ja samalla myös oman pihlajan ystävälleni Ilkka Kanervalle. Näissä puissa kevään ja tämän päivän muistot.

….

HS:n tuore gallup tältä päivältä kertoo, että lähes joka neljäs suomalainen kannattaa nyt kokoomusta. Kokoomuksen tuorein kannatusluku on 24,1% ja siinä ei ole muutosta suuntaan eikä toiseen. Etumatka kuitenkin muihin kasvaa sillä kakkosena edelleen olevan SDP:n kannatus laskee 18,7%. Lasku on yllätys, sillä SDP:n puheenjohtaja ja pääministeri Sanna Marin on ollut huomion ja päätöksenteon keskipisteessä useita viikkoja Ukrainan Putinin sodan, mutta ennen muuta maamme Nato-prosessin myötä. SDP:n kannatus putoaa mediahuomionkin keskipisteessä peräti -0,8%-yksikköä, mitä voidaan pitää varsin merkittävänä ja myös siis yllättävänä Marinin ja juuri Marinin johtamalle puolueelle.

Kolmanneksi suosituin puolue on perussuomalaiset 15,4 prosentilla ja nyt myös PS saa hieman nostetta ja kannatus nousi hieman yli prosenttiyksikön. Neljänneksi suosituin on on edelleen umpisurkeissa kannatusluvuissa rämpimä keskusta 12,7 prosentin kannatuksella ja sen takana jo lähes iskuetäisyydellä ovat Vihreät 9,1 prosentin ja vasemmistoliitto 7,6 prosentin kannatuksella.

Hesarille tutkimuksen toteutti Kantar TNS haastatellen puhelimitse yli 2  400 ihmistä. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikkö suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla. Kysely toteutettiin 18. huhtikuuta ja 13. toukokuuta välisenä aikana.

Nyt kello jo 19.33. Kohta alkaa Suomi-Ruosti lätkän MM-kisojen alkusarjan ottelu. Kun nyt niin rintarinnan mennään niin taitaa tämäkin peli päättyä tasan 🙂

 

 

Kommentit