Miksi Teboil vähättelee Putin Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan? – Suomalaiskauppiaille pitää etsiä ratkaisu ulos venäläisfirman ikeestä

Blogi, tiistaina 30.05.2023

”Teboil puhuu tilinpäätöksessään kaunistelevasti Venäjän hyökkäyssodasta ”Ukrainan sotilaallisena konfliktina”.”

Näin kirjoitti Uusi Suomi 30.5.2023 verkkosivuillaan. ”Oy Teboil Ab:n toukokuussa kaupparekisteriin toimittamassa tilinpäätöksessä sotaa kutsutaan ”Ukrainan sotilaalliseksi konfliktiksi”.”

Samassa uutisessa US kertoo, että Teboililla on käynyt kauppiaskato. Ongelmainen tilanne onkin Teboil-asemien kauppiaille, jotka ovat itsenäisiä yrittäjiä ja osa ajautunut Venäjän sodan myötä todella tukalaan tilanteeseen mm. sen takia, että asiakkaat ovat ryhtyneet boikotoimaan asemia. Nämä toimet ovat iskeneet ehkä rajuimmin kuitenkin juuri suomalaisiin kauppiaisiin.

Toimittaja Taneli Koponen kirjoittaa uutisessaan, että viime vuonna Teboilin noin 100 kauppiaan ketjusta lopetti noin parikymmentä kauppiasta. Määrä on siis pidettävä suurena. Näiden lisäksi  Teboililla on reilu 400 kylmäasemaa.

Jo viime vuoden syksyllä (27.9.2022 Yrittäjät.fi) suomalaiset yrittäjäkauppiaat kertoivat suomalaisten polttoaineen ostajien boikoteista. He vetosivat silloin boikottien lopettamiseksi toteamalla, että ”Helppo maali, mutta väärä kohde”. Jo silloin vetoomuksessaan kauppiaat selittivät, että ”Teboil-asemilla myytävät öljypohjaiset tuotteet ovat pääosin kotimaiselta kumppanilta ja läntisestä Euroopasta.” Mutta loppupelissä pitää kuitenkin muistaa, että Teboilin omistaa venäläinen öljyjätti Lukoil.

Boikotti ei kuitenkaan ole iskenyt vain polttoainemyyntiin (Huom! Ainoastaan polttoaineiden myynti menee Teboilille) vaan se on näkynyt myös kauppiaiden muussa myynnissä, Teboil-ketjuissa kaupan ja tarjoilun myynnistä on vastannutkin yrittäjä itsenäisesti eikä niiden tuotto ole mennyt venäläisketjulle. Kaikkeen myyntiin kohdistunut boikotti onkin osaltaan ajanut suomalaisia yrittäjiä ahdinkoon ja osan lopettamaan. Osa on jopa ajautunut konkurssiin.

Tilannetta tietenkin vaikeutti lokakuussa voimaan tullut EU:n pakoteasetus, joka kielsi valtiota ja kuntia hankkimasta mitään yli 50%:sesti venäläisomisteisilta yrityksiltä. Teboil tässä tietenkin isoimpana kohteena ja kysehän oli toki polttoaineesta ja siinä mielessä pakote on kohdistunut oikein venäläiseen emoyhtiöön suomalaisten kauppiaiden sijaan.

Jo aiemmin syyskuussa 10.9.2022 HS kertoi kuitenkin, että ”osa yrittäjistä ei pääse eroon asemastaan, vaikka haluaisi”. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan noin kolmannes Teboil-kauppiaista onkin omistanut itse kiinteistönsä. Heidän kohdalla Teboilin ikeestä irtautuminen on ollut mahdollista, mutta silloinkin esteeksi on saattanut tulla myös erilaiset sopimukset Teboilin ja kauppiaan välillä. Vuokratiloista ei sitten olekaan värejä voinut vaihtaa.

Ainakaan toistaiseksi ei Teboil ole Suomesta vetäytynyt, mutta joku ratkaisu pitäisi löytää niiden yrittäjien kohdalle, jotka eivät sopimusteknisistä syistä pääse Teboilin alta pois tai tilojen omistussuhteet ajavat yrittäjän ahdinkoon.

Kyllä, ymmärrän yrittäjyyden riskin ja myös sopimusten velvoittavuuden, mutta nyt kyse on ollut sellaisesta tilanteesta mitä ei yrittäjän ole ollut helppo jos lainkaan mahdollista ennakoida ja tällaiseen varautua. Sanoisin, että tilanne on kohtuuton.

….

Tänään aikainen herätys ja siirtyminen Helsinkiin. Hallitusneuvottelut jatkuvat ja nyt tahti kiihtyy. Eteenpäin mennään. Päivään mahtui myös puolustusvaliokunnan kokous Nato-asioiden parissa, täysistunto ja myös ryhmäkokous. Jalka on hyvin lankulla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit