Meiltä kysellään usein, että mikä oli sinun ensimmäinen kesätyöpaikkasi? Kysymykseen minun on ollut erityisen helppo ja mukava vastata. Minulle ensimmäinen kesätyöpaikka nimittäin oli Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja. Marskin Majan pitkäaikainen isänpariskunta Anna-Liisa ja Raimo Laitinen nimittäin pyysivät minua majalle kesäoppaaksi ja myös valokuvaajaksi ja loppu onkin historiaa.
1990-luvulla majalla vieraili vielä bussilasteittain sotiemme veteraaneja ja lottia. 15-vuotiaalle nuorukaiselle majan esittely oli jännittävää puuhaa ja erityisesti mieleeni jäivät ne kohtaamiset missä vanha herra esittelyni jälkeen totesi, että ”minä muuten olen se mies joka tuon kattohirren nosti” tai ”kyllä se poika juuri noin meni miten kerroit”. Paljon nähneiden silmien kostuminen jäi lähtemättömästi mieleeni ja myös isojen käsien kättenpuristukset. Ja aivan erityinen oli tietenkin valokuvaajan tehtäväni Marskin Kevät Lounailla. Sain olla videokuvaajan kanssa ainoana ulkopuolisena tuvassa lounaan aikana ja taltioida tilanteita filmilleni. Toki yhdellä rajoituksella: ”Poika, älä ota kuvaa, kun minä ryyppyä nostan”, ohjeisti jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth minua. Jännittävä oli myös hetki, jolloin sain kahden kesken haastatella jalkaväenkenraalia majan tuvassa ja selvittää mm. sen mitä hän ajatteli asekätkijöistä, joiden kunniakkaaseen joukkoon myös oma rakas vaarini kapteeni Paavo Heikkilä kuului. Jalkaväenkenraalin haastattelun julkaisin Youtubessa vuonna 2017 Suomen täyttäessä 100 vuotta.
Mieleeni jäi myös Kenttävartio Sisun avajaiset ja silloiset Majan juhlat Lopella. Puolustusministeri Elisabeth Rehn ja Ehrnrooth avasit museon tunnussanaparilla Vöyri – pöly. Vaikeita sanoja vihollisille.
Kiinnostus Mannerheimiin persoonana ja suurmiehenä heräsi tuolloin. Myöhemmin sain olla aloittamassa perinnettä myös Marskin metsästäjäperinnön vaalimiseksi. Vuonna 2012 sain kreivi Gustav Mannerheimiltä luvan Mannerheim nimen käyttöön hirvijahdin nimessä. Syntyi perinne yhdessä ystäväni Kari Kuparisen ja Sakon Raimo Karjalaisen kanssa. Ja vuonna 2022, kun Marskin Ryyppy täytti 80 vuotta järjestimme majalla pienen juhlahetken legendaariselle juomasekoitukselle ja tuolloin paljastin tilaamani Marskin Majan alkuperäisten snapsilasien kopion, jotka minulle puhalsi riihimäkeläinen mestari Kari Alakoski.
Historiaa voi siis vaali monella tavalla. Voimme kerätä vanhan ja luoda myös uuttakin. Mannerheimissä riittää vielä paljon tulevillekin vuosille.
Mannerheimin kesämökkikunnassa Lopella 29.10.2024
Timo Heinonen
Marskin Majan opas
kansanedustaja
Lopen kunnanhallituksen puheenjohtaja