Marinin hallitus ei halua sulkea itärajaa edes välineellistetyn maahanmuuton tilanteessa – Rajalaki on jo rampa syntyessään

Blogi, perjantaina 20.05.2022

Itärajan tapahtumat vuodelta 2015 pitäisi olla vielä jokaisen muistissa hyvin. Ja jos sen tilanteen uhka on jo mielestä haihtunut, niin uskoisin, että Puolan ja Valko-Venäjän -rajan tapahtumat ovat kaikkien mielessä? Molemmissa tilanteissa Vladimir Putinin Venäjä työnsi väkivalloin ihmisiä raja-alueelle ja yli rajan. Kyse ei siis ollut turvapaikan hakemisesta vaan hybridivaikuttamisesta. Tällainen ns. välineellistetty maahanmuutto tarkoittaa siis tilannetta, jossa maahanmuuttajia ohjattaan rajalle vaikuttamistarkoituksessa.

Kuvakaappaus videosta Puolan ja Valko-Venäjän rajalta marraskuulta 2021.

EU-maa Puola sulki rajansa ja ilmoitti yksiselitteisesti, että tällainen painostaminen ei heitä vastaan ole mahdollista. Raja pysyi kiinni ja pian, todennäköisesti Venäjän käskystä toiminut, Valko-Venäjä lopetti operaationsa ja siirsi ihmiset pois rajalta. Puola ei siis ottanut vastaan turvapaikkahakemuksia, kun se tiesi, että kyse ei ollut aidosta turvapaikan hakemisesta vaan hybridivaikuttamisen keinosta.

Meidän Suomen lainsäädännöstä puuttuu pykälä tällaisen toimen tekemiseksi. Viranomaisten on toimittava lain mukaan ja kun laissamme ei ole omaa pykälää rajansulkemiseksi välineellistetyn maahanmuuton tilanteitakaan varten, niin turvapaikkahakemuksia otetaan vastaan. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ei ole päässyt yhteisymmärrykseen tämän rajapykälän lisäämisestä lakiin poliittisten kiistojensa johdosta ja tämä turvallisuutemme akilleen kantapää on edelleen huolenamme. On täysin vastuutonta, että maamme hallitus ei pääse edes tällaisista turvallisuuskysymyksistä yhteisymmärrykseen. Sisäinen politikointi vaarantaa nyt maamme koskemattomuuden ja turvallisuuden käsittämättömällä tavalla.

Olemme vedonneet kokoomuksesta, että tällainen hybridihyökkäys, missä ihmisiä pakotetaan rajan yli, on kyettävä pysäyttämään sulkemalla tarvittaessa koko raja. Pelkkä raja-asemien sulkeminen ei siis riitä, vaan tällaisissa tilanteissa koko turvapaikanhaku on voitava keskeyttää koko maastorajalla ja rajavyöhykkeellä kuten siis Puolakin toimi. Voi hyvin todeta, että mitä aukottomampi lakimme on, niin sitä pienempi todennäköisyys, että Venäjä käyttää käyttää hyväksi itärajalla.

Hybridivaikuttamisesta pitää saada siis pian uusi peruste poikkeusoloille. Tällainen vaikuttaminen voisi kohdistua siis esimerkiksi maamme päätöksentekokykyyn, kriittiseen infrastruktuuriin, rajaturvallisuuteen tai myös esimerkiksi yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen. Ja meistä myös tällaisen laajan poliittisista syistä masinoiden maahantulon pitäisi muodostaa syys poikkeusoloihin. Raja pitää saada kokonaan kiinni.

Niin ja muistatteko, kun vielä hetki sitten – viime marraskuussa – naureskeltiin meidän ryhmäjohtajan Kai Mykkäsen esitykselle tehdä itärajalle aitaa. Mm. keskustan riveistä esitys tyrmättiin suoralta kädeltä. Nyt Marinin hallitus on valmistelemassa Mykkäsen esittämää aitaa. Itäraja pitää saada kiinni.

Kello 23.23 ja kotona. Pitkä työviikko takana ja mukava saada olla nyt kotona. Ilta vielä hieman pimenee vaikka kohti kesää jo hyvin ollaan mentykin. Mutta oli kyllä todella kaunista kevättä jo tänään. Lämmin kiitos isosta määrästä viestejänne liittyen Nato-prosessiin. On ollut kyllä todella mielenkiintoista saada tehdä tätä juttua näin syvällä. Ja tehtävää tässä riittää jatkossakin. Nyt taidan mennä sänkyä kohden. Huomenna vapaapäivä ja illalla sitten hyvän ystävän syntymäpäivät Vanajanlinnassa.

 

 

 

 

 

Kommentit