Mari Pinomäen TET-viikko eduskunnassa 9.-13.10.2017

Uutiset, perjantaina 13.10.2017

Olen 9. -luokkalainen Mari Pinomäki Hämeenlinnasta. Käyn koulua Hämeenlinnan Lyseon yläasteella. Meillä kaikilla 9. -luokkalaisilla oli viikolla 41 TET-viikko, eli työelämään tutustuminen. Tulin tettiin kansanedustaja Timo Heinoselle eduskuntaan. Otin Timoon yhteyttä sähköpostitse ja pyysin päästä uudestaan eduskuntaan TET-harjoitteluun.

Olin ollut täällä jo viime keväällä viikon tetissä, joten eduskunta oli minulle jo ennestään tuttu paikka. Talon tavat, työntehtävät yms. olivat minulle jo tuttuja keväästä.

Uutena asiana minulle oli uudistunut Eduskuntatalo. Itse en ollut koskaan ennen käynyt siellä, joten talo oli minulle aivan uusi. Eduskuntatalo oli paljon sokkelomaisempi sisältä, kuin mitä olin kuvitellut. Opin kuitenkin oikeat paikat aika nopeasti. Puolestaan Pikkuparlamentti oli minulle jo ennestään tuttu.

MITÄ TYÖTEHTÄVIÄ TEIN?

Työtehtävät vaihtelivat päivittäin hyvinkin paljon, mutta yleisimpiä työtehtäviä olivat mm. Timon kalenterin päivittäminen, joka löytyy ”Kalenteri” -osiosta, erilaiset kirjoitustehtävät esim. sähköpostien ja uutisten kirjoittaminen, päivitin nimilistoja Eduskuntaan tulevista vierailijaryhmistä, kuvasin Timon kanssa ”Ajankohtaisen vartin”, joka tulee Timon YouTube -kanavalle jne.

Näiden yleisien työtehtävien lisäksi kävimme Timon avustajan Derya Özgünin kanssa Tyttöjen päivä -tapahtumassa Helsingin kaupungintalolla, josta kirjoitin keskiviikkona artikkelin ”Uutiset” -osioon. Keskiviikkona olin myös Deryan kanssa avustajien seminaarissa.

Olin myös seuraamassa jokaista täysistuntoa ja kyselytuntia.

MILLAINEN EDUSKUNTA ON TET-PAIKKANA?

Eduskunta TET-paikkana on hyvin erilainen, kuin ns. tavalliset TET-paikat. Täällä työtehtävät ovat hyvin laajoja ja uusiin ihmisiin tulee väkisinkin tutustuttua. Lisäksi eduskunta on todella mielenkiintoinen paikka ja täällä oppi joka päivä jotakin uutta esim. hallituksesta, oppositiosta, eduskunnan historiasta, sekä avustajien, kansanedustajien ja ministerin töistä jne.

  KENELLE SUOSITTELEN EDUSKUNTAA TET-PAIKKANA?

Eduskunta on täydellinen sellaiselle ihmiselle, joka on kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja vaikuttamisesta. Eduskuntaan tulevan TET-harjoittelijan tulisi olla sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut.

Suosittelen eduskuntaa TET-paikaksi lämpimästi kaikille, jotka sitä vähääkään harkitsevat.

Mari Pinomäki

 

Kommentit