Maanantai, 28.11.2011

Blogi, maanantaina 28.11.2011

Aikainen herätys uuteen sateiseen viikkoon. Tänään aamusta Hämeenlinnaan siellä Maakuntavaltuuston kokous ja sen perään Hämeen Virkistysalueyhdistyksen kokous. Siis aamu ja aamupäivä maakuntamme tulevaisuuden linjausten parissa. Sitten iltapäivällä Riihimäen kautta Lopelle ja täällä ensin tutustuminen Etevan uuteen Lopen yksikköön ja mahtuuhan päivään sitten vielä puheenjohtajisto ja kunnanhallituskin. Tänään tarkoitus saada budjetti valmiiksi ja eteenpäin joulukuulle valtuuston hyväksyttäväksi. Palailen illalla aiheisiin.

Kello 21.12 ja jo jonkun aikaa kotona. Aamupäivä ja päivä Hämeenlinnan Aulangolla Hämeenliiton kokouksessa ja sitten iltapäivä ja ilta Lopella. Maakuntavaltuustossa asiat sopuisasti eteenpäin ja myös esitykseni Ilvesreitistön kunnostus- ja ylläpitorahasta hyväksyttiin yksimielisesti. Nyt saamme vuotuisen budjetin reitistön ylläpitoon Hämeenliitolta kuntien oman rahoituksen lisäksi.

Lopella sitten puheenjohtajisto ja jälleen muutamaan hyvää asiaa eteenpäin. Palaan niihin toivottavasti mahdollisimman pian jos ja kun ne saadaan maaliin. Kunnanhallituksessa tänään yksi iso asia saatiinkin jälleen päätökseen. Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti maakaupan Paloheimon kanssa ja näin uusi upea teollisuusalueemme tai oikeastaan työpaikka-alueemme Riihimäen rajalla otti ratkaisevan askeleen eteenpäin. Asia vielä siunataan valtuustossa, mutta yksimielinen tuki kunnanhallitukselta tietää sitä, että asia menee eteenpäin. Itse en usko, että montaakaan soraääntä asia kirvoittaa. On tämä nimittäin niin suuri juttu Lopelle ja koko seutukunnalle. Toivotaan, että tämänkin parissa voimme julkistaa jo jotain uutta alkuvuodesta ja kahdella eri suunnitelmalla nyt etenemme. Alueelle tulee joko yksi todella iso tekijä tai sitten rakennamme alueelle 30-50 yrityksen työpaikka-alueen. Tässä Kangasalta vastaavan kokoinen alue ja erinomainen esimerkki mitä mekin voisimme tehdä. Kurkatkaapa Kallion-työpaikka-alueen juttuja. Jotain tällaista meillä suunnitteilla ns. B-suunnitelmana. Mutta katsotaan nyt rauhassa.

Kunnanhallitus hyväksyi myös äänestyksen jälkeen Loppi-lisän korotuksen ja laajennuksen. Sirpa Hopearuohon tekemä valtuustoaloite meni näin läpi ja Loppi-lisän jono saadaan nyt purettua ja mallia kehitettyä entisestään. Äänestyksessä Keskustan kunnanhallitusryhmä esitti Loppi-lisän rajaamista nykyisestään, mutta tämä esitys onneksi kaatui muiden puolueiden yksimielisellä tuella. Itse pidän erittäin tärkeänä, että Loppi-lisää nyt kehitetään ja laajennetaan. Se on esimerkiksi aivan loistava ”ylivuotoventtiili” mm. Läyliäisten päivähoitotilanteeseen missä jonossa on nyt kymmenkunta lasta. Tätä purkamaan Loppi-lisän lisämääräraha tulee todellakin tarpeeseen. Ensi vuoden alusta siis kunnanhallitus nyt päätti esittää Loppi-lisää korotettavaksi 200 euroon perheeltä. Samalla siis ns. sisarkorotus jää pois. Tällä kaavalla rahaa tullee kulumaan noin 139 000 euroa Loppi-lisään ensi vuonna ja pystymme purkamaan jonot. Tänä vuonna nimittäin tuen piirissä on 32 perheen lapset eli yhteensä 53 lasta. Jonossa samaan aikaan yksityisen kotihoidon tuen piiriin on ollut 26 perhettä eli 41 lasta. Nyt heidät kaikki saadaan Loppi-lisän piiriin. Loppi-lisä on siis jatkossa entistä parempi päivähoidon yksi muoto Lopella ja kyllä minä ainakin olen sitä mieltä, että aivan pienimmät lapset on ihan hyvä hoitaa kotona ja Loppi-lisä antaa siihen nyt yhä useammalle perheelle mahdollisuuden. Ja kertoa muuten voi senkin, että yksi päikotipaikka Lopella maksaa noin 11 000 euroa vuodessa päivähoitomaksujen jälkeen. Loppi-lisällä lapset hoidetaan 2400 eurolla ja vielä siis omassa kodissa. Kyllä he sitten ehtivät vielä yli 3-vuotiaina hyvin päivähoitoon ja ryhmiin mukaan ja siitä sitten kouluun.

Itse tein kunnanhallituksessa vielä yhden muutosehdotuksen ensi vuoden budjettiin. Esitin Lopen kirjastolle 5000 euron lisäystä kirja- ja materiaalihankintoihin. Esitykseni hyväksyttiin lopulta äänestyksen jälkeen. Vain yksi kunnanhallituksen jäsen vastusti esitystäni. Tämä oli tärkeä juttu ja saamme ensi vuonnakin parannettua jo muutenkin erinomaisen kirjastomme ja kirjastoautomme valikoimaan. Kirjasto on tärkeä juttu myös kouluille ja vanhustenkin hoivayksiköille. Lisäsatsaus siis menee todellakin monen tarpeisiin.

Mutta näin pienillä muutoksilla siis ensi vuoden budjettimme nyt kunnanhallituksesta ulos. Lopputulos eli tilikauden ylijäämä näyttää tässä budjetissa yli 320 000 euroa eli teimme hyvän ja vastuullisen budjetin joka vähentää kuntamme velkataakkaa ensi vuonnakin. Olen kunnanhallituksen puheenjohtajana tästä ylpeä ja kiitokset kunnanhallitukselle ja virkamiehille erinomaisesta työstä ja ennen muuta vahvasta yhteistyöstä. Hyvä henkemme näkyi tässäkin työssä.

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Päivään mahtui myös hyviä uutisia valtakunnankin tasolta. Kataisen hallituksen johdolla maahamme saatiin ehkä historiankin laajin yhteinen työllisyyssopimus. Raamisopimuksen piirissä on 91 prosenttia ja muista 94 prosenttia. Tämän jälkeen Kataisen johdolla hallitus teki omat toimensa ja täytti omat lupauksensa työllisyyssopimukseen. Hallitus päätti osaltaan mm. alentaa kilpailukyvyn vahvistamiseksi yhteisöveroa jälleen 0,5 prosenttiyksikköä ja samalla valtio perui vuorotteluvapaaseen suunnitellut heikennykset. Kaiken kaikkiaan valtion toimien vaikutukset valtiolle 410 miljoonaa euroa. Verotulot vähenevät noin 198 miljoonalla ja määrärahoja lisätään 212 miljoonalla eurolla.

Ja erittäin merkittävä juttu oli myös kuntien valtionosuuksien korotus. Kuntatalous kaipaa lisää rahaa ja nyt hallitus sitä antaa. Lisärahalla hyvitetään kunnille samalla raamisopimukseen kuuluva työntekijöiden 150 euron kertaerä, joka maksetaan pääsääntöisesti tammikuussa.

Täytyy siis todeta, että erittäin kova juttu ja osoitus siitä, että meillä on erittäin toimintakykyinen ja luottamusta ja arvostusta nauttiva hallitus. Maassamme on siis vahva yhteinen tahto onnistua ja selviytyä tästäkin talouden kuristuksesta. Nostan hattua kaikille eli hallituksen lisäksi vieläkin korkeammalle työntekijöiden ja työnantajien puoleen.

 

Kommentit