Maanantai, 24.12.2007

Blogi, maanantaina 24.12.2007

Jouluyö, Juhlayö…

Oikein rauhallista joulua kaikille! Jälleen on aika rauhoittua joulunviettoon ja toivottavasti osaamme sen kaikki tehdäkin. Annetaan tänä jouluna suurten lahjakasojen sijaan enemmän aikaa toisillemme. Sitä uskoisin meistä monenkin toivovan. Ainakin minä.

Joulumieltä – lämmintä ja välittävää itsekullekin toivon. Joulujuhlaa jossa tärkeintä on yhdessäolo ja perinteet, kiireen ja touhotuksen sijaan.

”Huomenna, jos Jumala suo,
on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla;
ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla
kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään
sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään,
sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin
laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee,
on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen
rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta
ja rikkomuksesta erikseen säätävät. Lopuksi toivotetaan kaupungin
kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.”

Joulurauhan julistuksen sanoin ja kahden kauniin ja minulle tärkeä joululaulun sanoin Hyvää Joulua ja kiitos päättyvästä vuodesta. Nyt rauhoitumme joulunviettoon joulurauhanjulistus kohta riisipuuron kera, sitten haudoilla käynti ja jouluhartaus ja illalla perheen kanssa yhdessä. Yöllä vielä Lopen kauniiseen kirkkoon Timotein perinteiseen Jouluyön konserttiin. Voisiko paremmin olla.

SYLVIAN JOULULAULU
Sävel: Karl Collán
Sanat: Z. Topelius, suom. Martti Korpilahti

Ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan; joulu joutui jo rintoihinkin, ja kuuset ne kirkkaasti luo loistoaan jo pirtteihin pienoisihin. Mutt’ ylhäällä orressa vielä on vain se häkki, mi sulkee mun sirkuttajain, ja vaiennut vaikerrus on vankilan; oi murheita muistaa ken vois laulajan?

Sä tähdistä kirkkain nyt loisteesi luo sinne Suomehen kaukaisehen! Ja sitten kun sammuu sun tuikkeesi tuo, sa siunaa se maa muistojen! Sen vertaista toista en mistään ma saa, on armain ja kallein mull’ ain’ Suomenmaa! Ja kiitosta sen laulu soi Sylvian ja soi aina lauluista sointuisimman.

ME KÄYMME JOULUN VIETTOHON
Sävel: Martti Turunen
Sanat: Mauno Isola

Me käymme joulun viettohon taas kuusin, kynttilöin. Puun vihreen oksat kiedomme me hopein, kultavöin, vaan muistammeko lapsen sen, mi taivaisen tuo kirkkauden?

Me käymme joulun viettohon niin maisin miettehin, nuo rikkaan täyttää aatokset, ja mielen köyhänkin: Suun ruoka, juoma, meno muu. Laps’ hankeen hukkuu, unhoittuu.

Turhuuden turhuus kaikki on, niin turhaa touhu tää; me kylmin käymme sydämin, laps’ sivuun vain jos jää. Me lahjat jaamme runsahat, Laps’- tyhjät kätes ihanat.

Oi ystävät, jos myöskin me kuin tietäjämme nuo veisimme kullan, mirhamin tuon rakkaan lapsen luo, niin meille joulu maallinen ois alku joulun taivaisen.

Kommentit