Maanantai, 21.01.2008

Blogi, maanantaina 21.01.2008

Tänään illalla siis vuoden ensimmäinen Chat-tuokio. Aiheena nyt päättyneen vuoden tapahtumat ja alkavan vuoden jutut. Mennään hieman niin kuin vapaasana-tyylillä. Avaamme Chatin kello 21.00 ja katsotaan sitten keskustelun mukaan puolituntia tai tunti aikaa keskustelulle. Jos kiinnostaa niin yhdeksältä ollaan kuulolla.

Tänään työpäivä tuttujen aiheiden parissa. Ensin nyt aamusta eduskunnan töitä odottamassa ja sitten päivällä kuntamme asiat työllistävät aina iltaan asti jolloin kunnanvaltuuston vuoden avauskokous. Saa siis pitää kiirettä jälleen.

Viikonlopun aikana itse olen mietiskellyt tuota keskustelua joka on käyty puolueiden puheenjohtajien valinnan ympärillä. Ehkä SDP:ssä nyt sellainen tuuli käynnissä, että keskustelu vaikeaa tai sitten se ei kuulu kulttuuriin, mutta ajatus jäsenäänestyksestä on kiehtova. Itse olisin valmis kehittämään tämänsuuntaista mallia ja uskon että se toimisi hyvänä uudistajana ja hyvänä herättelijänä puolueissa. Uskoisin, että meillä se toimisi ja sellaisen voisi jatkossa sopiakin. Uskoisin myös, että tällä mallilla meillä olisi hyvät mahdollisuudet saada nuoria liikkeelle ja myös puolueeseen liittymiselle ja sisällä vaikuttamiselle tulisi yksi uusi hyvä syy. Nythän puoluekokouksiin valitaan vain muutamia edustajia – meillä kuitenkin kohtuullisen monta pienemmistäkin jäsenyhdityksistä. Ja meidän puolueessa sentään avoimesti yleisissä kokouksissa. On nimittäin varsin erikoinen tilanne, että SDP:n sisällä vaaditaan jo omiin Suomessa tapahtumiin kokouksiin vaalitarkkailijoita – reiluutta tarkkailemaan. Ja esittäjä ei sentään ole ihan kuka tahansa vaan kokenut poliitikko Liisa Jaakonsaari. Sellaiseen tilaan ei puoluetta pitäisi ajaa.

Jäsenäänestys voisi hyvin virittää aikamoistakin liikehdintää alueittain jos sellaista halutaan. Voisiko äänestyksen aikana edetä alueittain suurten kaupunkien kautta kohti etelää ja järjestää tässä vaiheessa kiertuetta? Poimia niitä hyviä puolia esimerkiksi USA:n esivaaleista käyttöömme. Ei siinä mittakaavassa eikä tuloksia ripotellen julkistaen mitä USA:ssa, mutta muuten. Uskoisin, että median huomio olisi taattu ja uskoisin, että tällä olisi erittäin myönteisiä vaikutuksia kansanvallan toteutumiselle ja vahvistumiselle. Uskoisin, että meidän puolueessa se toimisikin ja ehkä sen koemmekin vielä.

Erikoiselta sen sijaan tuntuu nyt tässä kuumimpana käyvässä keskustelussa se, että aktiivisin kieltäjä asialle on SDP:ssä istuva puheenjohtaja. Minusta hyvän johtajan ei tulisi tällaistakaan mallia pelätä. Mistä muustakaan se kertoo jos istuva puheenjohtajana tällaisen esityksen torppaa?

Kello 22.19 ja vasta nyt nettitoimii. Päivän Chatti siis jäi väliin. Kone hieman reistaillut yhteyksien kanssa ja nytkin hidas. Katson uuden ajan chatille mahdollisimman pian. Olen pahoillani. Tällaista tämä josku on. Mutta päivän kokoukset takana ja muutkin työt. Valtuustossa tänään erittäin hyvää keskustelua ja sellaista olen toivonutkin. Ikuisyyskysymykseksi pikkuhiljaa nouseva jäteongelmamme puhutti jälleen ja tälläkin kertaa äänestimme. Hallituksen valmisteluohje voitti äänestyksessä Rautiaisen Juhanin ja Rusin Antin mallin jossa molokien rinnalla olisi sallittu myös suorasopiminen. Muihin muutoksiin ei olisi ryhdytty. Hallituksen esityksen lähtökohta on pääasiassa suoraan sopimiseen siirtyminen ja se tarkoittaa, että molokien määrä tullee vähenemään ainakin jonkin verran ja ehkä osan sijoitteluakin muutetaan. Itselleni kumpikin malli olisi kelvannut, mutta ehkä hieman minusta tullut molok-pessimistinen jätteidenmäärän jatkuvan kasvun myötä. Se malli ei vain yksinkertaisesti toimi tai sen ainakin tuhoaa muutamat jotka sotkevat molokeihin kaikkea mahdollista kotitalousjätteen sekaan ja myös vapaamatkustajia ja ohikulkijoita järjestelmä houkuttelee. Hyvä että nyt mallia uudistetaan. Siihen on pakottava tarve ja uskon, että nyt tekninenlautakunta ja ympäristölautakunta rakentavat sellaisen mallin jolla vastuuta omasta jätteentuottamisesta saadaan korostettua. Se olisi tätä päivää.

B-koulun uudishanke hyväksyttiin esitetyssä muodossa ja myös Ikikumin alueen kaava joka mahdollistaa alueelle laadukkaan rivitaloasumisen alueen ja myös päiväkotimme tontin ja rakennustenkin laajentamisen tarpeiden mukaan. Tärkeä kaava kunnallemme. Myös hyväksyimme aiesopimuksen ammatillisen toisenasteen ja aikuiskoulutuksen opistosta. Kuntamme linjasi tavoitteekseen liikelaitoskuntayhtymän. Meillä huoletta se, että osakeyhtiössä avoimuus katoaa ja päätöksenteko menee pois valtuustojen ja hallitusten valvonnasta. Itse en aivan näin tiukka olisi. Uskon, että osakeyhtiöt kuitenkin tulevaisuutta koulutuksessakin, mutta… No katsotaan miten asia etenee. Huomenna aamupäivä töitä ja iltapäivällä vapaata ja sitten keskiviikkona kohti Lappia ja Napapiiriä.

Kommentit