Luoko osallistuminen Irakin turvallisuussektorin koulutukseen turvallisuusuhan Suomeen? Kriha-Veteraaniohjelman pitää nyt olla kunnossa

Blogi, tiistaina 17.02.2015
8. Oikea Suunta -seminaari nyt Ulko- ja turvallisuuspolitiikan parissa. Paikkakin mielenkiintoinen eli Sako Riihimäellä ja puhumassa puolustusministeri Carl Haglund ja UPI:n Charly Salonius-Pasternak sekä hieman toisenlainen puheenvuoro sitten jääkiekkovalmentaja Jukka Jaloselta. Lippuja voi kysellä minulta sähköpostilla: timo.heinonen@eduskunta.fi. Muutama paikka vielä siis vapaana.

8. Oikea Suunta -seminaari nyt Ulko- ja turvallisuuspolitiikan parissa. Paikkakin mielenkiintoinen eli Sako Riihimäellä ja puhumassa puolustusministeri Carl Haglund ja UPI:n Charly Salonius-Pasternak sekä hieman toisenlainen puheenvuoro sitten jääkiekkovalmentaja Jukka Jaloselta. Lippuja voi kysellä minulta sähköpostilla: timo.heinonen@eduskunta.fi. Muutama paikka vielä siis vapaana.

Tänään jatkoimme eduskunnan puolustusvaliokunnassa UTP 26/2014 vp käsittelyä. Asia siis koskee Suomen mahdollista osallistumista Irakin turvallisuussektorin koulutukseen. Koulutus siis liittyy maan toimiin ja varautumiseen ISIL:iä (ISIS) vastaan. Puolustusministeri Carl Haglund esitteli tänään meille PLM:n jatkokirjelmän kautta. Itse nostin esille keskustelussa sen, että osallistuminen tullee nostamaan myös uhkia Suomessa ja niihin pitää varautua ja resurssoida riittävästi. Mutta nostin myös esille sen, että jo Afganistanin operaation jälkeen siihen osallistuneet suomalaissotilaat saivat tehtävän jälkeen uhkauksia Suomessa. Tämä on minusta ilmeistä myös Irakin operaation jälkeen ja siksi olisi enemmän kuin tärkeää, että tehtävään osallistuvat suomalaisnaiset ja -miehet saisivat riittävän suojan toimia tehtävässä ilman julkisuutta ja myös riittävän vakuutuksen siitä, että heidän perheiden ja omakin turvallisuus taataan myös tehtävän jälkeen. Isona asiana myös tietenkin se, että jos jotain sattuu myös itse tehtävää suoritettaessa, että vakuutusturva on aukoton ja myös perheiden tarpeet otetaan huomioon. Tulemmekin vielä kuulemaan myös sosiaali- ja terveysministeri Laura Rätyä tästä asiasta. Puolustusministeri Carl Haglund on laittanut PM:n kanssa Kriha-Veteraaniohjelman oman osuuden kuntoon mallikkaasti ja nyt pitää saada varmuus siitä, että myös päävastuullisen eli STM:n osuus on kunnossa.

Joku voi kysyä, että pitääkö meidän sitten osallistua tällaisiin operaatioihin? Se on hyvä kysymys, mutta pohtia pitää sitäkin, että voimmeko pelätä ja ummistaa silmämme ISIL:n hirmutöiltä missä mukana myös 50-60 Suomesta sotimaan lähtenyttä henkilöä. Meilläkin on siis vastuumme. Mutta asiat pitää nyt käydä huolella läpi ja varmistaa sisäisen turvallisuuden resurssointi ja myös Kriha-Veteraaniohjelmankin aukottomuus.

PUV:ssa esillä myös Venäjän toimet liittyen maamme osallistumiseen Viron ilmavoimaharjoitukseen. Saimme hyvän katsauksen tilanteeseen ja siihen palaamme varmasti vielä. Ja myös Suomen ja Ruotsin kahdenvälisen puolustusyhteistyön tiivistäminen oli tänään esillä. Asioita siis riittää.

paula risikko kokoomusNyt lounaan kautta ulkoasiainvaliokuntaan ja illalla liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon kanssa Lahteen. Siellä meillä keskustelutilaisuus Triossa kello 17-17.30. Nähdään!

….

Kello 20.13 ja takaisin Helsingissä jo hetki. Tänään siis eduskunnan päivän jälkeen suuntasin Päijät-Hämeeseen. Aikaa piti olla reilusti ennen liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon ja minun Kokoomus Kuuntelee tilaisuutta Lahdessa, mutta yllätys yllätys pendolino oli yli tunnin myöhässä. Vajaan tunnin matkaan siis tuhrautui yli kaksi tuntia. Uskomatonta touhua.

No perille pääsimme ja Kauppakeskus TRIO:ssa Sinuhen kahvilassa jo paikalla olikin meidän ehdokkaitamme ja kivasti myös väkeä. Ja hyviä keskusteluja siinä virisikin niin Malmin Lentokentän tulevaisuudesta kuin Lopen Räyskälän kentästäkin ja totta kai Päijät-Hämeen kiireisistä liikennehankkeista ja hieman kunta-asioistakin. On mukava huomata, että työni kyläkoulujen hyväksi on laitettu merkille eri puolilla Suomea ja tänäänkin alleviivasin, että tärkeää on muistaa se, että millainen on lasten koulun saavutettavuus. Olen varma, että elinvoimaisten kyläkoulujen alasajoja vielä tässä maassa kadutaan. Ja toiseksi haluan nyt painottaa, että on myös tilanteita missä pieni koulu ei enää aja asiaansa. Eli esimerkiksi kun oppilasmäärä painuu alle kymmenen tai kahdenkin kymmenen jne. Silloin on järkevää esimerkiksi meidän Lopen tapaan yhdistää pari koulua hyväksi elinvoimaiseksi kyläkouluksi tai etsiä muita hyviä ratkaisuja. Jättikouluja en itse kannata ja sitä, että 10-20 km matkaan taxissa hukkuu 2-3 tuntia päivässä. Tästä siis kyse saavutettavuudessa.

Tällaisista asioista siis tänään mm. keskustelua ja monesta muusta. Kiitokset vielä kaikille paikalla käynneille ja ministerillemme mukana olosta.

Nyt vielä takaisin siis Helsingissä ja työt jatkuvat. Huomenna aamusta jatkamme valiokunnissa työtä ja tänään vielä pitää muutamaa asiaa saada hieman väännettyä oikeaan asentoon. Palataan niihin pian ja huomenna ajattelin täällä hieman jälleen motorsport-asiaa nostaa esille.

10153651_10153116468111670_1141071182228642608_n

Kokoomus kuuntelee -kahvit tänään Lahdessa. Pendolino vain tunnin myöhässä, mutta kun varasi 2,5 tuntia aikaa niin ei edes junalla myöhästynyt. Ja onneksi sai heti antaa palautteet liikenneministerille. Ministeri Paula Risikko siis tänään kanssani TRIO:n Sihuhen kahvilassa. Hyviä keskusteluja ihmisten kanssa mm. Malmin lentokentästä, tieasioista ja kuntienkin tilanteesta. Nyt takaisin Helsinkiin ja junalla yritän taas…

10942567_10153116469366670_378027983088175403_n

Ja tuttujakin liikkeellä niin yrittäjäjutuista kuin raviradaltakin.

15621_10153116460421670_7388207399026619457_n

Ja ministerilläkin riitti juttukavereita koko ajan. Kokoomus kuunteli…

 

 

 

 

 

 

Kommentit