Lopen Peruna 🥔 – Varo halpoja kopioita

Blogi, sunnuntaina 03.03.2024

Karjalanpiirakka, Puruveden muikku, Kainuun Rönttönen, Lapin Puikula, Sahti… Ja Prosciutto di Parma, Gorgonzola, Parmigiano Reggiano…

Ja seuraavana Lopen Peruna.

Etelä-Hämeen hiekkamailla kasvaa ainutlaatuista perunaa – maan kuulua Lopen Perunaa. Lopen perunan laadun ja maun historia vie kauas ja se kantaa tänäänkin. Siksi Lopen perunan nimeä markkinoilla käytetäänkin mielellään – osa hieman hymyillen, että ”kyllähän se meidän auto Lopen läpi ajoi” tai että ”isoisän isän lisenssillä tätä meillä nyt viljellään”. Hyvää mainetta siis käytetään häikäilemättömästi hyväksi. Lopen perunalle ollaankin nyt hakemassa EU:n nimisuojaa.

ProAgria Etelä-Suomi ja Maa- ja kotitalousnaiset Etelä-Suomi järjestivätkin nyt alkuvuodesta Lopella tilaisuuden, missä hahmoteltiin Lopen perunan nimisuojahakemusta. Mukana oli tietenkin loppilaisia perunanviljelijöitä, mutta myös perunan jatkojalostajia, sekä muita alan asiantuntijoita. Nimisuojan hakeminen on osa Kestävä RuokaHäme -hanketta. Nimisuoja tuokin lisäarvoa maataloustuotteille ja elintarvikkeille ja estää myös väärinkäytökset.

Jälleen meillä on käynnissä myös Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -tempauksemme. Kahdettatoista kertaa järjestettävä tapahtumamme haastaa siis katsomaan ja selvittämään ruuan alkuperää. Se on yksi tärkeä juttu ruokaturvallisuudenkin kannalta, mutta myös avoimen ja rehellisen kilpailunkin kannalta. Toisen maineella ei ole syytä antaa muiden ratsastaa.

Tämä sama pätee myös ruokatuotteisiin joille on haluttu EU:ssa antaa arvokas ja tiukka nimisuoja. Nimisuoja on EU:n laatujärjestelmä, missä maataloustuotteille ja elintarvikkeille on annettu ansaittua arvoa Euroopan yhteisön laajuisena voimassa vuodesta 1993. Tällä hetkellä EU:ssa on suojattu kaikkiaan noin 3500 nimitystä ja meidän suomalaisia nimityksiä on rekisteröitynä mukaan yhteensä 13.

Meillä Ruokavirasto ottaa vastaan uusia nimisuojatuotteita koskevia hakemuksia ja tänne myös valmistellaan nyt meidän oman Lopen perunan nimisuojaa. Tällä hetkellä suojatuista tuotteista suurimman ryhmän muodostavat juustot ja sitten hedelmät ja vihannekset, liha ja lihajalosteet sekä oliiviöljyt. Osa EU:n suojatuista nimistä on tunnettuja vain kansallisesti, mutta osa tunnetaan eri puolilla maailmaa.

Kaikki ovat kuitenkin vähintään omalla alueellaan maineikkaita ja tärkeitä tuotteita.

Meillä Suomessa tuotteita on suojattu vielä varsin rajallisetsi. Eniten suojattuja tuotteita on Etelä-Euroopan maissa Ranskassa ja Italiassa ja näiden jälkeen naapurimaissa Portugalissa, Espanjanasa ja Kreikassa. Etelä-Euroopan mailla onkin pitkät perinteet paikallisten elintarvikkeidensa kansallisesta suojauksesta jo ennen EU:n nimisuojajärjestelmien voimaantuloa, mutta myös varmasti sellaista omaa ylpeyttä ja arvostustakin. Ja sitä arvostustahan meillä Suomessakin toki riittää, mutta toki myös sitä synnynnäistä vaatimattomuutta. Ehkä se osaltaan näkyy siinä, että suojauksia ei ole meillä Etelä-Euroopan maiden tapaan haettu?

Mutta hyvä, että nyt haetaan. EU:n suojaus on nimittäin vahva. Sillä kielletään jopa myös mielleyhtymät. Esimerkiksi tuoretta ei saa markkinoida Feta-juustona, mutta ei myöskään edes Feta-juuston makuisena tai tyyppisenä, jos se ei ole Kreikassa tiettyjen kriteerien mukaisesti tuotettu. Kreikan ”valkoinen kulta” on ollut EU:n alkuperäsuojattu tuote jo vuodesta 2002 ja suojaus määrittää, että fetaa ja siinä käytettävää maitoa saa tuottaa vain Kreikan mantereella ja Lesboksen saarella. Jatkossa siis Lopen perunaa voi viljellä vain Lopella. Ja EU:n suojaus on päätöksen jälkeen voimassa automaattisesti koko EU-alueella ja EU:n ja kolmansien maiden välisten sopimusten kautta myös EU:n ulkopuolella.

Suojausjärjestelmällä halutaan siis suojata aitoja tuotteita nimen väärinkäytöltä, mutta myös huokeammilta väärennöksiltä. Meille kuluttajalle suojaus on siis tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Listallahan on jo aiemmin mukaan kirjattuna Lapin Puikula. Puikulaa on viljelty lajikkeena Lapissa 1700-luvulta alkaen eli sieltä lähtien mihin perunan historia maassamme ulottuu. Pommerin sodassa vuosina 1757–1762 olleet sotilaat toivat kotiin palatessaan Saksasta Suomeen perunoita. Myös meillä Hämeessä perunanviljely alkoi 1770-luvulla seitsemässä pitäjässä, joista yksi oli kotikuntani Loppi. Aluksi perunoita syötiin keitettyinä, mutta osa loppilaisista söi niitä keittämisen jälkeen myös leipään sekoitettuna. Talven yli perunat säilytettiin nauriskuopissa. 1830-luvulta lähtien perunan viljely lisääntyi Lopella. Lopen hiekkamaat olivat ja ovat tänäänkin suotuisat perunanviljelylle ja korkeatasoisena ruokaperunana Lopen peruna on Suomessa ja sen ulkopuolellakin käsite.

Joulukuussa sain maistaa joulumme avauksessa ukrainalaisten paistamia perunalettuja. Perunasta, kananmunasta ja jauhoista syntyvä herkullinen ukrainalainen deruny sai ajatukset lentoon. Tästä voisi syntyä Lopen perunan uusi vähintäänkin kausi herkku? Vähän kuin perunablini? Deruny tarjoillaan usein smetanan kanssa ja mukaan sopisi hyvin myös Lopen järvien kalojen mäti ja muutkin blineistä tutut herkut. Ehkä tämän jutun vielä toteutamme loppilaisittain. Palataanpa tähänkin.

3.12.2023: Lopen joulunavaus kunnantalolla – Voisiko ukrainalaisten perunalettusista tulla Lopen omat ”bliniviikot” eli Lopen Pernalettuviikot?

Mutta hienoa, että Lopen perunan tarina elää ja voi hyvin ja sitä myös vaalitaan ja suojataankin. Täysi tuki ProAgria Etelä-Suomen ja Maa- ja kotitalousnaiset Etelä-Suomen tekijöille tässä työssä.

🥔

Ja kyllähän sitä taas odottaa hetkeä, kun Lopen hietamailta nostetaan sitä Lopen kultaa – uusia Lopen perunoita. Avot.

Mutta nyt vielä maat jäässä ja perunamaatkin lumipeitteen alla. Tänään Lopella edesmenneen ystäväni Kimmo Koukun ”Kimmon Muistohiihdot”. Pyhäpäivää kaikille.

….

Mukava päivä takana ja kello 22.07. Kiitos hienoista hiihtokisoista ja myös isomman lapsen säbäpeleistä. Ne nyt vain ruudun takaa. Mutta Lopen Perunaan sain kysymyksen: Mikä on Lopen Perunan määritelmä? Minusta totta kai vai  ja ainoastaan Lopen kunnan rajojen sisällä viljelty voi olla Lopen Perunaa. Mitä mieltä sinä olet?

 

 

 

 

Kommentit