Lauantai, 28.07.2007

Blogi, lauantaina 28.07.2007

Ylen alueuutisissa Mari Kiviniemi kommentoi kuntaliitosselvityksiä ja kannusti kuntia rohkeasti yhteistyöhön yli mahdollisten ”vanhojen kaunojen”. Kiviniemi oli huolissaan mm. siitä ettei syntyisi uusia reikäleipäkuntia. On totta, että on mahdollista, että syntyy kuntia mitkä yhdistyvät ja jättävät jonkun jollain tavalla epämiellyttävän kunnan liitoksen ulkopuolelle. Tällainen epämielyttävä ”piire” voisi hyvin olla selkeästi muita korkeampi velkaantuneisuus, huonokuntoinen infra tiet, kiinteistöt yms. Tai tietysti voi hyvin olla aiempi epäluottamus kuntayhteistyön ajalta tai sen yrityksien ajalta tällainen ”este” halulle yhdistyä tai tehdä edes nytkään yhteistyötä. Olen täysin samaa mieltä, että tällaisista esteistä täyty päästä yli. Löytää ratkaisuja millä alueista saada elinvoimaisia ja elinvoimaisia vielä vuonna 2030. Pitäisi pystyä katsomaan hieman kauemmaksi.

Aiemmin Kiviniemi totesi, että esimerkiksi neuvoteltavana oleva Rauman, Laitilan, Lapin ja Pyhärannan kuntaliitos ei kariudu ainakaan Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakuntarajaan. Kuitenkin samaan aikaan samassa lehtijutussa (TS 30.6.07) kuntaministeri totesi, että maakuntien pikainen yhdistäminen ja maakuntarajan poistaminen yhden kuntaliitoksen vauhdittamiseksi ei kuitenkaan ole mahdollista. Tämä tieto tai näkökanta tuli minulle yllätyksenä. Ainakin minä olen ymmärtänyt, että linja tässä työssä on se, että mitkään olemassa olevat rajat eivät ole este kuntaliitoksille. Meillä on Hyvinkää-Riihimäen talousalueella käynnissä vastaava selvitystyö. Selvitys missä rikotaan rajoja maakunta, seutukunta, vaalipiiri, sairaanhoitopiiri jne., mutta alue on hyvin yhtenäinen oma talousalueensa. Ainakin meidän edelleen kesken oleva selvitystyö on lähtenyt siitä näkökulmasta, että jos selvitys osoittaa kuntaliitoksen olevan tulevaisuuden kannalta siis kuntalaisten tulevaisuuden kannalta paras vaihtoehto niin silloin uusi kunta syntyisi yli maakuntarajan ja raja siirtyisi. On kestämätön tilanne jos liitos syntyisi ja se maakuntaraja ei muuttuisi.

Meillä asiaan on vielä uskoakseni pitkä matka – peräti tietontie. Mutta esimerkiksi Rauman seudulla asiat ovat etenemässä ja vastaava kysymys tullee ratkaistavaksi. Rauma, Laitila, Lappi ja Pyhäranta esittivät kesäkuussa Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakuntien yhdistämistä. Nyt näyttää siltä, että asia etee kuntien kautta. Toisaalta hyvä ja positiivinen viesti ministeriltä oli se, että Kiviniemi on luvannut Satakuntaliitolle, että yhdistymisavustuksia voidaan Rauman seudun tapauksessa tarvittaessa lykätä. Ehkäpä siis meidänkin talousalueella, jos tarve siihen viittaa.

Päivä Seinäjoen Vauhtiajoissa sujui hyvin. Ei onnettomuuksia ja vain muutama ulosajokin ilman muita kuin peltivahinkoja. Hyvä niin. Lupasin hieman auttaa ystävääni tapahtuman järjestelyissä ja nyt löysin sitten itseni lopulta mikrofonin varresta selostamasta kilpailua yhdessä Kanasen Jamin kanssa. No mikä ettei. Tykkää tuosta työstäni ja mielelläni tällaisia talkooapuja teenkin. Pysyy ammattitaitokin yllä. Aamupäivällä hieman ripautti vettä, mutta muuten saimme muutamaa aika-ajoa lukuunottamatta vetää päivän läpi nappisäässä ja väkeä oli jälleen Vauhtiajojen tapaan paikalla tuhatpäin. Se tärkeää, että tämäntasoiset ja laajuiset tapahtumat voivat jatkua. Illalla neljännet Vauhtiajot jatkuvat vielä musiikin parissa ja huomenna sitten kilpailujen pääpäivä ja päälähdöt.

Tänään päivän päätti huikea Jori A. Kopposen surmanarkkutemppu. Mies kahlittiin ja naulattiin lauta-arkkuun ja tapahtuman isäntä ja promoottori Kalle Keskinen ajoi arkkua kohden autolla 60km/h:ssa. Juuri viime hetkellä Kopponen potkaisi arkun kannen auki ja hyppäsi auton alta pois. Lisään tänne tapahtumasta kameravideon Katselkaa sitten itse ja ihastelkaa ja ihmetelkää. Tällaistakin maailmanlaajuista suomalaisosaamista.

Kommentit