Lauantai, 15.04.2006

Blogi, lauantaina 15.04.2006

Lauantai huhtikuun 15. päivä – Lankalauantai.

Aamu valkeni kauniissa kevätsäässä. Aurinko paistaa ja lämmittääkin jo hieman vaikka ei vielä mitään kovin lämmintä olekaan.

Tänään vietetään Lopella jälleen torikaudenkin avajaisia. Tavan mukaan Lankalauantain markkinat avaavat kesän torikauden vai pitäisikö vielä puhua kevään torikaudesta. Paikalla on jälleen varmasti tori täynnä myyjiä ja tervetuloa kaikki tutustumaan torimyyjien tuotetarjontaan vaikka kauenpaakin. Torilla on myös perinteiset arpajaiset joiden päävoittona on Oravan hirsitalojen grillikehikko. Kesällä sitten ohjelmassa on useammatkin markkinat mm. Perunankukkapäivä ja Lopen Yrittäjien 30-vuotisjuhlamarkkinat. TERVETULOA!

Tänään aamulla uutiset kertoivat, että Tanskassa 25-vuotiaan miehen epäillään saaneen lintuinfluenssatartunnan. Lehden mukaan viitteitä viruksesta löydettiin miehen veri-, solu- ja selkäydinnäytteistä. Vielä ei tiedetä, mistä mies olisi tartunnan saanut. Jos tapaus varmistuu lintuinfluenssaksi, kyseessä on ensimmäinen tapaus Euroopassa, jolloin virus on tarttunut ihmiseen.

Lintuinfluenssaa löydettiin Tanskasta ensi kerran kuukausi sitten. Sittemmin maan eteläosista on tavattu lähes 30 virusta kantavaa lintua.

Toistaiseksi ainakin 109 ihmistä on WHO:n tietojen mukaan kuollut lintuinfluenssaan ja 85 ihmistä selvinnyt viruksesta. Valtaosa uhreista on aasialaisia.

Keväästä kun oli puhe niin muuttolintujenkin virta meillekin vilkastuu ja on varmasti vain ajankysymys, koska Suomesta löytyy tautiin kuollut lintu. Tämän taudin ihmiseen tarttuminen mietityttää. Toisaalta meidän kulttuurissa ihmisten pitäisi aika hyvin olla taudilta suojassa, kun vapaana elävää siipikarjaa ei ole ja lapset esimerkiksi eivät ole tottuneet leikkimään lintujen kanssa. Nyt tietysti tämä Tanskan tapaus vaatii selvittelyä ja suurin uhkakuva onkin se, että tauti muuttuisi sellaiseksi, että se voisi tarttua ihmisestä ihmiseen.

Toivotaan parasta ja varaudutaan erilaisiin vaihtoehtoihin – se on minusta tässä vaiheessa järkevin vaihtoehto. Paniikkiin tai turhaan pelon lietsontaan ei ole aihetta, mutta vakavasti asia varmasti tulee ottaa.

Tänään lauantaina menen mökille hieman pihatöihin. Kilpisen Raimo tulee viimeistelemään kirvesmiehenä kylpyhuonetta. Sadulla on tänään ja koko viikonlopun töitä Riihimäen Uimahallilla eli hänen viikonloppunsa ja pääsiäisensä menee töissä.

Nautitaan siis nyt Pääsiäisestä – ulkoiluilma ainakin näyttää upealta.

Riihimäeltä jälleen eilen illalla sain vielä hyviä uutisia. Uusia tukijoita on tulossa ja tukiryhmä toimii aktiivisesti. Puhelinlinjat toimivat. Kiitokset kaikille aktiivisille tukijoille ja tekijöille. Pidetään hyvä tekemisen meininki päällä nyt ja eteenkin päin.

Nyt siis Lankalauantain markkinoille ja sitten Pekkalaan pihatöihin.

….

Lankalauantain markkinoilla oli aikamoinen kuhina. Sää suosi, paikalla oli paljon myyjiä ja vielä enemmän toriväkeä. Lopen tori on kymmenen toimintavuotensa aikana löytänyt kyllä hyvin paikkansa. Siitä kiitos tietysti Kontron Onnille joka on joukkoineen järjestänyt markkinoita ahkerasti vuodesta toiseen. Torilla tapasin tänään paljon tuttuja niin Lopelta kuin Riihimäeltäkin ja oli vapaa-ajan loppilaisiakin jo paljon liikkeellä.

Tukijoukkoon ilmoittautui tänään torilla perunakauppiaana häärinyt Heikki Mikkolakin. Heikkihän muistetaan neljästä motocrossin maailmanmestatruudesta vuosilta 1974, 1976, 1977 ja 1978 ja kahdeksasta SM-kullasta. Vuonna 1978 Heikki äänestettiin kakkoseksi Vuoden urheilija -äänestyksessä ja löytyy miehen palkintokaapista myös yksi moottorikelkkailunkin Suomen mestaruus. Jos Simo Lampinen on rallin elävä legenda niin Heikki Mikkola on sitä kaksipyöräisten puolella. Kiitos Heikille nyt tärkeästä tuesta!

Kilpisen Raimo ei tänään päässytkään rakennustöihin. Mökkitalkoot siis siirtyvät, mutta torilta ostin riihimäkeläistä käsityötä – upean taltalla tehdyn hirvitaulun mökille. Lisäksi saapasrenki ja puunkantokoppa lähtivät matkaan. Tuo saapasrenki taitaa olla yksi maailman parhaimmista keksinnöistä 🙂

Torilla aikaa kului kivasti. Tunnelma oli tutun leppoisa ja kauppa kävi. Nyt syömään ja sitten Pekkalaan hetkeksi puuhiin.

Kello on 19.35 ja juuri päättyi HPK ja Ässien välinen ensimmäinen jääkiekon SM-sarjan finaali. Hämeenlinnan Pallokerho otti kotiyleisön edessä makean 1-0 –voiton ja riihimäkeläinen päävalmentaja Jukka Jalonen kiteytti pelin: ”Nyt on aivan saman voittaako 1-0 vai 10-0. Nyt pelataan vain voitosta.” Suomen mestaruus varmistuu kolmella voitolla eli seuraava peli pelataan Porissa ja sitten juhlatunnelmia viritellään ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa Rinkelinmäellä. Nyt tsemiä Hämeenlinnaan ja poika Hämeeseen.

Itse jouduin seuraamaan pelin kotisohvalla, mutta jännää se oli siinäkin. Tunnelma kuitenkin varmasti eri luokkaa katsomossa. Onnittelut heille, jotka siellä pääsivät juhlimaan.

Ennen peliä kävin mökillä nauttimassa kevätpäivästä. Aivan mahtava sää. Aurinko lämmitti ja lumet hukkuivat kovaa vauhtia. Niitä kevään merkkejä kun piti keräillä niin tänään muurahaiset olivat kömpineet kekonsa suojista mökin metsässä esille. Aikamoinen kuhina lumen keskellä kurkistavassa keossa kun muurahaiset korjailivat talven vahinkoja. Muita uusi kevään merkkejä ei näkynyt. Eli nyt koossa siis ne joutsenet muutaman viikon takaa, nämä muurahaiset ja pesänrakennuspuuhissa olevat korpit. Pian varmasti sinivuokotkin voidaan listaan lisätä, vai onko joku blogin lukijoista jo nähnyt? Vai leskenlehtiä?

Tänään Helsingin Sanomissa oli juttua myös työmatkoista. Mielenkiintoinen uutinen ja vahvasti meitä koskettava. Toimittaja Juhani Niirainen kirjoitti pendelöinnistä eli työmatkoista omasta kotikunnasta toiseen työntekokuntaan.

Uutisen mukaan lähes kolmannes Suomen työssäkäyvistä, noin 700 000 ihmistä, matkaa päivittäin töihin kotikuntansa ulkopuolelle. Hesari kertoi, että nyt valmistuneen valtakunnallisen henkilöliikennetutkimuksen mukaan suurin osa työmatkoista, jopa 80 prosenttia, tehdään omilla autoilla ja keskimääräisellä yhdensuuntaisella työmatkalla on pituutta 13,4 kilometriä ja siihen menee aikaa 21 minuuttia.

Mietin tätä uutista Riihimäen seutukunnan kannalta. Meidän alueelta pääkaupunkiin on vielä hieman pidempi matka kuin aivan lähimmistä kehyskunnista. Tieyhteydet kuitenkin onneksi kohtuulliset ja rautatie Riihimäeltä. Reilusta puolesta tunnista tuntiin työmatkat vievät riippuen hieman mistä päin seutukuntaamme lähtee ja mihin pk-seudulla tähtää. Tässä matkantekoyhtälössä kuitenkin polttoaineen hinta näyttelee omaa osaansa kuin myös teiden yleinen kunnossapito ja muut liikennejärjestelyt. Polttoaineenhinnan nousulla voi olla suurtakin merkitystä alueemme vetovoimaisuuteen. Näin uskoisin. Onneksi asuminen ja tontit ja talot vielä hinnaltaan hyvinkin kilpailukykyisiä ja ennen kaikkea elämisen laatu.
Uutisessa kerrottiin, että pääkaupunkiseudun kehyskunnissa asuvat käyttävät työmatkoihinsa aikaa eniten Suomessa, mutta meidän alueelta pääkaupunkiseudun kehyskunnista aikaa kuluu kuitenkin vieläkin enemmän. Tutkimuksen mukaan heidän työmatkallaan on pituutta keskimäärin 21,6 kilometriä ja se kestää 32 minuuttia. Liikenne- ja viestintäministeriön, Tiehallinnon ja Ratahallintokeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudun kehyskunnista kulkevien määrän kasvu on kuitenkin tasoittunut. Yksi syy Helsingin Sanomien uutisen mukaan pendelöinniksi kutsutun ilmiön tasaantumiseen voi henkilöliikennetutkimuksen mukaan olla se, että kehyskuntiin on syntynyt lisää työpaikkoja. Kaikkien ei enää tarvitse matkustaa töihin Helsinkiin.

Työpaikkojen syntyminen Riihimäen seudulle on myös ensiarvoisen tärkeää. Riihimäellä on nyt hyvä draivi päällä myös palveluiden suhteen. Citymarketin alue laajenee ja tarjonneen kymmeniä uusia palvelualan työpaikkoja, keskustaan syntyy entistä elävämpi keskus Graniitin aukion myötä ja uusia työpaikkoja syntyy myös Lopelle. Kuulin tänään torilla, että lopettavan Spar-kaupan tilat on myyty uudelle tavaratalolle. Ei ruokaa, mutta muuta kodin tavaraa. Tila säilyy siis elävänä.

Eli toivotaan myönteistä työpaikkakehitystä muuttovirran rinnalla seutukunnallemme. Alueellamme on hyvät mahdollisuudet menestyä myös jatkossa.

Nyt Lankalauantai alkaa taittua iltaan. Hauskaa iltaa kaikille. Nautitaan ja rentoudutaan nyt viikonlopun aikaan, jos sääkin meitä suosisi.

Kommentit