Lämpimät onnittelut Erälopelle ja Järvisen Tompalle! – Yrittäjyyden juhlaa kotijoukkueen kanssa

Blogi, lauantaina 19.11.2022

Lämpimät onnittelut Eräloppi Oy ja Tomi Järvinen!

Eräloppi valittiin tänään kotikunnan Lopen vuoden yrittäjäksi. Yritys syntyi aikanaan erä-, metsästys- ja kalastusliikkeeksi Tomi Järvisen johdolla vähän hänen omien harrastustensa jatkoksi. Tompan päätyö oli Forsmanin Ollin kanssa pyörittää Ravintola Catiscaa, mutta harrastusten innoittamana syntyi Eräloppi vanhoihin Pusan tiloihin. Myöhemmin yritys osti Rauta-Farmin ja laajensi repertuaariaan eräliikkeestä rauta- ja maatalouskauppaan.

Tänään oli ilo ja kunnia ojentaa Erälopelle ja Tomi Järviselle Vuoden Yrittäjä -pokaali tästä toisestakin yrityksestä. Tomppahan aikanaan jo Ollin kanssa valittiin Lopen vuoden yrittäjiksi Catiscan kautta. Tuo Y-patsas muuten onkin minulla muistona Catisca ajoista. Pelastin sen aikanaan roskalavalta, kun ravintolan uudet omistajat olivat ”vähän siivonneet”. Pelastin monenlaista muutakin Catiscaan liittyvää, sillä olihan se Paaranluolan jälkeen minun kesä- ja opiskelutyöpaikka ja lähes kuin toinen koti.

Hieno yrittäjyyden juhlailta tänään Launosissa Wanhalla Seuralalla. Paljon tuttuja liikkeellä ja juhlimassa ja oli myös mukava saada omalle kotiyhdistykselle tuoda kunnankin virallinen tervehdys juhlaan. Oma yrittäjäurani on jo myös ehtinyt yli 20 vuoden ja näyttää siltä, että sekin elämäntapa vain jatkaa tässä rinnalla ja miksi ei annettaisi jatkaa, kun tekeminen on mukavaa ja mukaansa tempaavaa.

Paljon onnea täällä vielä myös Erälopelle ja Tompalle ja lisäksi kaikille illassa palkituille yrittäjille. Iso kiitos myös Jarmo Laukkaselle, joka tämän vuoden jälkeen on jättämässä Lopen

Yrittäjien puheenjohtajuuden. Jarmosta on kasvanut todellinen Mr. Lopen Yrittäjät ja olen varma, että sellaisena hän tulee tulevaisuudessakin pysymään ja säilymään. Myös jatkamaankin. Tekijämies.

….

Saksalaisilla markkinoilla riitti vilskettä

Aamulla ajelin perinteen mukaan Riihimäen Saksalaisille Markkinoille. Hieno ja vahva joulunalusperinne ja tänäänkin väkeä todella paljon liikkeellä. Itse en vielä mitään eduskuntavaalikampanjaa ole käynnistelemässä, mutta mukava on taas koronan jälkeen kiertääkin. Ja tämähän on tässä työssä ihan parasta. Tavata ja kohdata ihmisiä ja päästä kuulemaan missä mennään ja miten mennään ja menee.

Tänäänkin Riihimäen Kokoomuksen teltalla ja riksulaisten tiimiläisteni kanssa saimme käydä kymmeniä ja kymmeniä keskusteluja ajankohtaisista aiheista. Ykköshuolena Riksussa tämä Suomirata tai oikeastaan Metsäratahanke ja lupasin jälleen kerran tehdä kaikkeni, että se puuhastelu loppuu ja kehittämisen panokset siirretään takaisin nykyisen pääradan kehittämiseen raidekäytävässä Helsinki-Riihimäki-Hämeenlinna-Tampere. Otin myös esille jälleen tuon lentoradankin ja sen lähtöpisteen määrittelemisen Keravalle. Näin lentokentän lenkki palvelisi niin nykyistä päärataa kuin myös Lahden Oikorataakin.

Riihimäellä muutama oli huolissaan myös Metsästysmuseon kohtalosta. Minäkin olen. Mutta onneksi nyt näyttää siltä, että Imatran Erämuseohanke on vielä isommissa ongelmissa ja ei näytä toteutuvan suunnitellusti. Marinin hallituskaan ei enää antanut sille kuin hieman suunnittelurahaa ja uskon, että hanke hautautuu pian omaan mahdottomuuteensa. Se oli alunperin rakennettu utopististen kävijämäärien varaan ja nyt kun Venäjän turistit puuttuvat ja puuttuvat varmasti pitkään niin ei hankkeella ole minkäänlaisia elinmahdollisuuksia. Onneksi meillä Suomen Metsästysmuseolla on yleisen kokouksen päätös, että Metsästysmuseo ei hankkeessa tee lisäpäätäksiä ennen kuin koko Imatran hankkeen rahoitus on kasassa. Se tarkoittaa valtionrahoitusta noin 15 miljoonaa ja toinen mokoma kaupungin omaa rahoitusta ja muuta. Tästä pitää olla siis päätökset mustaa valkoisella ennen kuin Metsästysmuseolla voidaan edes harkita lisäpäätöksiä. Ja lisäksi päätettynä tulee olla myös uuden museon käyttörahoitus ja sen osana kalastuskorttimaksuista lailla metsästyskorttimaksujen tapaan osoitettu siivu museotoimintaan. Tästäkään ei ole mitään päätöksiä vielä eli Imatran Erämuseo hankkeen kanssa ei ole mahdollisuuksia edetä. Hyvä niin.

Muita keskustelunaiheita olivat velkaantuminen, maatalouden ahdinko ja tukipaketti, metsien ennallistamissuunnitelmat, teiden heikkenevä kunto ja myös peruskoulujen vaikeneva tilanne. Muutama myös toi terveisiä ja huolia sote-uudistuksen ongelmista ja vanhustenhoidon kriisiytyvästä tilanteesta. Todella vakavia huolia ja hurjia tilanteita näyttää kunnissa vanhustenhoidon ympärillä olevan. Vanhustenhoidon hoito onkin nykyhallituksen toimesta laiminlyöty lähes täysin tuon mitoitusasian jälkeen ja se on kriisiyttänyt tätä pahenevasti.

Lämmin kiitos kaikille mukavasta markkinapäivästä. Ja iso kiitos joulumuistamisista ja iso kiitos myös Riihimäen Kokoomukselle ja riksulaisille tiimiläisilleni avusta ja yhdessä tekemisestä. Tästä on hyvä jatkaa joulua kohden!

 

Kommentit