Lämpimät onnittelut 110-vuotiaalle Lopen Sosialidemokraattiselle Työväenyhdistykselle

Blogi, lauantaina 16.04.2016

Vuonna 1905 kotikunnassani Lopella perustettiin yli 200 hengen voimalla syntyi Lopen työväenyhdistys, minkä perustava kokous pidettiin kunnantalolla 1.10.1905. Puheenjohtajakseen kokous valitsi seppä Kaarlo Lampisen ja jo vuoden loppuun mennessä mukana oli 278 jäsentä. Yhdistys oli kolmanneksi suurin koko maan maatalousvaltaisten paikkakuntien työväenyhdistyksistä. Pari vuotta myöhemmin kunnassamme toimi jo yksitoista työväenyhdistystä, joissa mukana oli yli 700 loppilaista. Tällöin Lopen Sos.Dem. Työväenyhdistys oli nyt 110-vuotisen historiansa aikana suurimmillaan.

Samana vuonna Launosten työväenyhdistys sai Artturi Launolta nimellistä vuokraa vastaan tontin Launosten työväentalolle. Tänään yli 100 vuotta myöhemmin samalla tasolla järjestetään yhdistyksen 110 vuotisjuhlat. Nykyisin Lopella toimii enää yksi työväenyhdistys jatkamassa pitkiä perinteitä.

Itse olen saanut olla mukana Lopen kuntapolitiikassa vuoden vaihtuessa jo 20 vuotta. Aikanaan kun aloitin nuorena poikana valtuustossa istui siellä myös sellaiset kokeneet demarivaikuttajat kuin mm. Veikko Jylhä, Atte Vienonen ja Aulis Kollin. Veikko Jylhän kunnallispoliittinen ura taitaa olla valtakunnankin tasolla ajassa mitattuna yksi pisimpiä. Aulis sen sijaan oli minulle läheisin demarivaikuttaja yhdessä Aimo Riihimäen kanssa. He molemmat olivat myös ensimmäisiä johtajiani opettajan toimessa. Aimo palkkasi minut ensin viransijaiseksi Lopen erityiskouluun ja sen vuoden jälkeen Aulis luokanopettajaksi Launosten koululle. Tärkeät vuodet nuorelle vasta valmistuneelle luokanopettajalle ja opettavaisetkin. Kiitollisena Aimoa ja Aulista näistä vuosista ja valinnoista muistan tänäänkin.

Auliksen ja Aimon kanssa sain myös tehdä kuntapolitiikkaa. Aulis oli SDP:n keskeisimmillä paikoilla pitkään ja vahva ja osaava vaikuttaja olikin. Auliksella oli vahva aate ja se näkyi toiminnassa, mutta ennen muuta iso sydän Lopelle ja Launosten taajamalle ja rakkaus myös urheiluun ja sivistykseen. Aulis peri ykköspaikan Veikko Jylhältä ja hoiti tehtävää osaavasti ja vaikuttavasti aina sairastumiseensa ja poismenoonsa asti. Lopen kunta saa olla kiitollinen Aulikselle monesta. Myöhemmin SDP:n vahvoina vaikuttajina Lopella toimivat mm. Ritva Polon ja Sakari Vuorinen. Muistaakseni olen Sakarin kanssa toiminut nyt yhtäkauan kunnanvaltuutettuna ja näinä 20 vuotena on nähty ja koettu monenlaista ja rakennettu ja kehitetty Loppeamme monella tavalla. Rakennettu uutta ja kasvettu ja kehitytty.

Politiikka on ennen muuta yhteistyötä ja yhdessä tekemistä. SDP:n toimintaa Lopella on leimannut ainakin minun koko toiminta-aikana vahva yhteistyön tahto. SDP:ltä on löytynyt tukea mm. myös meidän Kokoomukselle noustessamme valtuustonpuheenjohtajapuolueeksi ja monissa muissakin hankkeissa ja ratkaisuissa Lopella. Ratkaisuja on etsitty ja neuvoteltu ja tässä Sakari Vuorisen merkitys on ollut kiistaton. Sakarin johdolla SDP on ollut monia kertoja ratkaisijan roolissa.

Tänään Lopen Sosialidemokraattisen Työväenyhdistyksen johdossa toimii Aulis Kollinin veli Ossi Kollin. Ossi tuli kuntapolitiikkaan veljensä työtä jatkamaan ja erinomaisella tavalla onkin saappaita täyttänyt. SDP:n puheenjohtajana ja valtuutettuna ja ennen muuta Lopen kunnan teknisenlautakunnan puheenjohtajana Ossi Kollin on tehnyt hyvää työtä Lopellemme.

Tänään haluan onnitella juhlivaa Lopen Sosialidemokraattista Työväenyhdistystä 110-vuotisesta taipaleesta. Vuosien varrelle on mahtunut paljon erilaisia tapahtumia ja historiaakin. Vaikka aatteeltamme olemmekin puoluekentän eri reunoilla niin toimintaamme on aina värittänyt hyvä luottamus ja ratkaisuhakaisuus. Tästä haluan SDP:n Lopen toimijoita kiittää vuosikymmenten ajalta. Haluan myös kiittää Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtajana kaikkia Lopen Sos.Dem. Työväenyhdistyksen toimijoita työstä kotikuntamme Lopen hyväksi ja eteen eilen ja tänään. Toivotan myös voimia arvokkaaseen työhön jatkossakin.

Valitettavasti itse en tänään yhdistyksen 110-vuotisjuhliin pääse aiemmin sovitun ja peruuttamattoman menon takia. Muistan hyvin edelliset juhlat ja myös yhteiset hetkemme vuosien varrelta ja niitä muistelen tänään.

Onnea Lopen Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys 110 vuotta ja kiitos työstä yhteisen Loppemme hyväksi.

Niin ja illalla Lopen Sos.Dem. Työväenyhdistyksen 110v-juhlatanssit vielä Launosten Työväentalolla. Tansseja tahdittaa wiihdeorkesteri Wiva solistinaan kaikkien aikojen ensimmäinen Tangokuningas Kauko Simonen.

Mukava päivä takana ja paljon ehti jälleen tehdä ja tapahtuakin. Ja hieman aikaa perheenkin kanssa pitkästä aikaa ensin Aulangolla ja sitten toisen lapsen kanssa vielä illansuussa Loppijärven rannassakin. Järvi vapautui jääpeitteestä Afrikan matkani aikana ja kyllä nyt tänään oli kevättä oikein kunnolla ilmassa. Ja se ihana tuoksukin.

Työasiat myös tuli hoidettua ja nyt koti-ilta pitkästä aikaa. Kello 21.39 ja taidan napsasta saunan päälle ja nostaa jalat ylös. Huomenna vapaapäivä.

 

Kommentit