Kunniapuheenjohtajamme Raimo Rajaojan elämäntyötä ja muistoa kunnioittaen – Lopen Kokoomuksen grand old man saatettiin viimeiselle matkalle

Blogi, lauantaina 24.09.2022

Rinnassa sydämen puolella tänään Kokoomuksen Kultainen Leijona, minkä aikanaan sain vastaanottaa Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolta. En tuota olisi saanut ja päässyt ansaitsemaan ilman Raimon isoa tukea urani alussa ja matkankin varrella. Kultaisella Leijonalla osoitin tänään kiitollisuuttani ja kunnioitustani Raimolle.

Raimo Rajaoja toimi Lopen kunnan keskeisillä luottamushenkilöpaikoilla pitkään. Hän oli kuntamme pitkäaikainen kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnanvaltuutettu ja myös keskeisen toimija monessa muussakin. Myös loppilaiselle sopi hyvin sekin, että Raimo teki leipätyönsä perunan ja erityisesti Lopen perunan parissa myös sen tutkimuksessa ja jalostuksessa. Ystävänpäivänä 14.2.2009, kun Lopen Kokoomus täytti 90 vuotta, Raimo Rajaoja kutsuttiin myös Lopen Kokoomuksen kunniapuheenjohtajaksi.

Tänään olimme saattamassa Raimoa hänen viimeiselle matkalleen 85 vuoden iässä.

Tänään hiljennyimme siis kunniapuheenjohtajamme arkun äärelle ja laskimme Kansallisen Kokoomuksen sinivalkoisen kukkalaitteen sille. Rinnallani seisoi Raimon päättäjäaikakauden toinen vahva vaikuttaja – nyt jo 90 vuoden ikään ehtinyt Elina Kuosmanen. Hän saattoi ystävänsä ja kollegansa viimeiselle matkalle. Yksi iso kirja sulkeutui Lopen ja Lopen Kokoomuksen historiassa.

Raimon merkitys oli siis Lopella suuri. Se oli merkittävä niin kuntamme päätöksenteossa, mutta monessa muussakin. Pitkä elämäntyö näkyi laajasti ja samalla Raimon silmänterä oli lapset ja lapsenlapset. Saattajien joukko olikin tänään suuri ja monilla mielessä mitä erilaisempia muistoja ja kiitoksen aiheita Raimon elämästä. Kiitollisuus ja kunnioitus näkyivät kaikessa.

Muistan, kun muutama vuosi sitten Aamuposti teki Raimosta 80-vuotishaastattelun. Sekin oli täynnä vielä vahvaa uskoa ja vastuunkantoa kotikuntaansa kohtaan. Syntymäpäivähaastattelussaan Raimo vetosi lääkäreiden saamiseksi takaisin Lopelle ja uskoi, että se toteutuu kunhan sote-uudistus saadaan aikaan ja niin kävikin, että lääkärit 1.9.2022 Lopelle saatiin. Tuli tunne, että sekin tuli hoidetuksi tai valvotuksi, niin lähteä voi.

Raimon tuki olikin aina vankkumaton ja halu auttaa muita eteenpäin suuri. Raimo itseasiassa oli se, joka yllättäen aikanaan esitti, että Lopen Kokoomus laittaakin Hämeen Kokoomuksen piirihallitukseen ”tuon nuoren pojan”. Piirin silloinen toiminnanjohtaja Jussi Kökkö hieman nikotteli, että ei kai noin kokematonta ja nuorta, mutta Raimo piti päänsä ja valituksi tuli parikymppinen Heinonen Lopelta. Tämä nuorten eteenpäin auttaminen ja tukeminen oli ominta Raimoa. Ja tuosta Lounastuvassa pidetystä kokouksesta saan olla monessa mielessä kiitollinen. Raimon johdolla Lopen Kokoomus luotti minuun ja luotti nuoriin ja halusi rakentaa pitkällä linjalla tulevaa. Kiitos Raimo.

Laskimme tänään myös Lopen kunnan punavalkoisen kukkalaitteen Raimo Rajaojan arkulle. Kotikunnassa tunsimme suurta kiitollisuutta ja arvostusta. Raimolla oli raudanluja loppilainen sydän.

Tänään kaihoisalla mielellä saatoimme kunniapuheenjohtajamme viimeiselle matkalle. Osanotto vielä täälläkin Maija-Leenalle ja koko Raimon perheelle ja kaikille läheisille. Muistot elävät ikuisesti.

 

 

Kommentit