Koulut alkavat – Turvallisen koulutien turvaamiseksi ja koulukiusaamisen estämiseksi tehtävä kaikki mahdollinen ja mahdotonkin

Blogi, torstaina 11.08.2016
Ensimmäinen-koulupäivä

Tässä minä aikanaan lähdössä ensimmäistä kertaa koulutielle Lopen Viertolasta. Edessä kuvassa näkyy lapsuuteni paras kaverini Petri Tuominen.

Näinä päivinä alkavat jälleen koulut ympäri Suomen. Omassa kotikunnassani Lopella koululaiset suuntaavat tänään koulutielle ja matkaan myös paljon ensikertalaisia eli ekaluokkalaisia. Turvallinen koulutie on jokaisen oppilaan oikeus ja sellainen meidän tulee jokaiselle myös taata. Tässä tärkeässä roolissa olemme myös me vanhemmat eli matka kouluun on syytä katsoa läpi ekaluokkalaisten mutta myös isompienkin koululaisten kanssa. Tarkistaa onko joku muuttunut keväästä, sekoittaa reittiä rakennus tai tietyöt, onko suojatiet samoissa paikoissa jne. Jokainen tien ylitys on syytä katsoa lapsen kanssa erikseen. Kunnissa voisimme ottaa käyttöön myös turvallinen koulutie -merkkejä eli merkitä teidän tärkeimmät ylityspaikat merkein niin lapsia kuin autoilijoitakin varten. Turvallinen koulutie on myös mitä parhain hyötyliikunnan paikka lapsille ja nuorille ja siksi onkin tärkeää antaa lasten kävellä ja isompina myös pyöräillä kouluun. Koulunportille autolla tuonti voi olla lapselle haitaksikin ja jos matka on pidempi niin ainakin lopussa sen turvallisen pyörätiematkan tai pienemmän tien voi lapsen antaa kävellä itsekin.

120808080749_1Toinen minkä haluan tänään nostaa esille on koulukiusaaminen. Lakialoitteeni koulukiusaamisen kriminalisoimiseksi on tulossa eduskunnan sivistysvaliokunnan käsittelyyn nyt heti syysistuntokauden alussa. Kiusaamisvapaa koulupäivä tulee olla jokaisen pienemmän ja isomman koululaisen oikeus. Siksi koulukiusaamisen kitkemiseksi tulee tehdä kaikki mahdollinen ensin puuttua jo pienimpiin juttuihin ja tarvittaessa sitten käyttää kovempiakin keinoja koulurauhan turvaamiseksi. Haastankin teidät kaikki mukaan nyt osaltanne turvaamaan koulurauhaa sillä tässäkin meillä vanhemmilla on iso rooli ja tärkeä tehtävä.

Monet kerrat itse oppilaana mutta myös sitten opettajana aloitin uuden kouluvuoden näinä päivinä. Omissa luokissamme käytimme aina aikaa oppilaiden kanssa koulukiusaamisasian parissa useammankin tunnin kouluvuoden alussa. Se on tärkeää ja järkevää ja kannustan siihen taasen teitä kaikkia opettajia. Käykää yhdessä läpi mitä koulukiusaamisen on, miten siihen pitää suhtautua ja puuttua jne. Yhteinen perusteellinen keskustelu asiasta on usein erittäinkin toimiva ennaltaehkäisevä toimi tämänkin asian suhteen. Annetaan jokaiselle tänä vuonna kiusaamisvapaa koulu. #viimeinenkiusaus

Tänään minulla ohjelmassa täällä Brasiliassa nyrkkeilyä, tennistä ja purjehdusta. Olympialaisten kuudes päivä.

Kommentit