Tänään oli kotikuntapäivä. Tai itseasiassa menihän päivästä osa Hämeenlinnassa ja paljon Hämeenkin asioiden parissa, mutta pääpaino siis täällä Ilvesmaakunnassa.
Illalla vedin yhden tämän vaalikauden viimeisistä kunnanhallituksista. Nelivuotiskauteni kotikuntani Lopen kunnanhallituksen puheenjohtajana on kohta tulossa vaalien myötä katkolle, mutta täytyy sanoa, että mukava rupeaman on tämäkin ollut. Itsehän tulin Lopen kunnanvaltuustoon jo vuoden 1996 kuntavaaleissa eli pian jo 30 vuotta on tullut hoidettua Lopen asioita sielläkin ja nyt katsotaan kevään vaaleissa, että saanko vielä loppilaisilta valtakirjaa jatkaa.

Kunnanhallitus siis kokoontui tänään käsittelemään vuoden 2024 tilinpäätöksen, mutta myös elinvoiman seutuyhteistyön sopimuksen sekä Loppilaisten rahaston sijoitustuottojen jakamisen. ✔️ Vuoden 2024 tilikauden tulos oli 112 080 euroa ylijäämäinen, mikä oli selvästi odotettua parempi. Tulokseen vaikutti tulojen ylittyminen 317 898 euroa ja menojen alittuminen 1 666 199 euroa verrattuna muutettuun talousarvioon. ✔️ Kunnanhallitus esittää valtuustolle hyväksyttäväksi seutuyhteistyötä koskevan sopimuksen Riihimäen kaupungin sekä Hausjärven, Janakkalan ja Lopen kuntien välillä. ✔️ Kunnanhallitus käsitteli myös Loppilaisten rahaston sijoitustuottojen jakamisen. Sijoitustoiminnan tuotto oli vuoden 2024 osalta yhteensä 14 230,59 euroa. ✔️ Lisäksi kunnanhallitus käsitteli muun muassa vastauksen valtuustoaloitteeseen koskien Loppilaisten luonnonsuojelualueen perustaminen kiinteistölle Metsola 433-412-1-33 sekä vaalilautakuntien täydentämisen.
Keskeisin lupaukseni tälle nyt päättyvällekin valtuustokaudelle oli se, että ”lupasin tehdä joka päivä parhaani”. Saman lupauksen olen antanut nyt myös näihin vaaleihin ja katsotaan onko tekeminen ollut jatkon arvoista. Päättynyt vaalikausi jää muistoihin ennen muuta ison sote-muutoksen ja -myllerryksen kautena. Kotikunnalta siirtyi sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu uudelle aluehallinnolle. Teimme ennen tätä Lopella määrätietoisesti yhdessä töitä sen eteen, että olimme suureen kuntakentän muutokseen mahdollisimman valmiita. Panostimme paljon Lopella vanhustenhoitoon. Varasimme mm. tällä kaudellani rahoituksen siihen, että meillä oli mahdollisuudet päästä kovaan ja tavoiteltavaan 0,7 -hoitajamitoitukseen ennen OmaHämeen aikaan siirtymistä. Halusimme siis varmistaa, että vanhustenhoito on Lopella hyvässä kunnossa muutoksen tullessa. Päätimme myös panostaa merkittävästi terveyskeskuspalveluiden saatavuuteen ja Lopelle palkattiin lääkärit Lopen Pajaan. Halusimme siis varmistaa, että kotikunnassa pääsee lääkäriin, kun sote-uudistus tulee. Tiesimme nimittäin sen, että aluehallinnon aikaan näitä päätöksiä emme enää voi Lopella tehdä.
Ja yksi aivan keskeisen iso juttu oli tällä nyt päättyvällä valtuustokaudella se, että lähdimme turvaamaan vanhustenhoitoa Lopella myös aluehallinnon aikaan. Tiesimme sen faktan, että kuntamme vanhat 1970-luvulla tehdyt Eedilän tilat eivät enää vastaa tämän päivän vaateita ja lainsäädännönkään vaatimuksia ja piti etsiä ratkaisu, että kunnassamme on ikäihmisten ympärivuorokautisen asumisen tiloja valmiina, kun aluehallinto aloittaa. Meidän valtuutettumme Eeva Pyhälammi (kok) on tämän asian parissa tehnyt pitkään työtä ja lopulta löysimme Eevan aloitteen myötä mallin millä pystyimme etenemään. Olin yhteydessä suoraan Suomen Asunto ja Hoivan Pertti Karjalaiseen ja kävimme hyvät keskustelut kotikunnan tilanteesta ja, kun vielä oli mukana myös ARA:nkin hallinnossa tuossa vaiheessa, niin saimme palaset aika kivasti loksahtelemaan paikalleen. Lopen uusi hoivakoti nyt rakentuu ja valmistuu loppukesästä 2025 ja ilman, että kotikunnan tarvitsi siis veroeuroja sijoittaa. Hoivakodin siis rakentaa yksityinen toimija ja toimintaa tulee siellä pyörittämään OmaHäme. Voisi sanoa, että Eevan aloite toteutui 110 prosenttisesti ja vieläpä ilman, että se rasittaisi kuntamme taloutta tulevaisuudessakaan.
Vanhoja hoivakoti- ja muita sote-tiloja on meilläkin jäämässä tyhjilleen. Näistä siis suurin osa ei enää täytä tämän päivän vanhustenhoidon vaatimuksia ja vaativat siis mittavia saneerauksia. Palvelukeskus Eedilän tiloille on etsitty jo toista vuotta uutta käyttöä ja toivottavasti sellaista niihin myös löydämme. Itse jo pari vuotta sitten pohdin sitä, että voisiko vanhasta Eedilästä esimerkiksi saneerata pieniä asuntoja ikäihmisille ja muille, jotka esimerkiksi haluavat asua vähän enemmän yhdessä ja saada myös esimerkiksi kotipalveluita kotiinsa? Ja voisihan taloon saada myös tiloja vuokrattaviksi yhdistyksille ja seuroillekin ja myös muutamia muunkinlaisia ideoita on talon kehittämiseksi ollut esillä. Ja tämä kaikki minusta siksikin tärkeää, että samassa kiinteistössä toimii myös kuntamme keskuskeittiö. Senkin jatko on välttämätöntä ratkaista nyt alkavalla uudella valtuustokaudella.
Itse toivon, että palvelutalo Salmelalle löytyisi vielä käyttöä Oma Hämeen kautta. Talo on hyvä ja toimiva ja voisi hyvin palvella ikäihmisten asumispalveluissa vielä vuosikymmeniä. Ei olisi mitään järkeä hyvää ja modernia tilaa tyhjäksi jättää. Ja onhan meillä sitten samassa nipussa myös muitakin tiloja, jotka toimisivat hyvin erilaisessa asumiskäytössä ja osa esimerkiksi toivotussa yhteisöllisessä asumiskäytössäkin remontein.
Isoja asioita ja näitä pitää nyt ratkoa järkevästi ja niin, että palveluita saadaan edelleen kehitettyä. Mutta erityisen iloinen olen siitä, että Pertti Karjalaisen toimesta saamme tämän uuden Willa Eedilän Lopelle ja pystyimme näin varmistaa ikäihmisten ympärivuorokautisen asumisen omassa kotikunnassa jatkossakin. Tämä minusta aivan keskeinen tavoite kaikissa kunnissa. Ikäihmisten asumispalvelut pitää olla omassa kunnassa tarjolla jatkossakin.
Tällä kaudella panostimme myös merkittävästi kuntamme yleisilmeiseen ja viihtyvyyteen. Olemme uudistaneet pääväylien ilmettä ja parkkipaikkoja. Isona uudistuksena viime kesänä myös kuntakeskuksemme pääristeysalueen uudistaminen Lopen Nesteen ja kantatie 54:n -alueella. Nämä toimet ovat saaneet runsaasti kiitosta ja palautetta ja tämä työ jatkuu nyt kaikissa taajamissa ja myös uusien kehittämissuunnitelmiemme kautta. Myös valaistuksia on uudistettu ja parannettu jne. Juttuja mitkä näkyvät arjessa.
Myös liikuntaan ja urheiluun olemme panostaneet paljon. Joitain vuosia sitten teimme ensin yleisurheilukentän peruskorjauksen ja sitten rakensimme uuden tekonurmen Launosiin. Tällä kaudella Läyliäisiin on tehty upea kunnan ensimmäinen skeittiparkki ja isona tietenkin koulukeskuksen yhteyteen Lastikan urheilu- ja liikuntahalli. Pitkäaikainen päiväkotien ja koulujen tilantarve ratkaistiin näin liikutatilojen osalta ja toisaalta saatiin myös seurojen kaipaamat tilat niin kaikille eri pallopeleille kuin myös muulle sisäliikunnalle. Lastikka on lunastanut paikkansa upealla tavalla kuntamme yhtenä lippulaivana ja se tunnetaan jo nyt maanlaajuisesti modernina ja toimivana hallina mm. salibandyn turnauksiin ja tapahtumiin.
Iso panostus oli myös Tiina Seppälän (kok) valtuustoaloitteesta liikkeelle lähtenyt Isokorkeen ja Kyyniönlahden kehittämishanke. Päiväkodin ja koulukeskuksen lähimetsä sai paljon uutta. Suurimpana alueelle rakennettiin 30-40 hengen upea kota päiväkotilaisten ja koululaisten sekä seurojen ja yhdistysten, mutta myös yksittäisten kuntalaisten ja perheiden käyttöön. Paikka Loppijärven kainalossa Kyyniönlahdella on lunastanut paikkansa upealla tavalla ja kodalla on tulia harvasepäivä. Samalla teimme Kaisa Ketosen (sit) esityksestä sitten kodat myös Launosiin ja Läyliäisiin ja myös Launosten kuntorataa perusparannettiin. Mutta Tiina Seppälän aloitteen mukaisesti Iso- ja Pikkukorkeen alueen latujen valaistukset myös uudistettiin led-tekniikalle ja erittäin suosittu 4km latu ja kuntorata sai myös ensikertaa valaistuksen. Myös alueen parkkipaikkoja parannettiin ja reittipohjaa ja myös latupohjia ja siltaakin korjattiin. Nyt alue on taas paremmassa kunnossa ja palvelee yhä laajemmin loppilaisia erilaisissa lähiliikunnan tarpeissa. Aikanaan sinne rakentui Joni Lähteen (sit) aloitteen myötä myös kunnan ensimmäiset kuntoportaat ja oma haaveeni olisi, että ensi vaalikaudella voisi tätä kehitystyötä myös jatkaa mm. ulkokuntosalin muodossa ja toivottavasti se Susa Lehtisen (kok) esitys koirapuistonkin saamisesta saataisiin tulevina vuosina etenemään. Tärkeää on myös viedä loppuun Isokorkeen pallokentän ja frisbeegolf-kentän parkkipaikan remontti, nyt kun sakokaivojätteen vastaanotto alueelta vihdoin poistuu.
Paljon on siis tehty ja paljon on vielä erilaisia pieniä palasia tehtävänä. Samaan aikaan olemme peruskorjanneet myös meidän upeaa kirjastoa. Siellä juuri valmistui Fallesmanni -salin peruskorjaus ja myös arvokas ja hieno Loppi-huone sai näin päivitetyt ja uudet tilat. Lopen oma kotiseutukokoelma ja entisen kirjastojohtajamme Tarja Toivosen upea elämäntyö sai näin jälleen arvoisia tiloja ja myös sen ansaitsemaan kohtelua. Kotiseututyön upea helmi ja toivottavasti jatkossakin hyvin hoidettuna sykkivä sydän.
Ja onhan meillä paljon panostettu myös kouluihin ja varhaiskasvatukseen ja moneen muuhunkin. Niin kuin itse olen usein sanonut, niin kunnan tärkein tehtävä on hoitaa kunnan peruspalvelut kunnolla ja laadukkaasti. Se on kunnan paras vetovoima- ja pitovoimatekijä.
Mutta niin kuin varmasti olette kaikki mediasta huomanneet, niin kuntataloutta on nyt haastanut laajasti erilaiset jutut. Viime vaalikaudella tehty sote-uudistus on kurittanut kuntia kohtuuttomasti ja varsinkin meitä ja niitä, jotka ennen sote-uudistusta olivat halunneet pitää huolta omista sote- ja mm. vanhuspalveluista. Rahoitusleikkuri on iskenyt meihin ihan järjettömällä ja kohtuuttomalla tavalla ja en kyllä ymmärrä miksi Marinin hallitus viime kaudella tähän kokonaisuuteen tällaisen rahoituslain halusi säätää? Tuntuu, että se kurittaa ja kuristaa kuntien kohtuuttomasti, mutta ei näytä kyllä oikein toimivan kyllä hyvin uusilla sote-alueillakaan. Olen varma, että seuraava maamme hallitus joutuu näitä molempia vielä korjaamaan ja sotea varmasti isomminkin.
Mutta sen arjen kanssa meidän on täytynyt kunnissakin elää mikä meille on annettu ja siksi viime vuonna jouduimme myös talouttamme Lopellakin sopeuttamaan. Käänsimme määrätietoisesti taloutemme suuntaan ja se näkyi nyt tänään, kun allekirjoitimme johdollani vuoden 2024 Lopen kunnan tilinpäätöksen. 1,4 miljoonan euron alijäämä käännettiin lopulta 112 080 euron ylijäämäksi. Emme siis tappiolle menneet ja ylijäämämme hieman edelleen kasvoi. Tämä helpottaa myös tulevien vuosien taloudenhoidon työtä ja uudelle valtuustolle ja kunnanhallitukselle jättämämme perintö on siis ennakoitua paljon parempi. Säästöjä jouduimme hakemaan monesta, mutta esimerkiksi se oli myönteistä, että henkilöstökulujen säästöt syntyivät mittavalta osin siitä, että kuntamme työntekijöiden sairauspoissaolot vähenivät. Onko trendi pysyvämpi niin sen aika näyttää. Myönteistä oli myös se, että verotulot ylittivät odotukset. Voisi siis todeta, että vaikeasta tilanteesta huolimatta kotikunnan talous toteutui odotettua parempana. Mutta pakko se todeta, että nyt muuten aika monta pientä ja isoa asiaa toteutui ns. yliodotusten ja niiden summana tämä syntyi. Tehtävää kuitenkin tulevina vuosina riittää, kun ennakoituja alijäämiä lähdetään taklaamaan. Se haaste ei siis ole mihinkään kadonnut eikä Lopen talous ole siinä mielessä vielä mitenkään korjattu. Mutta tähän toki helpotusta toivottavasti saadaan myös nyt kasvuun hiljalleen kääntyvästä taloudesta ja myös toivottavasti sen myötä paranevasta työllisyydestäkin.
***
Ylijäämäiseksi kääntyneeseen tilinpäätökseemme ja selvästi odotettua parempaan tulokseen vaikutti nyt monet eri asiat. Tulokseen vaikutti myös tulojen ylittyminen 317 898 euroa ja toisaalta menojen alittuminen 1 666 199 euroa verrattuna muutettuun talousarvioon. Vuonna 2024 Lopen kunnan ulkoiset toimintatuotot pienenivät 473 719 euroa (9,33 %) ja toimintakulut pienenivät 1 652 265 euroa (6,29 %) edellisvuoteen verrattuna. Näiden erotusta mittaava toimintakate pieneni 1 186 519 euroa (5,60 %). Verotulot pienenivät 400 111 euroa edellisvuoteen verrattuna, mutta olivat 168 089 euroa ennakoitua suuremmat verrattuna muutettuun talousarvioon. Valtionosuudet pienenivät 1 492 331 euroa edellisvuoteen verrattuna ja toteutuivat 155 460 euroa ennakoitua pienempinä.
Hyväksyimme myös kh:n osaltaan ja esitimme valtuustolle hyväksyttäväksi seutuyhteistyötä koskevan sopimuksen Riihimäen kaupungin sekä Hausjärven, Janakkalan ja Lopen kuntien välillä. Riihimäen kaupunki sekä Hausjärven, Lopen ja Janakkalan kunnat ovat etsineet keinoja, joilla voisimme vahvistaa yhteistyötämme seudun elinvoimaan ja elinkeinopolitiikkaan liittyvissä asioissa. Seutuyhteistyötä varten on laadittu sopimus, joka sisältää määräykset yhteistyön organisoinnista, tavoitteista ja mittareista.
Käsittelimme myös Loppilaisen rahaston sijoitustuottojen jakamisen. Sijoitustoiminnan tuotto oli vuoden 2024 osalta yhteensä 14 230,59 euroa. Päätimme jakaa tuotot avustuksina vanhusten ja vammaisten tukirahastoon 11 257,81 euroa, lasten ja nuorten tukirahastoon 774,86 euroa ja kulttuurin ja liikunnan tukirahastoon 774,86 euroa. Jäljelle jäävä osuus 1 423,06 euroa lisätään rahaston pääomaan.
****
Lopella myytiin viime vuonna myös kaksi yritystonttia ja olihan meillä hienoja yksityisiäkin investointeja kunnassa. Ja uusia neuvotteluita on moneen suuntaan käynnissä niin kunnan kanssa kuin yksityistenkin tahojen kesken. Ja hienoja panostuksia olemme saamassa myös Räyskälän Ilmailukeskukseen ja Lopen ampumaurheilukeskuksenkin isot asiat etenevät hyvin.
Ja kyllä se elämä tarvitsee myös valoa ja iloakin näinä synkkinä aikoina ja olen iloinen, että Lopen kunnan kymmenen kesätoria tulee jälleen. Torimme kesätoreja viime kesänä tehnyt Silja Saranen on jatkanut siitä mihin viime vuonna jäimme ja luvassa on jälleen hieno torikesä. Ja iloinen olen myös kuntamme upeasta kulttuuritarjonnasta. Iso kiitos tätä kuntamme puolesta koordinoivalle ja tekevälle Tuula Piriselle, mutta myös upeille seuroillemme ja yhdistyksillemme. Lopen Teatteri, Loppisali, Fallesmanni, upeasti entisöitävä Syrjän talo ja lukuisat kylä- ja seuraintalot saavat jälleen isännöidä toinen toistaan hienompia kulttuuritapahtumia konserteista tansseihin ja teatteriesityksistä taidenäyttelyihin.
No, vähän tuli pitkästi taas kirjoiteltua, mutta usein myös kotikunnan asioista kysellään ja ajattelin hieman nyt tilinpäätöksen yhteydessä tätä tännekin availla. Ja olen varma, että Loppi tulee pärjäämään hyvin tulevaisuudessakin, kunhan teemme vain määrätietoisesti ja päättäväisesti yhdessä töitä. Ja ole varma, että ensi vaalikaudellakin parhaat tulokset ja oikeat ratkaisut tehdään aina parhaiten yhdessä ja yhteistyöllä.
Loppi on rautaa.
Pitkä päivä nyt jo kohta illassa. Illalla vielä pidimme vaalitalkoo Lopen vaalipäällikkö Jani Aholan (kok) johdolla ja laitoimme teidenvarsien julisteet valmiiksi. Päivällä siis Hämeenlinnassa ja Riihimäellä. Ja huomenna sitten taas Helsinkiin.
Niin ja kiva juttu vielä kunnan listalta. Esitykseni yhden upean lehtorannan suojelemiseksi myös etenee. Valtuustoaloitteeni myötä Loppi on kuntana saamassa myös historiansa ensimmäisen oman luonnonsuojelualueensa, kun Metsolan -tilalle syntyy suojelualue. Paikka siis on hieno 2,5ha ranta-alue missä mm. todella arvokas purouoma ja runsaasti lahopuuta. Alueella ei siis ole metsänhoidollista arvoa, mutta luonnonsuojelullisesti se on arvokas helmi. Pohdin tässä, että alueelle olisi kiva keksiä myös joku nimi? Täytyypä heittää kunnan ympäristötoimeen tekevälle ja osaavalle ympäristöpäälliköllemme Sonja Lahtiselle tästä ideaa.
Luonto kuuluu kaikille.