Kokoomuksen valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen: Marin ja Saarikko jättämässä maan seuraajilleen huonommassa kunnossa

Uutiset, perjantaina 10.09.2021

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen on pettynyt pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen esittelemään vuoden 2021 talousarvioesitykseen. Kaikki merkittävät ja pitkäkantoiset toimet mm. työllisyyden parantamiseksi sysättiin jälleen eteenpäin ja pienetkin parannukset tehtiin vain määräaikaisina temppuina.

-Ei tästä budjetista juuri kiiteltävää löydä. Opiskelijoiden tulorajojen nostoa ja kotitalousvähennyksen parannusta voisi sellaisena pitää, mutta nekin tehdään vain vuodeksi ja toinen pariksi. Niiden vaikuttavuus jää olemattomaksi ja näyttäytyvät lähinnä media- ja sometempuilta tässä tilanteessa, toteaa Timo Heinonen.

Heinonen muistutti, että myös edellinen Keskustan ja Kokoomuksen johtama hallitus sai maan kutakuinkin samanlaisessa tilanteessa johdettavakseen. Velkaa otettiin 2015 myös noin miljoona euroa joka tunti, mutta tuolla vaalikaudella tehtiin työllisyystoimia ja laitettiin maan asioita kuntoon niin, että uusia työpaikkoja syntyi yli 140 000 ja vuonna 2018 valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) johdolla voitiin jopa valtionvelkaa lyhentää ensimmäisen kerran vuosikymmeneen. Eduskuntavaalien jälkeen velanotto jälleen kiihtyi ja nyt hallituksella ei näytä olevan edes suunnitelmaa ulospääsyksi velkaantumisen kierteestä.

-Muistan kuinka Juha Sipilä (kesk) muistutti viime kaudella, että keskustalainen periaate on aina jättää paikat paremmassa kunnossa seuraajalleen kuin millaisessa ne oli itselle saadessaan. Nyt näyttää siltä, että keskustan nykyiselle puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikolle (kesk.) tämä periaate ei enää olekaan arvokas ja tavoiteltava. Ensi vuonna maamme ottaa jälleen velkaa jopa lähes miljoona euroa joka ainoa tunti, muistutti Heinonen.

Heinonen muistuttaa, että koronakustannukset on jo aiemmin sovittu kustannettavaksi kehyksen ulkopuolelta ja nyt tehtävät massiiviset ylitykset tulevat siis muista normaaleista arjenmenoista.

-Saarikon johdolla ensi vuonna otetaan jo nyt päätetyn mukaan uutta velkaa vanhan velan päälle noin 6,9 miljardia euroa eli vajaa miljoona joka ainoa tunti. Ja pahaa pelkään, että velanotto nousee lähelle 10 miljardia, kunhan vasemmistohallitus esittelee syksyn mittaan lisäbudjettejaan kohti aluevaaleja, totesi Heinonen.

Heinonen laskeskelikin, että nykyhallitus on siirtänyt työllisyystoimia nyt eteenpäin jo viisi kertaa vuodesta 2019 lähtien ja jälleen välttämättömät toimet päätettiin siirtää helmikuuhun 2022.

-Tämä velkaantuminen ei enää taitu tyhjillä ja kauniilla puheilla. Nyt tarvitaan aitoja vaikuttavia ja pysyviä toimia. Tällaisia olisivat tässä vahvassa talouskasvun tilanteessa esimerkiksi työttömyysturvan uudistaminen, paikallisen sopimisen toteuttaminen ja myös sosiaaliturvan kehittäminen kannustavammaksi, luetteli Heinonen toimia joilla työllisyysastetta ja talouskasvua voitaisiin vauhdittaa pitkäkestoisemmin.

-Myös työnteon verotusta olisi järkevää keventää ja myös eläkkeiden. Olisi hyvä saada myös jo eläkkeelle jääneiden työnteko kannattavammaksi. Heistä monet voisivat tehdä esimerkiksi vanhustenhoitoon ja muuallekin keikkatyötä vielä eläkkeelle jäätyäänkin, kunhan siitä työstä jäisi hieman eläkkeen päälle myös käteen, totesi Heinonen.

Kommentit