Kokoomuksen Timo Heinonen: Suomi ei elä sotataloudessa

Uutiset, tiistaina 20.09.2022

Kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) mielestä pääministerin puhe sotataloudesta on loukkaus Suomen menneitä ja Ukrainan nykyisiä uhrauksia kohtaan. Heinonen käytti kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron eduskunnassa valtion talousarvion lähetekeskustelussa.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsenen, kansanedustaja Timo Heinosen mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) retoriikka sotataloudesta on historiatonta.

-Pääministeri Marin, Ukraina elää sotataloudessa. Sotataloudessa kaikesta ylimääräisestä karsitaan ja koko kansantalous valjastetaan sotaponnisteluihin. Olen miettinyt, mitä retoriikastanne ajattelisivat esimerkiksi Kyösti Kallio, Risto Ryti tai Väinö Tanner?, Heinonen sanoi.

Heinonen syytti hallitusta vastuuttomasta taloudenhoidosta. Heinonen nimitti hallituksen ensi vuoden talousarviota vaalibudjetiksi.

-Rahan jakaminen on valtaosan poliitikkojenkin ydinosaamista. Itse asiassa se on aika helppoakin. Mutta ei teitä ministerin Marin ja Saarikko jälkipolvet tule tästä osaamisesta kiittelemään. Lapset ja lapsenlapset tämän teidän politiikkanne maksavat, Heinonen sanoi.

Heinonen vaati hallitukselta menojen asettamista tärkeysjärjestykseen. Heinosen mukaan jokaisen hyvinvointipalveluita puolustavan poliitikon täytyy esittää keinonsa julkisen talouden sopeuttamiseksi.

-Kokoomus on toistanut oman ehdotuksensa jo kolme vuotta. Se perustuu kasvun kaavaan: työmarkkinat on päivittävä, kannustinloukut purettava, byrokratia raivattava investointien edestä ja verojärjestelmä rakennettava kannustavaksi. Sillä loppujen lopuksi vain kestävä kasvu ja työ turvaavat hyvinvoinnin, verotulot ja tärkeät palvelut, Heinonen sanoo.

-Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa näytetään, että velkaantumista voidaan vähentää samalla, kun tutkimukseen, innovointiin ja koulutukseen satsataan ja toteutetaan mittavat työn verotuksen keventämiset kaikille tuloluokille ja eläkeläisille. Tältä pohjalta rakennamme vaihtoehtomme myös tänä syksynä, Heinonen lisää.

 

Kommentit